Vijesti
15. 12. 2020.

Kako vjerovati onima koji vas ujutro grubo vrijeđaju, a popodne traže „suglasje“?!

Na početku mi se činilo da će saborske rasprave biti puno sadržajnije, na višoj razini nego u prošlom sazivu. No vratili smo se na buku, uvrede, incidente, klasično politikantstvo. Puno je tu i neiskustva i nestrpljenja, želje da se što prije dođe na vlast. Ne ide to tako. Ozbiljnost je ono što razlikuje HDZ od ostalih stranaka - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora gostujući emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“.

Netko radi, a netko kritizira

Odgovarajući na pitanje o epidemiološkoj situaciji, Gordan Jandroković je kazao da je odgovornost za širenje zaraze na onima koji se propisanih mjera ne pridržavaju:

- Neutemeljene prozivke za trenutačnu epidemiološku sliku neće pomoći da ona krene na bolje. Stožer je odradio velik i dobar posao. Najlakše je pozivati na odgovornost one koji rade 24 sata na dan. Jesu li njihove odluke sto posto točne, to će pokazati vrijeme. Ne vidim kod članova Stožera „kukavičluk“, „podilaženje“… Oni se bore, na sve načine nastoje pronaći mjere koje će biti najbolje za zaštitu života i zdravlja građana.

Zabava može pričekati bolja vremena - moramo biti solidarni & štititi živote i zdravlje svojih bližnjih!

Naglasio je da je u zadnje vrijeme postalo uobičajeno da se kritizira one u prvim redovima:

- Gledati sa strane i kritizirati puno je lakše nego nositi odgovornost na svojim leđima. Tko radi, taj i čini greške. Onaj tko gleda sa strane, taj ne može pogriješiti jer ništa ne radi. Ti koji kritiziraju dobivaju veliki medijski prostor, znaju sve o svemu, često se radi ljudima koji su potkapacitirani i nisu ni do koljena onima koji rade sada ove teške poslove. Zadnja istraživanja pokazuju da je potpora Stožeru i mjerama vrlo visoka, od 60 i više posto.

Dodatne mjere ako brojke nastave rasti

Govoreći o mogućem uvođenju propusnica, Jandroković je kazao da građani moraju biti spremni i da će se nove mjere donositi ako brojke nastave rasti:

- Zahvalan sam velikoj većini ljudi koji se pridržavaju mjera, tu treba posebno istaknuti mlade koji sada žive jedan sasvim drukčiji život. Mnogi od njih su solidarni, shvaćaju da jedna pogreška, jedan čovjek, može izazvati smrt desetaka ljudi. Postoje i oni koji se, nažalost, mjera ne pridržavaju. I zbog njih se krenulo s kaznama. Bilo bi idealno da smo disciplinirani kao što smo bili na proljeće.

Prijave za nacionalne mirovine, proglašenje IGP-a na Jadranu, opipljive koristi EU članstva & moguće produženje protuepidemijskih mjera

Očekuje da će mjere koje su na snazi, ipak, dati određene rezultate:

- Vjerujem kako bi krajem tjedan moglo doći do pomaka na bolje. Ali ako bude trebalo, morat ćemo ići i s oštrijim mjerama. Svaka država ima svoju strategiju.

Plitke podvale obijesne oporbe

Istaknuo je da se već puno puta u Saboru raspravljalo o radu Stožera i zakonima te se ne slaže s tvrdnjom oporbe da su za takve rasprave rezervirani večernji, slabije praćeni termini:

- Unazad mjesec dana raspravili smo pet velikih tema koje je predložila oporba. Ovo zadnje što se dogodilo s interpelacijom o borbi protiv korone, to nije krivnja vladajuće većina. Pogledajte zapisnike, pojedini zastupnici iz oporbe obijesno su raspravljali, neprekidno replicirali, ponavljali jedne te iste teze nevezano za sadržaje zakonskih prijedloga. Mogli su skratiti raspravu za nekoliko sati, pa bi ta njihova tema došla i prije na red. To je pokušaj da se skrene pozornost sa samog sadržaja.

Oporba je opet „briljirala“ destruktivnošću, plitkim podvalama, „stručnošću“ & agresijom - kao najboljim pokazateljem bezidejnosti i nemoći!

Politikantstvo, agresija, nemoć

Na upit nije li bolje u ovakvim vremenima biti u suglasju s oporbom, predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je na prvi potez premijera u ovom mandatu te način na koji je oporba reagirala:

-  Pozvao je oporbu na razgovor. Taj poziv je tada glatko odbijen. Način i rječnik kojim su naše inicijative odbijene sasvim sigurno nisu put ka ostvarivanju suglasja. Imate ljude koji vas ujutro vrlo grubo vrijeđaju, često neargumentirano, a onda popodne žele suglasje. Meni to ne izgleda ni realno ni dobronamjerno. Mislim da se radi o klasičnom politikantstvu.

Oporba opet u rasulu - prikupila samo 50-ak glasova. Sabor usvojio 5. krug porezne reforme & novi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti!

Dodao je da mu je na početku mandata djelovalo da će saborske rasprave biti puno sadržajnije, na višoj intelektualnoj razini:

- Vraćamo se na puno buku, agresiju, na rasprave na rubu incidenta, a s vrlo malo sadržaja. Puno je tu političkog neiskustva, nestrpljenja, želje da se što prije dođe na vlast. Ne ide to tako. To je ono što razlikuje HDZ od ostalih stranaka. Puno smo jači nego što se to čini.

CRO Demoskop: HDZ i dalje u uvjerljivom, premoćnom vodstvu ispred SDP-a!

Zakon o lokalnoj samoupravi

Ovog tjedna Sabor glasuje i o Zakonu kojim se smanjuje broj zamjenika lokalnih čelnika. HDZ je amandmanom tražio snižavanje granice na pravo na zamjenika:

- Traže se najbolji mogući modeli. Definirali smo da se ide na smanjenja i uštede, ali treba slušati glas terena. Znam mnoge gradove i općine koje su procvale s ovakvim teritorijalnim ustrojem. Puno toga ovisi o čelnim ljudima. Ne bih se složio da će nam automatski biti bolje samo sa smanjenjem broja lokalnih dužnosnika. Bit će možda osnovnih ušteda, ali sposoban načelnik mali proračun od nekoliko milijuna može deseterostruko povećati. Znam dosta općina koje bolje funkcioniraju samostalno, nego da su dio veće cjeline.

Poruka građanima uoči Božića

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je na kraju građanima da u ovo božićno vrijeme šire dobru vjeru i ljubav ne dovodeći druge u opasnost od zaraze.

- Bolest koja nas je pogodila je bolest ovog vremena, u kojem smo jako puno vremena provodili nedovoljno razmišljajući o pravim vrijednostima. Ova bolest traži solidarnost i žrtvu, da izvučemo iz sebe najbolje što nosimo. I zato, koliko god bilo teško, iskoristimo vrijeme da pomognemo onima kojima je teško, da svojim odgovornim ponašanjem ne izazovemo nijedno novo oboljenje.

A A A