Vijesti
7. 1. 2021.

Potres & korona - istodobna borba na dvije fronte: Javno se cijepili ministri & poslali poruku povjerenja u znanost i medicinu!

(PHOTO) Andrej Plenković: „Cjepivo je jedan od najvećih dosega modernog društva i razlog zašto mnoge bolesti danas više ne siju smrt. Cjepivo protiv COVID-a važan je korak prema normalizaciji života, a prije odobrenja prošlo je strogu kontrolu Europske agencije za lijekove (EMA). Misli na druge!“. Dosad se cijepilo 20.603 hrvatskih građana, među kojima 7.611 zdravstvenih djelatnika (37%) i 11.569 korisnika domova za starije osobe (56%).

„Za Hrvatsku i našu borbu protiv koronavirusa važno je da je EMA već odobrila i cjepivo koje je razvila Moderna - jer smo od nje naručili milijun doza. Prve bi nam trebale stići 11. siječnja. U proceduri je i cjepivo Sveučilišta Oxford i proizvođača AstraZenece - od kojeg smo naručili 2.7 milijuna doza. Postoje naznake da bi moglo biti odobreno tijekom ovog mjeseca“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što se 10-ero ministara cijepilo te, poslavši poruku povjerenja u znanost i medicinu, pozvalo građane da to isto učine.

Početak cijepljenja - početak kraja epidemije

Protiv koronavirusa cijepili su se ministri Tomo Medved, Zdravko Marić, Josip Aladrović, Mario Banožić, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Gordan Grlić Radman, Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek i Marija Vučković. Dakle, svi ministri koji do sada nisu preboljeli COVID-19 i stekli prirodni imunitet.

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek nakon cijepljenja je izrazila zadovoljstvo što su na takav način javnosti poslali poruku vjere da s dolaskom cjepiva vide izlazak iz pandemije:

- Drago nam je da se sada otvorila mogućnost cijepljenja. Dolaze sve veće doze, odobreno je i novo cjepivo, vjerujem da će se većina građana cijepiti.

Medijskom kampanjom potaknuti neodlučne

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je nazočio cijepljenju, rekao je da će se u sklopu već započete medijske kampanje cijepiti i poznate osobe iz svih sfera društvenog života:

- Nadamo se da ćemo time preokrenuti onaj dio građana koji se dvoumi bi li se cijepio ili ne. Više od 50 posto ih ima čvrsto uvjerenje da će se cijepiti, a njih oko 25 posto se dvoumi. Radi njih je jako važno da šaljemo ovakve poruke povjerenja.

Danas se cijepio i predsjednik Republike Zoran Milanović, a u utorak su to učinili članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite.

DOSAD SE CIJEPILO 20.603 GRAĐANA

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je podatak da je među dosad cijepljenim građanima 7.611 zdravstvenih djelatnika (ili 37%) i 11.569 korisnika domova za starije osobe (56%):

- RH je prema broju cijepljenih osoba na ukupnom stanovništvu trenutačno 5. u EU-u, a 12. u svijetu. U Sisačko-moslavačkoj županiji, bez današnjeg dana, aplicirano je 1.928 doza cjepiva, od čega 783 na potresom pogođene sugrađane, 630 na žurne službe, a ostalo na korisnike domova i zdravstveni sustav.

Diljem Hrvatske započelo cijepljenje protiv COVID-a: „Uvjereni smo da će se cijepiti golema većina naših građana“

BRZI ANTIGENSKI TESTOVI & ZAŠTITNA OPREMA

Potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović objavio je da su osigurani brzi antigenski testovi za kampove s evakuiranim osobama u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom:

- Apeliramo na sve da se pridržavaju epidemioloških mjera radi sprječavanja širenja virusa na stradalom području, za koje je u tjedan dana izdano 1.130.700 artikala zaštitne opreme.

Izvijestio je i da su u Rijeci jutros iskrcane dodatne količine zaštitne opreme koja je brodom dopremljena iz Shanghaija. Radi se o 21 toni opreme vrijedne 530.000 eura, koju je Vlada nabavila iz Kine: 100.000 odijela, 550.000 FFP2 maski i 150.000 nazuvaka koji će biti podijeljeni zdravstvenim ustanovama.

A A A