Vijesti
18. 12. 2020.

Prve doze cjepiva u Hrvatskoj od 27. do 29. prosinca

Sa zadovoljstvom se pridružujemo inicijativi predsjednice Europske komisije i veselimo se što ćemo u Hrvatskoj, zajedno s ostalim članicama EU-a, moći započeti s cijepljenjem protiv koronavirusa i prije Nove godine - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što je Ursula von der Leyen najavila da će cijepljenje diljem Europske unije započeti 27. prosinca. Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je također obolio od Covid-19, poželio je brzi oporavak te mu prenio svoja iskustva s bolešću.

Nabavka cjepiva ide bez diskriminacije

Kako je pojasnio Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije održala je kratki videosastanak sa svim EU liderima na kojem je iznijela plan da se diljem Europske unije od 27. do 29. prosinca održe “Dani cijepljenja protiv covida-19”:

- Moja je poruka predsjednici Europske komisije glasila da se u nabavku cjepiva ide bez diskriminacije bilo koga, a da dinamika distribucije bude upravo onakva kakva je izvorno dogovorena, kao i u količinama koje su zatražene.

Dodao je kako bi prve (manje) količine doza cjepiva u Hrvatsku mogle doći upravo u sklopu Europskih dana cijepljenja (EU vaccination days), planiranih od 27. do 29. prosinca. Dakle, prije 4. siječnja, kako je ranije bilo najavljivano.

RH naručila 5.7 milijuna doza cjepiva

Podsjetio je da je Hrvatska, kroz sporazume koje je zaključila Europska komisija u ime država članica, naručila 5.7 milijuna doza cjepiva od svih proizvođača, od čega oko milijun doza onoga Pfizerova - koje bi prvo trebalo dobiti odobrenje EU-a, tj. Europske agencije za lijekove:

- Intencija je da se prvotni rok za odobrenje Pfizerova cjepiva, 28. prosinca, pomakne za nekoliko dana prije. Ali, očekuje se odobrenje i za cjepivo Moderne, što je bilo tempirano za 12. siječnja. Moguće je da se i taj rok pomakne unatrag, pa bi Hrvatska prve doze i tog cjepiva dobila prije nego što se najavljivalo.

Nacionalni plan cijepljenja

Ponovio je da će Vlada RH idući tjedan - na prijedlog HZJZ-a i Ministarstva zdravstva - prihvatiti Nacionalni plan cijepljenja:

- Proces procjepljivanja populacije trajat će minimalno šest mjeseci, što zbog dinamike proizvodnje cjepiva, što zbog distribucije.

Nastavljamo s potporama za očuvanje radnih mjesta - uskoro strože zaštitne mjere & nacionalni plan cijepljenja

RAZMJENA ISKUSTAVA S MACRONOM

Andrej Plenković je otkrio da se osobno čuo s Emmanuelom Macronom, koji je obolio od Covid-19, te mu prenio neka svoja iskustva. „Nadam se da će biti dobro".

Francuskom je predsjedniku i preko Twittera poželio brzi oporavak:

„Je souhaite une rapide guérison au président Emmanuel Macron avec lequel j’ai partagé ce matin mon expérience après mon rétablissement de la #COVID19“.

(Želim brzo ozdravljenje predsjedniku Emmanuelu Macronu s kojim sam jutros podijelio iskustva nakon svog oporavka od Covida-19)

A A A