Vijesti
8. 12. 2020.

Stabilna i funkcionalna BiH & prosperitet i ravnopravnost Hrvata u njoj - naš strateški nacionalni interes!

Neupitna je podrška RH teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, no neupitno jest i da je glavni preduvjet stabilne BiH zadovoljstvo sva tri konstitutivna naroda. Hrvati su, međutim, suočeni s institucionalnim nasiljem i onemogućavanjem njihovog legitimnog političkog predstavljanja. Nužna je reforma Izbornog zakona u BiH! - poručio je MVEP Gordan Grlić Radman podnoseći Hrvatskom saboru prvo izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman podnio je Hrvatskom saboru prvo izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH:

- Neupitna je podrška Hrvatske teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, no neupitno jest i da je glavni preduvjet postojanja funkcionalne i stabilne BiH zadovoljstvo pripadnika svih triju konstitutivnih naroda i ostalih građana ukupnom kvalitetom života, i to prema ustavnim načelima koja su dogovorena Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom prije 25 godina.

Institucionalna pomoć Hrvatske

Naglasio je da se Hrvati u BiH suočavaju s teškoćama u ostvarivanju svojih prava, tj. sa svojevrsnim institucionalnim nasiljem koje se očituje u onemogućavanju njihovog legitimnog političkog predstavljanja i ostalim negativnim društvenim pojavama koje proizlaze iz te činjenice.

Izmjene Izbornog zakona, stvarna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda & potpora Hrvatima i Katoličkoj Crkvi u BiH!

Dodao je da je Hrvatska u 2019. za Hrvate u BiH učinila mnogo:

- Stoga je institucionalna pomoć Hrvatske koju tematizira ova Deklaracija itekako potrebna kako bi Hrvati opstali u krajevima BiH u kojima stoljećima žive.

Ispravljena nepravda prema pripadnicima HVO-a

Grlić Radman izvijestio je da su u ostvarivanju institucionalne pomoći Hrvatima u BiH sudjelovali i predsjednik i članovi Vlade te drugi dužnosnici i državna tijela:

- U okviru svojih nadležnosti, svi su dali znatnu političku, financijsku i operativnu podršku brojnim obrazovnim, znanstvenim i vjerskim institucijama Hrvata u BiH te njihovim projektima. Jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata riješeno je pak pitanje lakšeg ostvarivanja prava, ne samo onih mirovinskih, pripadnika HVO-a, čime je ispravljena nepravda kojoj su bili izloženi.

Olakšano je i stjecanje državljanstva RH - nastavio je - a posebno je važna i ojačana suradnja u korištenju dostupnih europskih fondova.

Puna podrška predsjednika Plenkovića

Istaknuo je i da je predsjednik Andrej Plenković sudjelovao u mnogim političkim i društvenim aktivnostima koje su za cilj imale pridonijeti stabilnosti BiH, da je davao potporu reformama u BiH i ispunjavanju pristupnih kriterija za EU i NATO:

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo je vrlo aktivno u svim aspektima vanjsko-političkog te diplomatskog djelovanja. Hrvatska se nastavila zauzimati za afirmaciju načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH, što podrazumijeva i nužnu reformu Izbornog zakona.

Teško da su od 2000. do danas Hrvati u BiH imali većeg zagovornika & prijatelja od Andreja Plenkovića!

Naš stav je jasan - Ravnopravnost Hrvata u BiH mora se očitovati u legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika

Opstanak Hrvata pridonosi i gospodarstvu RH

Dodao je i da je robna razmjena s BiH iznosila 2.2 milijarde eura, što je 5.9 posto više nego godinu prije:

- U ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatska je ostvarila suficit od 823.7 milijuna eura. Tome nesumnjivo veliki doprinos daju Hrvati u BiH, a ta činjenica često ostaje neprimijećena u hrvatskoj javnosti. Jasno se može zaključiti da ostanak Hrvata u BiH te njihova dobra životna i ekonomska perspektiva daju snažan doprinos i gospodarstvu Hrvatske.

Lani 85.6 milijuna kuna za 106 projekata

Napomenuo je da je prošle godine BiH bila država koja je primila najveći iznos hrvatske službene razvojne pomoći. Isplaćeno je, naime, 85.6 milijuna kuna za ukupno 106 projekata.

Naveo je i da je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, kao glavno državno tijelo koje operativno provodi Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, lani raspisao natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa od posebnog interesa za naše sunarodnjake u BiH - za koji je osigurano 25.8 milijuna kuna, najviše do tada. 

S kardinalom Vinkom Puljićem o zajedničkim projektima & programima ZA Hrvate u BiH

A A A