Vijesti
14. 12. 2020.

Prijave za nacionalne mirovine, proglašenje IGP-a na Jadranu, opipljive koristi EU članstva & moguće produženje protuepidemijskih mjera

Andrej Plenković na 29. sjednici Vlade: Još jednom apeliram na osobnu odgovornost - na držanje distance, nošenje maske, izbjegavanje obiteljskih okupljanja i druženja. * PPVRH Marić prezentirat će koliko iz EU proračuna Hrvatska dobiva više no što u nj uplaćuje. * Isključivi gospodarski pojas proglasit ćemo u svjetlu dobrosusjedskih odnosa s Italijom i Slovenijom, u europskom duhu. * Ispunjavamo važno obećanje - uvodimo nacionalnu naknadu za starije osobe u iznosu od 800 kuna mjesečno.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da je jasno da će se sadašnje mjere za suzbijanje epidemije morati produžiti i nakon 21. prosinca ako se ne uspiju smanjiti visoke brojke zaraženih, a moguća su i dodatna ograničenja. Još je jednom apelirao na osobnu odgovornost svih - na držanje fizičke distance, izbjegavanje druženja, nošenje maske i prozračivanje prostorija.

No krenimo redom, onim kojim se Andrej Plenković osvrnuo na aktualne teme u proteklim danima.

Oporbene inicijative raspravljene u najbržem roku

Govoreći o radu Hrvatskog sabora, izvijestio je da su Banski dvori na drugu stranu Markova trga uputili zamolbu za izvanrednim zasjedanjem preostala tri dana ovog tjedna - nakon isteka ustavnog roka od 15. prosinca.

Istaknuo je da je Hrvatski sabor na ovoj sjednici raspravljao ili glasovao o svih 5 inicijativa oporbe: 2 interpelacije o radu Vlade, 1 glasovanje o povjerenju ministru, 1 istražno povjerenstvo i 1 zahtjev - o izvješću o radu Stožera civilne zaštite.

Oporba je opet „briljirala“ destruktivnošću, plitkim podvalama, „stručnošću“ & agresijom - kao najboljim pokazateljem bezidejnosti i nemoći!

Dodao je da je cilj Vlade i vladajuće većine bio da se te inicijative rasprave u najbržim rokovima i bez ikakvih zastoja:

- To što su pojedine teme dolazile na dnevni red kasno navečer rezultat je upravo toga što su neki zastupnici oporbe bespotrebno razvlačili rasprave o drugim točkama, a sada ti isti tvrde da vladajuća većina njihove prijedloge namjerno baca u kasne sate. Te tvrdnje odlučno otklanjam, ne sjećam kada je toliki broj oporbenih inicijativa stavljen odmah na dnevni red.

24.2 milijarde eura na raspolaganju Hrvatskoj

Što se tiče tema za koje Vlada želi da se rasprave u Hrvatskom saboru od 16. do 18. prosinca, na izvanrednom zasjedanju izvan ustavnog roka, izdvojio je dvije koje su posebno važne.

Prva je Odluka o vlastitim sredstvima Europske unije, dakle, o prihodnoj strani EU proračuna. Najavio je da će Hrvatska biti među prvim državama koje će, nakon postignutog dogovora na Europskom vijeću, u parlamentu usvojiti tu odluku.

- U srijedu će potpredsjednik Vlade Zdravko Marić na cjelovit način predstaviti javnosti kako se financira Europska unija, kako će se financirati instrument „EU sljedeće generacije“, koliko RH iz EU proračuna dobiva više u odnosu na uplate u nj. Svi će vidjeti koliki je plus Hrvatskoj članstvo u EU-u i koliko će ta rekordna europska sredstva pomoći našem gospodarskom oporavku i otpornosti.

VELIKA VIJEST! Dogovor na Europskom vijeću: Hrvatska ima rekordne 24.2 milijarde eura na raspolaganju!

Očuvanje prirodnih bogatstava Jadrana & održivo gospodarenje resursima

Druga važna tema jest izvješće o procesu usuglašavanja sa susjednim zemljama radi proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa (IGP), s prijedlogom odluke. Rasprava na kojoj će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstaviti cijeli „paket“ planirana je za četvrtak.

Premijer Plenković je istaknuo da se radi o pravima koja nisu trenutačno pokrivena Zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom (ZERP), koji će nakon proglašenja prerasti u IGP - sukladno međunarodnim konvencijama o pravu mora.

Grlić Radman: Isključivi gospodarski pojas predstavlja uredniji pristup reguliranju odnosa između obalnih država

Ako se ne smanje brojke, moguća i dodatna ograničenja

Komentirao je potom i epidemiološku situaciju koja je, nažalost, i dalje nepovoljna. Izvijestio je da je u Hrvatskoj u zadnjih sedam dana koronavirusom zaraženo 25.119 osoba, što je rast od 5.6% u odnosu na prethodni tjedan, a za 5.6% povećan je i broj preminulih osoba.

Napomenuvši da ne možemo biti zadovoljni, poručio je da je potrebno uložiti dodatne napore, uz pridržavanje svih propisanih mjera, kako bi se ostvarili pozitivni pomaci:

- Sadašnje mjere, koje su na snazi do 21. prosinca, morat će se produžiti ako se ne smanje brojke, a moguća su i dodatna ograničenja ako se u tjedan dana ne pokažu promjene trenda. Stoga još jednom apeliram na sve građane na osobnu odgovornost, izbjegavanje druženja, nošenje maske, držanje fizičke distance, prozračivanje prostorija.

Zabava može pričekati bolja vremena - moramo biti solidarni & štititi živote i zdravlje svojih bližnjih!

Jasno je, nažalost, da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji - dodao je - stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja na kojima se zaraza najlakše širi.

Nacionalne mirovine

Na kraju obraćanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što od danas kreće realizacija „nacionalnih mirovina“ - mjere koja je predstavljena u Vladinu programu:

- Ta je mjera u skladu s našom politikom unaprjeđenja prava umirovljenika, pri čemu vrijedi podsjetiti da su od 2016. mirovine kumulativno povećane za 16%, a one niže za 19%. Ova naknada od 800 kuna mjesečno za sve one koji nisu imali uvjete za stjecanje mirovine predstavlja snažnu poruku solidarnosti i socijalne uključenosti.

A A A