Vijesti
14. 12. 2020.

O nezapamćenim EU sredstvima u vrijednosti 200 Peljeških mostova, Isključivom gospodarskom pojasu & zaštiti zdravlja i života

Andrej Plenković predsjedao je putem videoveze zajedničkom sjednicom Predsjedništva, Nacionalnog vijeća & Kluba zastupnika HDZ-a: „Pripremili smo se, kao uvijek, za aktivnosti u Hrvatskom saboru. Ovog će tjedna i izvanredno zasjedati, izvan ustavnog roka, kako bi se pravodobno usvojile važne odluke naše Vlade“. Tomo Medved: „Zaštitne mjere same po sebi neće smanjiti broj novozaraženih, apeliram na sve da poštuju ograničenja. Jer ako se epidemiološka slika ne popravi, mjere će morati ostati na snazi i tijekom blagdana“.

Od saborskih aktivnosti o kojima se raspravljalo na zajedničkoj sjednici, predsjednik HDZ-a i Vlade RH izdvojio je prijedlog Odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranskom moru, koji će u četvrtak zastupnicima predstaviti MVEP Gordan Grlić Radman:

- IGP će Hrvatstska proglasiti u europskom duhu i u svjetlu dobrosusjedskih odnosa s Italijom i Slovenijom. Na dnevnom su redu Hrvatskog sabora, među ostalim, i izmjene Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima, koje donosimo uslijed velikog interesa mladih obitelji za ovu demografsku mjeru.

Prijave za nacionalne mirovine, proglašenje IGP-a na Jadranu, opipljive koristi EU članstva & moguće produženje protuepidemijskih mjera

Rekordne 24.2 milijarde eura

Andrej Plenković je naveo da se na sjednici razgovaralo i o rekordne 24.2 milijarde eura koje je Hrvatska osigurala iz Europske unije za svoj gospodarski oporavak i jačanje otpornosti nacionalne ekonomije:

- Koliki je to uspjeh, dovoljno govori podatak da je riječ o iznosu u vrijednosti 200 Peljeških mostova! Naravno, raspravljali smo i o epidemiološkoj situaciji, provedbi zaštitno-zdravstvenih i ekonomskih mjera te planovima za distribuciju cjepiva.

VELIKA VIJEST! Dogovor na Europskom vijeću: Hrvatska ima rekordne 24.2 milijarde eura na raspolaganju!

MEDVED: Solidarnost & odgovornost - ključ uspjeha

Nakon zajedničke sjednice, pred novinare je stao zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved. I on je u ovim izazovnim vremenima ponovno pozvao sve hrvatske građane na visoku razinu odgovornosti i na solidarnost spram bližnjih:

- Zdravstveno-zaštitne mjere same po sebi neće smanjiti broj novozaraženih, apeliram na sve da poštuju ograničenja. Jer ako se epidemiološka slika ne popravi, mjere će morati ostati na snazi i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Zaštita zdravlja svakako je prioritet, ali je vodeći borbu protiv koronavirusa naša Vlada cijelo vrijeme imala i ima na umu i očuvanje radnih mjesta i ekonomsku stabilnost.

Odgovorno upravljamo krizom, kapacitete zdravstvenog sustava dobro smo organizirali, respiratora je dovoljno - zaključio je Medved.

A A A