Vijesti
4. 1. 2021.

Sućut u povodu smrti generala pobjedničke Hrvatske vojske Nojka Marinovića

Andrej Plenković: General Marinović svojim je izuzetnim znanjima i vještinama dao nemjerljiv doprinos obrani Dubrovnika u Domovinskom ratu i oslobođenju okupiranih područja. Hrvatski narod to nikad neće zaboraviti. Hvala mu na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a uputio je izraze sućuti obitelji generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane grada Dubrovnika u Domovinskom ratu:

S velikom žalošću primili smo vijest

Poštovana obitelji,

s velikom žalošću primio sam vijest o smrti generala Nojka Marinovića.

General Marinović svojim izuzetnim znanjima i vještinama pridonio je obrani svog voljenog grada Dubrovnika i oslobođenju okupiranih područja.

Hvala mu na svemu!

U vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazio Dubrovnik 1991. godine, general Marinović kao zapovjednik obrane dao je nemjerljiv doprinos - koji mu hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Hvala mu na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske.

U ime Vlade RH i u svoje osobno ime, molim vas primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

NOJKO MARINOVIĆ (1948-2021)

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović preminuo je danas ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

General Marinović rođen je 26. rujna 1948. u mjestu Buška kod Benkovca. Vojna služba u bivšoj državi vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule, a Domovinski rat dočekao je kao zapovjednik vojarne JNA u Trebinju.

S tog je mjesta, skupivši armijske planove za napad na Dubrovnik, 19. rujna 1991. prešao u Zbor narodne garde. U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada.

Na vlastiti zahtjev napustio bolnicu

Teško je ranjen 19. ožujka 1992. od nagazne mine tijekom izviđanja, a već u svibnju na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika i postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka.

Marinović je 1995. odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom bana Jelačića, a 2020. bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo.

Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

A A A