Vijesti
30. 12. 2020.

Dan žalosti 2. siječnja, 120 milijuna kuna za interventne mjere, EU solidarnost & službeni račun za pomoć unesrećenima

(VIDEO) Andrej Plenković na 33. sjednici Vlade RH: Hrvatska je iskazala solidarnost i zajedništvo vrijedno divljenja, pokazala svoje veliko srce. Osim što ćemo već danas županijama koje je pogodio potres uplatiti 120 milijuna, pokrenuli smo i Mehanizam civilne zaštite EU-a. Za početak, stižu zimski šatori, grijalice, vreće za spavanje, kreveti i smještajni kontejneri, a iz Europe očekujemo i financijsku pomoć pri sanaciji šteta. Podsjećam da je EU stala uz nas i u slučaju potresa iz ožujka, uplativši nam za obnovu bespovratnih 684 milijuna eura.

Na početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a minutom šutnje odao je počast, zajedno sa svim ministrima, žrtvama razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju:

- Izražavamo duboko suosjećanje s obiteljima naših poginulih i ranjenih sugrađana. Pripadnici i policije i civilne zaštite i vatrogasci i HGSS-a i volonteri koji su došli pomoći još uvijek pretražuju ruševine kako bi se spasili ljudski životi.

Veliko hrvatsko srce, solidarnost i zajedništvo

Vlada je na sjednici donijela odluku o proračunskoj preraspodjeli 120 milijuna kuna za interventne mjere i hitne sanacijske zahvate, proglasila subotu 2. siječnja Danom žalosti te otvorila račun državne riznice na koji građani mogu uplaćivati novčana sredstva radi pomoći unesrećenima:

- Hrvatska je pokazala svoje veliko srce, iskazala solidarnost i zajedništvo vrijedno divljenja. Golemi je i interes i angažman hrvatskih ljudi iz Domovine i izvan RH. No pritom ih upozoravamo da ne nasjedaju na prevare i ne uplaćuju novac na razne lažne račune koji su se, nažalost, već pojavili.

Plenković je ponavio apel nadležnih službi da građani koji žele pomoći sami ne idu u Petrinju, Glinu ili Sisak, nego da se za volontiranje jave u Hrvatski Crveni križ i Ravnateljstvo civilne zaštite.

Hrvatska ujedinjena u tragediji!

EU prijatelji najavili pomoć

Dodao je da su Hrvatskoj snažnu potporu još jučer iskazali prijatelji i partneri iz Europe i svijeta te im je uputio iskrene zahvale:

- Osim što ćemo već danas županijama koje je pogodio potres uplatiti 120 milijuna kuna, naša je Vlada pokrenula i Mehanizam civilne zaštite EU-a. U Hrvatsku, za početak, iz EU-a stižu zimski šatori, grijalice, vreće za spavanje, kreveti i kontejneri za smještaj građana, a očekujemo svakako i financijsku pomoć pri sanaciji šteta. U tom se cilju danas i sastajem s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i europskim povjerenikom za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčičem.

Pritom je podsjetio da je EU stala uz Hrvatsku i u slučaju zagrebačkog potresa iz ožujka, uplativši nam za obnovu bespovratnih 684 milijunaeura iz Europskog fonda solidarnosti.

STAY STRONG CROATIA! Ursula von der Leyen uputila snažnu poruku solidarnosti & potpore: Spremni smo pomoći!

Istaknuo je da je iz razgovora s predsjednicom Europske komisije jasno da su spremni pomoći i za najnoviju štetu, a ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koordinirat će sve aktivnosti kako bi se popisala šteta i dao novi zahtjev Fondu solidarnosti EU-a.

Apel na pridržavanje epidemioloških mjera

Na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a, s obzirom da su ukinute propusnice, pozvao je na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera:

- Još uvijek se borimo protiv koronavirusa i ne bi bilo dobro da nam fokus popusti.

Diljem Hrvatske započelo cijepljenje protiv COVID-a: „Uvjereni smo da će se cijepiti golema većina naših građana“

A A A