Vijesti
14. 12. 2020.

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Lijepu Našu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kao pokrovitelj nacionalnog dočeka koji je 28. put zaredom organizirao Savez izviđača Hrvatske, sudjelovao je u tradicionalnom donošenju Svjetla mira u zagrebačku katedralu. „Ono simbolizira povezanost među narodima, zajedništvo, dobro, vjeru i ljubav, sve ono što nam u ovim teškim trenucima iskonski treba“.

Ceremonija donošenja Betlehemskog svjetla mira ove je godine održana na platou ispred zagrebačke katedrale, zatvorene uslijed pandemije koronavirusa i šteta u potresu.

Sabor pokrovitelj od samih početaka

Gordan Jandroković je istaknuo da se raduje što je ponovno ovdje, jer Betlehemsko svjetlo predstavlja simbol mira, dobra, vjere, ljubavi. Dodao je da od 1992. ono dolazi u našu domovinu zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske te da im je zahvalan što su nastavili ovu lijepu tradiciju:

- Hrvatski sabor pokrovitelj je od samih početaka dolaska Betlehemskog svjetla, nadam se da će tako biti i ubuduće. Ono simbolizira povezanost među narodima, među državama, simbolizira zajedništvo, mir, dobro, vjeru i ljubav, sve ono što nam u ovim teškim trenucima zaista iskonski treba.

Vjera i dobrota mogu život učiniti boljim

Ove godine drugačije je nego svih prijašnjih, živimo s velikom epidemijom, cijeli svijet povezan je tom velikom nesrećom - dodao je predsjednik Hrvatskog sabora:

- Upravo vjera, ljubav, dobrota, mogu život učiniti boljim, da izdržimo i da sve ovo prođe.

Zbog epidemioloških mjera na ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla ispred katedrale sudjelovalo je samo nekoliko izviđača.

SIMBOL MIRA

Betlehemsko svjetlo svugdje je u svijetu simbol mira. Prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem, pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč. No zbog pandemije ove godine austrijski izviđači nisu mogli otići u Betlehem. Stoga je Svjetlo upalila 9-godišnja Maria Khoury iz  Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom.

Fenjeri iz Austrije prema susjednim državama

U Linzu su Svjetlo preuzeli izviđači iz Austrije, a nakon mise koja je održana u Salzburgu 12. prosinca, austrijski izviđači su fenjere sa Svjetlom raznosili prema susjednim državama, gdje su ih na granicama preuzimali domaći izviđači i prenosili ih dalje do sljedeće granice te u gradove, ustanove, vjerske institucije, domove - kako bi se Svjetlo dijelilo diljem svijeta.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadaća svih širiti mir među ljudima.

A A A