Vijesti
10. 12. 2020.

21. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana: Diljem Lijepe Naše odali smo počast velikanu - utemeljitelju suvremene Hrvatske

(PHOTO) Plenković: Vizionarski i odvažno predvodio je hrvatski narod u stvaranju i obrani RH! Medved: Prepoznao je povijesni trenutak i poveo Hrvate u željenu slobodu! Jandroković: Najdublje poštovanje i trajna zahvalnost njegovom veličanstvenom djelu! Kapulica: Pobjednik u ratu, a kreator mira. Kako vrijeme odmiče, njegovu ulogu morali su priznati i politički protivnici. Tušek: Okrenuti smo budućnosti, ali s čvrstim osloncem u baštini dr. Tuđmana, najvećeg sina Hrvatskog zagorja.

Predsjednik Andrej Plenković (FB): Državnička vizija & odvažnost!

Obilježavajući 21. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a, prisjećamo se njegove državničke vizije i odvažnosti kojom je u prijelomnim trenucima predvodio hrvatski narod i hrvatske branitelje u obrani i stvaranju samostalne Hrvatske.

IN MEMORIAM: Dr. FRANJO TUĐMAN (10. prosinca 1999. - 10. prosinca 2020.)

NA TUĐMANOVU GROBU

Izaslanstvo HDZ-a, koje je predvodio Tomo Medved, ujutro je na zagrebačkom Mirogoju položilo vijenac i zapalilo svijeće na grobu utemeljitelja suvremene hrvatske države i HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved:

Nemjerljiv je Tuđmanov doprinos u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske! Vizionarski je prepoznao povijesni trenutak i poveo hrvatski narod u željenu slobodu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

Iskazujemo najdublje poštovanje i trajnu zahvalnost svojem utemeljitelju, njegovom veličanstvenom djelu, svemu što je učinio kako bismo danas imali neovisnu državu. Dr. Tuđman jedan je od rijetkih ljudi, povijesnih veličina, koji je svoju državotvornu viziju uspio pretočiti u djelo, predvodeći hrvatski narod u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske.

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman: Njegova strategija još uvijek je okvir za razvoj Domovine

Što vrijeme više odmiče, veličina državničkog djela dr. Tuđmana sve je veća. Strategija prvoga hrvatskog predsjednika još uvijek je okvir za buduće djelovanje i razvoj Domovine. Uz zajedništvo hrvatskog naroda i hrabrost hrvatskih branitelja oživotvorio je našu stoljećima žuđenu slobodu. Prisjećamo ga se s neizmjernim ponosom i neprolaznom zahvalnošću.

U VELIKOM TRGOVIŠĆU

Nacionalno izaslanstvo HDZ-a nakon Mirogoja se uputilo u Veliko Trgovišće, gdje je odalo počast dr. Franji Tuđmanu i ispred njegove rodne kuće.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić:

Iskazujemo trajnu zahvalnost državniku koji je bio ključna osoba za stvaranje suvremene i samostalne Hrvatske. Pod njegovim je vodstvom HDZ postao stožerna stranka Hrvata iz Domovine i cijelog svijeta, stranka okupljanja i nacionalne pomirbe, koja je zahvaljujući svojoj širini i mogla povesti hrvatski narod u ostvarenje sna o slobodnoj državi.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica:

U najtežim vremenima za hrvatski narod u njega smo se pouzdavali i na njega se oslanjali, voljeli smo ga i poštivali. Bio je pobjednik u ratu, a kreator mira. A danas? Kako vrijeme odmiče, Tuđmanovu povijesnu ulogu i veličinu njegovog djela više ne osporavaju ni njegovi politički protivnici, slažu se da je bio najbolji izbor vođe hrvatskog naroda u tim prijelomnim vremenima.

Predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek:

Svake se godine na obljetnicu smrti dr. Tuđmana ovdje okupljamo kako bismo odali počast najvećem sinu Hrvatskoga zagorja & cijele domovine Hrvatske. I danas učimo iz Tuđmanova djela - okrenuti budućnosti, ali s čvrstim osloncem u njegovoj baštini.

DILJEM LIJEPE NAŠE

Od Prevlake pa sve do Dunava, članice i članovi HDZ-a polagali su vijence i palili svijeće u čast dr. Franje Tuđmana - najvećeg državnika u našoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti.

I Vukovar i Split, i Škabrnja i Osijek, i Vinkovci i Dubrovnik iskazali su neprolaznu zahvalnost utemeljitelju moderne hrvatske države, prvom predsjedniku Republike Hrvatske, vrhovnom zapovjedniku u pobjedničkom i pravednom Domovinskom ratu te prvom predsjedniku HDZ-a.

Neka mu je vječna slava!

HOĆE LI RIJEKA NAPOKON DOBITI TRG DR. FRANJE TUĐMANA?

I riječki HDZ dostojanstveno je obilježio 21. obljetnicu smrti dr. Tuđmana. U Katedrali svetog Vida njemu u spomen služila se misa zadušnica, a naše su članice i članovi zapalili svijeće ispred stranačkog sjedišta, na jednom od najpoznatijih riječkih trgova.

Kako je napomenuo predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Rijeke Josip Ostrogović, mnogi gradovi diljem Hrvatske imaju ulice i trgove nazvane po prvome hrvatskom predsjedniku:

- Ali, na žalost, Rijeka nije među njima. Nadamo se da će baš trg na kojemu smo danas zapalili svijeće u skoroj budućnosti nositi njegovo ime. Počivao u miru, predsjedniče. Zauvijek ćemo se sjećati tvojih djela!

A A A