Vijesti
7. 12. 2020.

O unutarstranačkim izborima, postignućima naše Vlade, oporbenim „inicijativama“ & izvanrednom saborskom zasjedanju

(VIDEO) Sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a. Plenković: „Razgovarali smo o mjerama u borbi protiv epidemije, novom paketu potpore gospodarstvu, dodacima na plaću koje je Vlada RH osigurala za djelatnike u zdravstvu, socijalnoj skrbi, HV-u i zatvorima koji skrbe o oboljelima od Covida-19, izborima u HDZ-u i saborskim aktivnostima“. Bačić: „Hrvatski sabor najvjerojatnije će održati izvanredno zasjedanje izvan ustavnog roka, od 15. do 18. prosinca, kako bi se raspravila važna zakonska rješenja“.

Na zajedničkoj sjednici triju stranačkih tijela, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković putem video linka govorio je, također, o još jednom vrlo sadržajnom i bogatom tjednu u kojem je, među ostalim, svjetska agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini unatoč koronakrizi, a u Hrvatskom saboru usvojeni su 5. krug porezne reforme - kojim rasterećujemo građane i gospodarstvo za dodatne 2 milijarde kuna - te novi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

HDZ & Vlada - u istom tempu!

Također se razgovaralo o uspješnom dovršetku unutarstranačkih izbora za dužnosnike naših organizacija diljem zemlje, koji se sada s punim političkim legitimitetom mogu pripremati za lokalne izbore u svibnju iduće godine.

HDZ i naša Vlada u potpunosti funkcioniraju, predsjednik Plenković upravlja svim procesima & nastavlja u istom tempu kao i dosad.

IZJAVA NAKON SJEDNICE

Nakon sjednice, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik našega zastupničkog kluba Branko Bačić dao je izjavu za medije i odgovarao na novinarska pitanja. Donosimo njegove ključne poruke:

O USPJEŠNIM IZBORIMA U HDZ-u

Glavni tajnik Krunoslav Katičić izvijestio nas je o rezultatima jučerašnjih izbora u HDZ-u. Uspješno je završen 2. krug za predsjednike lokalnih organizacija, a proveli smo i izbore za članove županijskih odbora i Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba, kao i za izaslanike za Opći sabor HDZ-a. Opći sabor broji oko 2.000 izaslanika - na koji način i kada će se održati, ovisit će ponajprije o stanju epidemije.

O POLOŽAJU HRVATA U BiH & ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Pripremili smo se i za aktivnosti u Hrvatskom saboru, koje ćemo u utorak započeti s Izvješćem o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH te potom raspravom o prijedlogu oporbe o osnutku istražnog povjerenstva. Kao HDZ i kao vladajuća većina o tome smo se već očitovali - takvo povjerenstvo nećemo osnovati jer prelazi okvire Zakona o istražnim povjerenstvima.

O JOŠ JEDNOJ OPORBENOJ „INICIJATIVI“

Sabor će u četvrtak raspravljati pak o Strateškom okviru za borbu protiv raka i o još jednoj interpelaciji oporbe - o učinkovitosti i održivosti zdravstvenog sustava u okvirima epidemije. Predstoji nam i rasprava o Zakonu o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju sljedeće godine.

O IZVANREDNOM ZASJEDANJU

Hrvatski sabor najvjerojatnije će održati izvanredno zasjedanje izvan ustavnog roka, od 15. do 18. prosinca, kako bi se raspravila važna zakonska rješenja koja će u međuvremenu donijeti naša Vlada. Vlada RH, naime, održat će još dvije sjednice do 15. prosinca: prvu ove srijede, a drugu idućeg tjedna, u ponedjeljak.

A A A