Vijesti
5. 1. 2021.

Država je pokazala snagu - Nema službe ili institucije koja sat vremena nakon potresa nije bila na terenu & radila svoj posao!

(PHOTO) Andrej Plenković u novom obilasku nastradalih područja: Odbacujem tumačenja da je „sustav zakazao“, otklanjam takve pokušaje demontiranja povjerenja u našu državu. Unutar 24 sata, posljednjeg dana proračunske godine, Vlada RH je iznašla 120 milijuna kuna za interventnu pomoć. Cilj osnivanja Stožera jest strukturiranje aktivnosti nakon razornog potresa, sinergija djelovanja svih koji od srca žele učiniti dobro djelo.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Petrinji se sastao s jučer osnovanim Stožerom za otklanjanje posljedica potresa, u Glini je posjetio prostor tvrtke Drvni centar Glina, u sastavu Šerif Grupe, koji je postao sabirni centar za pomoć stradalima, a u Sisku posjetio Opću bolnicu "Dr. Ivo Pedišić" i Caritas Sisačke biskupije.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke iz više njegovih izjava s terena:

Donacije - poruka zajedništva i povjerenja

Zahvaljujem svima koji su donirali novčana sredstva za pomoć nastradalim područjima: u Državnu riznicu RH dosad je uplaćeno 59 milijuna kuna, a na račun Hrvatskoga Crvenog križa više od 35 milijuna. To je veliki odaziv, poruka zajedništva i povjerenja.

Sav taj novac bit će kanaliziran prema razorenim područjima, a distribucija će biti u skladu s potrebama te u dogovoru sa županom, (grado)načelnicima i Stožerom.

O ignorantima, politikantima & fake news

Hrvatska država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne svojim građanima, radnicima i gospodarstvu u mjeri koja nikada do sada nije viđena - osim u Domovinskom ratu. Odbacujem tumačenja da je „sustav zakazao“, otklanjam takve pokušaje demontiranja povjerenja u našu državu. I to ne ističem radi HDZ-a, nego radi države i povjerenja u njene institucije.

Unutar 24 sata, posljednjeg dana proračunske godine, Vlada je iznašla 120 milijuna kuna za interventnu pomoć, a tijekom istog dana već su bile evakuirane dvije bolnice.

Zahvaljujem svakom volonteru & svim službama

Nema službe iz sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti ili državne institucije koja odmah nakon potresa, u roku sat vremena, nije bila na terenu. Hrvatska vojska, policija, civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, građevinski inženjeri, predstavnici lokalne uprave i državnih institucija, HEP, Hrvatske vode... I na tome im zahvaljujem. Teza da reakcija nije bila dovoljno brza jednostavno ne odgovara istini.

Zahvaljujem i svakom volonteru, svakom čovjeku koji je pružio i pruža pomoć - to je istinska solidarnost hrvatskog naroda! Svi smo u ovoj tragediji zajedno, borimo se da pomognemo onima kojima je to potrebno. Od smještaja pa do dnevnih potrepština.

Sinergija djelovanja svih koji od srca žele učiniti dobro djelo

Mi smo svi tu u istom poslu, a zadaća je Stožera sada strukturirati, koordinirati, bolje integrirati sve te hvalevrijedne aktivnosti, postići sinergiju djelovanja svih koji od srca žele učiniti dobro djelo. PPVRH Tomo Medved odsad će svaki dan biti tu, na pogođenim područjima. U dvjema odvojenim situacijama, pandemiji i potresu, potrebno je imati dva tima sa snažnim autoritetom kako bi se tim krizama upravljalo kvalitetno i korak po korak.

Neki bi kritikanti htjeli da samo nekoliko dana nakon razornog potresa od 6.2 po Richteru sve izgleda kao da ste došli u apoteku. To nije realno, ovo je golema nepogoda, no ulažemo i ulagat ćemo maksimalne napore kako bismo olakšali život sugrađanima koji su ostali bez svojih domova. Danas ćemo dobiti detaljnu sliku što se još treba napraviti.

TOMO MEDVED: Opravdat ćemo ukazano povjerenje!

Koordinirat ćemo aktivnosti i žurno reagirati na svaku dojavu, ali i planirati buduće operacije vezane za obnovu. Opravdat ćemo ukazano povjerenje!

Novoosnovani Stožer bit će aktivan 24 sata na dan za sve kojima je potrebna pomoć. Održali smo 1. sjednicu, bili u obilasku s predsjednikom Plenkovićem, primili izvješća o dosadašnjoj sanaciji šteta i svemu učinjenom na terenu.

Razmjeri katastrofe

Potresom je pogođeno gotovo 116.000 stanovnika i čak 12 od 19 lokalnih jedinica u Sisačko-moslavačkoj županiji, od toga 4 grada: Sisak, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica. Oštećeno je 30 crkava, od kojih se 10 - srušilo. Neupotrebljivo je 11 školskih zgrada, a još 29 oštećeno.

U ovom je trenutku evidentirano više od 17.000 zahtjeva za preglede statičara, na terenu ih je 715. Provedeni su izvidi na više od 5.500 objekata, od čega je oko 30% neupotrebljivo. Unesrećenima je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje stavio na raspolaganje 220 stanova, od čega je 30 u Sisku i Petrinji. Korisnici neće plaćati ni režije ni najam, snosit će ih država.

ČINJENICAMA PROTIV ŠIRITELJA CRNILA

Zbog raznoraznih ignoranata & širitelja crnila i fake news, vrijedi podsjetiti što je naša Vladadosad sve učinila. Više na:

Državne službe promptno reagirale na katastrofu, Medved na čelu Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom

Od današnjih Vladinih aktivnosti izdvajamo dvije:

DOBRE VIJESTI ZA RADNIKE!

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović:

- Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ proširujemo na sve kojima je uslijed potresa ugrožena poslovna aktivnost. Zaposlenicima ćemo iz državnog proračuna pokrivati plaće do 4.000 kn neto. Do kraja tjedna Hrvatski zavod za zapošljavanje definirat će kriterije koji bi trebali biti blaži od sadašnjih. Donijeli smo i Program javnog rada na otklanjanju šteta - gdje će se zaposliti najmanje 500 osoba.

SANACIJA CESTA & KOLODVORA U SISKU

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

- Štete na državnim cestama na područjima koja je pogodio potres iznose oko 70 milijuna kuna, pa ćemo hitno krenuti sa sanacijom - što nam omogućava Zakon o javnoj nabavi. Na županijskim su cestama štete oko 20 milijuna kuna, a taj ćemo novac osigurati preko Hrvatskih cesta. Što se tiče onih lokalnih i nerazvrstanih, tražimo od gradova i općina u čijoj su nadležnosti da dostave iznose šteta, pa ćemo i tu pomoći.

Besplatno na autocesti Zagreb-Sisak

Srećom u nesreći - nastavio je - željeznička pruga nije ozbiljnije oštećena:

- Promet se odvija prema voznom redu, uz sporiju vožnju na pojedinim dionicama. Podsjećam da se na autocesti Zagreb-Sisak vozi bez naplate cestarine i da je dovoz humanitarne pomoći besplatan na svim autocestama.

Butković je obišao i Most Brest preko Kupe kod Petrinje te sisački željeznički kolodvor, zbog čijeg se oštećenja 5 obitelji moralo iseliti. Iako su dobile privremeni smještaj, one će biti vraćene u Sisak - u stanove Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Budući da je kolodvorska zgrada zaštićeni spomenik kulture, njezina će sanacija biti dogovorena s Ministarstvo kulture i medija.

A A A