Vijesti
17. 12. 2020.

Pobjeda hrvatskih argumenata na ESLJP-u, trajna briga o našem narodu u BiH, jasan stav o Ukrajini & proglašenje IGP-a

Andrej Plenković o 4 vanjskopolitičke teme: Presuda Europskog suda za ljudska prava o odbacivanju tužbe Slovenije u slučaju Ljubljanske banke vrlo je pozitivna za nas. * Ništa ne može opravdati praksu preglasavanja Hrvata u BiH. * Šefu ruske diplomacije ponovio sam svoje stajalište o Ukrajini. Ono se ne mijenja. * Ministri vanjskih poslova RH, Italije i Slovenije razgovarat će u subotu o Isključivom gospodarskom pojasu. Vjerujem da će sve proći u najboljem redu.

Na konferenciji za medije koju je, nakon izlaska iz izolacije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao u Banskim dvorima, novinari su postavili više pitanja iz domene međunarodnih odnosa. Donosimo sažetke Plenkovićevih odgovora: 

ESLJP? Dobra vijest za Hrvatsku

Presuda Europskog suda za ljudska prava o odbacivanju tužbe Slovenije u slučaju Ljubljanske banke vrlo je pozitivna za Hrvatsku. Ta odluka potvrđuje utemeljenost naših argumenata. Ne očekujem pogoršanje odnosa sa Slovenijom, već suprotno - da će dvije susjedne zemlje nastaviti smireno rješavati preostala otvorena pitanja. 

Kolega Janez Janša i ja razvili smo visoki stupanj dobrih odnosa, odnosa povjerenja. Nema ništa logičnije, nego da sa Slovenijom stvaramo kvalitetne odnose. Podsjetio bih vas da je slovenski premijer prošlog tjedna predstavljao Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća. Time su poslani vrlo jasni, čvrsti i prijateljski signali.

Trajna briga o Hrvatima u BiH

Kao prijateljsku zemlju, snažno podupiremo euroatlantski put Bosne i Hercegovine, ali RH pritom naglašava svoju ustavnu obvezu za trajnu brigu o hrvatskom narodu koji, kao konstitutivan, mora biti ravnopravan. Ništa ne može opravdati praksu da se preglasavanjem eliminira politička predstavljenost Hrvata u BiH. Nužno je izmjenom izbornog zakona ispraviti tu nepravdu. 

Nepromijenjeni stav o reintegraciji Ukrajine

Šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ponovio sam svoje stajalište o Ukrajini. Ono se ne mijenja, isto je kao i kada sam prije 4 godine ponudio iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao najbolji model za vraćanje Donjecka i Luhanska u sastav Ukrajine. Ne, g. Lavrov nije loše reagirao, sa svojim golemim iskustvom on je doajen svih ministara vanjskih poslova u svijetu. 

IGP - zajednička zaštita Jadrana

Proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa? Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Sloveninje razgovarat će o tome u subotu. Vjerujem da će sastanak proći u najboljem redu, a sve u cilju zajedničke zaštite Jadrana i korištenja prava koje dosad nismo imali. 

A A A