Vijesti
30. 12. 2020.

Zajedništvo, solidarnost & financijska pomoć. Europska unija je uz Hrvatsku!

(VIDEO) Plenković: Dolazak Šuice i Lenarčiča ni 24 sata nakon tragedije snažna je poruka europske potpore. Naša je Vlada još jučer aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a, na koji se odmah odazvalo 14 država članica. Osim te interventne pomoći koja upravo pristiže u vidu šatora, grijalica, smještajnih kontejnera, kreveta i vreća za spavanje, ministrica Nataša Tramišak poslat će, nakon procjene šteta, novi zahtjev za novčanom pomoći, slično kao kod potresa u Zagrebu kada je Hrvatska bespovratno dobila 683 milijuna eura, najveći iznos koji je odobren u povijesti Fonda solidarnosti EU-a.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu i povjerenika Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janeza Lenarčiča - koji su potom obišli potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U izjavi za medije Plenković je kazao da je ovaj posjet sjajan signal potpore i europske solidarnosti nakon potresa te zahvalio potpredsjednici Šuici i povjereniku Lenarčiču na dolasku.

Uzajamna pomoć u kriznim situacijama

Istaknuo je da je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer pokrenuo Mehanizam o civilnoj zaštiti EU-a, a polovica članica već je dosad reagirala. Pojasnio je da se radi o mehanizmu solidarnosti i potpore koji je razvijen kako bi države članice jedna drugoj pomogle u ovakvim kriznim situacijama:

- To se podudara i sa svim porukama solidarnosti koje dobivamo u zadnja 24 sata. Europska unija je uz Hrvatsku.

STAY STRONG CROATIA! Ursula von der Leyen uputila snažnu poruku solidarnosti & potpore: Spremni smo pomoći!

Novi zahtjev Europskom fondu solidarnosti

Osim te interventne pomoći koja upravo pristiže u vidu šatora, grijalica, smještajnih kontejnera, kreveta i vreća za spavanje - dodao je - ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak poslat će, nakon procjene šteta, novi zahtjev za novčanom pomoći Europskoj komisiji:

- Slično kao kod potresa u Zagrebu kada je Hrvatska bespovratno dobila 683 milijuna eura, najveći iznos koji je odobren u povijesti Europskog fonda solidarnosti. Dobro je da vidimo koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno i u ovakvim kriznim situacijama.

Još je jednom izrazio sućut obiteljima zbog sedam izgubljenih života, kao i žaljenje i zbog ozlijeđenih ljudi.

Mehanizam aktiviran u svega nekoliko sati

Povjerenik EK za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izrazio je žaljenje i sućut zbog svih žrtava potresa, ali i priznanje svim službama koje su reagirale odmah i solidarno.

- No solidarnost nije ograničena samo unutar Hrvatske. Tu sam kako bih izrazio solidarnost cijele Europske unije sa svojom članicom Hrvatskom. Odaziv država članica na hrvatsko traženje pomoći bio je golem te je Mehanizam civilne zaštite aktiviran u svega nekoliko sati nakon potresa.

Osigurali smo više od 189 mlrd kuna ZA oporavak i jačanje otpornosti gospodarstva, razvoj, reforme & viši životni standard naših građana!

Važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica naglasila je da su se i u ovoj prigodi, kao i nedavno tijekom nabave cjepiva protiv Covida-19, vidjele važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji i europska solidarnost na djelu.

Diljem Hrvatske započelo cijepljenje protiv COVID-a: „Uvjereni smo da će se cijepiti golema većina naših građana“

Dodala je da će Europska unija pomoći u unaprjeđenju životnih uvjeta na području pogođenom potresom.

Iako u njezinoj nadležnosti - pojasnila je - nije izravno upravljanje kriznim situacijama, istaknula je da će nakon ove krize biti potrebno ulagati u demografsku obnovu na razorenom području, što jest u njezinom portfelju.

A A A