Vijesti
16. 12. 2020.

Zdravko Marić: Za svaku uplaćenu kunu u EU proračun Hrvatskoj je na raspolaganju - pet!

NAJBOLJI ODGOVOR IZOLACIONISTIMA & IGNORANTIMA. Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija naglasio je u Hrvatskom saboru da Lijepa Naša ima veliku financijsku i ekonomsku korist od članstva u Europskoj uniji. „RH je od ulaska u EU 1. srpnja 2013. do danas povukla 30 milijardi kuna više nego što je uplatila u zajednički proračun! Ponovit ću: u plusu smo 30 milijardi!“.

Jedan naprama pet!

„Odnos je, dakle, jedan naprama pet“ - podcrtao je dr. sc. Zdravko Marić tijekom saborske rasprave o prihvaćanju Odluke Vijeća EU-a o sustavu vlastitih sredstava - jednom od ključnih zakonodavnih akata Unije, čija je svrha osigurati financiranje kroz idućih sedam godina:

- Hrvatska je od ulaska u Uniju 1. srpnja 2013. do danas povukla 30 milijardi kuna više nego što je uplatila u zajednički EU proračun. Dosad smo na jednu uplaćenu kunu imali 3 kune povrata. Hrvatska je lani bila među 5 zemalja članica s najvećom razliku između uplaćenih i povučenih sredstava u svoju korist. A idućih sedam godina, u novoj financijskoj perspektivi, taj odnos raste na, ponovit ću - 1 spram 5!

VELIKA VIJEST! Dogovor na Europskom vijeću: Hrvatska ima rekordne 24.2 milijarde eura na raspolaganju!

Odgovarajući na zastupničke upite, naveo je da će Hrvatska ove godine iz svoga u EU proračun uplatiti 4 milijarde kuna, iduće 4.4 milijarde, 2022. 4.5 milijarde, a 2023. 4.6 milijarde. Pa pomnožimo s pet!

I obnova Zagreba europskim novcem!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija potvrdio je navod zastupnice Grozdane Perić (HDZ) o važnosti Fonda solidarnosti EU-a, iz kojeg je za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici predviđeno više od 680 milijuna eura:

- Ako tom iznosu pridodamo i zdravstveni dio, cifra prelazi 700 milijuna eura. Dio sredstava već je stigao Hrvatskoj u obliku predujma, a ostatak postupno pristiže priljevom u državnu blagajnu.

Europski parlament odobrio 683.7 milijuna eura bespovratnih sredstava za obnovu Zagreba i okolice!

Sve je to plod uloženog truda te velikog angažmana predsjednika Andreja Plenkovića u zaštiti hrvatskih interesa - zaključio je Marić.

GDJE SU OPORBENJACI?

HDZ-ovi zastupnici prozvali su oporbenjake jer ih vrlo malo sudjeluje u raspravi o sustavu vlastitih sredstava EU-a.

Predsjednik našeg Kluba Branko Bačić istaknuo je da će Hrvatska u novom financijskom razdoblju dobiti 140 milijardi kuna više nego što će uplatiti u zajednički EU proračun:

- Raspravljamo o temi koja je ključna za razvoj Lijepe, o konkretnim, enormnim, nezapamćenim sredstvima, no u sabornici nema nijednog od onih oporbenih zastupnika koji iznose laži da je „RH u minusu“, da je „članstvo u EU štetno“. Zašto se sada skrivaju?  

Zašto se skrivaju?  

I Josip Borić (HDZ) je primijetio da je „jedan klub“, misleći na „suvereniste“, u stanju izgovarati neistine građanima, a kada se iznose točni podaci, onda izbjegavaju ući u sabornicu:

- Danas vjerojatno spavaju. Benefite EU članstva itekako osjećamo, a oni koji tvrde da je ulazak bio pogrešan potez, nijednim argumentom to ne mogu potkrijepiti.

„Nije 110 zastupnika na odborima“

Kako to biva u udruženoj oporbi svih boja i zastava, Zvane Brumnić (SDP) pokušao je „obraniti“ prozvane zastupnike tezom da je „danas organizirano dosta odbora“.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković promptno mu je i efektno odgovorio:

- Sasvim sigurno nije baš 110 zastupnika na odborima.

Oporba je opet „briljirala“ destruktivnošću, plitkim podvalama, „stručnošću“ & agresijom - kao najboljim pokazateljem bezidejnosti i nemoći!

A A A