Vijesti
7. 1. 2021.

Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om - U najkraćem roku osigurat ćemo dodatne kontejnere!

(VIDEO) Andrej Plenković na 36. sjednici Vlade RH: To je još jedna važna gesta - donacije roba i usluga na pogođena područja predstavljat će poreznu olakšicu. Novčane donacije još otprije su oslobođene plaćanja PDV-a. Osigurali smo alternativni smještaj svima koji su ostali bez krova nad glavom. No dio unesrećenih sugrađana, iz razumljivih razloga, ne želi napustiti svoje razrušene domove i imanja. Svaki dan na teren pristižu novi kontejneri i mobilne kućice - kako bi se i tim osobama pomoglo.

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na potrese koji su teško pogodili Sisačko-moslavačku županiju i Zagrebačku županiju.

Medved će ispuniti ukazano povjerenje

Kazao je da je nakon sjednice Vlade u ponedjeljak prilagođena struktura postojećeg Stožera civilne zaštite na način da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi Stožer generalno, posebno aktivnosti vezane za covid-19, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilagođenu strukturu koja se odnosi na područje pogođeno potresom:

- Sudjelovao sam na sjednici Stožera u Petrinji, i osobno sam bio zajedno s potpredsjednicima i ministrima na terenu u utorak, obišli smo područja koja su jako razrušena, a i veće gradove na području Sisačko-moslavačke županije, te stekli neposredni uvid. Siguran sam da će kolega Medved ispuniti ukazano povjerenje.

Proglasili smo stanje katastrofe na području koje je pogodio potres - Nitko neće ostati sam!

Država je pokazala snagu - Nema službe ili institucije koja sat vremena nakon potresa nije bila na terenu & radila svoj posao!

Sve službe danonoćno na terenu

Andrej Plenković je napomenuo da su i nakon sinoćnjeg potresa od 5 po Richteru na području Petrinje sve službe bile terenu - i civilna zaštita, i vatrogasci, i HGSS, i Hrvatskavojska, i policija. Pomoć građanima su pružali i Crveni križ i mnogobrojni volonteri:

Razmjeri šteta veći su nego što se činilo na početku. Službe na terenu rade danonoćno - moramo gajiti povjerenje u državu!

- Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal na ovim područjima kako bi se olakšala komunikacija. Ministar Tomo Medved i svi ostali su u punoj koordinaciji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima.

Koordinirati akcije & kanalizirati pomoć najpotrebitijima

Naglasio je da je Vlada osigurala alternativni smještaj svima koji su ostali bez krova nad glavom:

- No dio unesrećenih sugrađana, iz razumljivih razloga, ne želi napustiti svoje razrušene domove i imanja. Svaki dan na teren pristižu novi kontejneri i mobilne kućice kako bi se i tim osobama pomoglo. Putem robnih zaliha naručili smo dodatne kontejnere. I danas pristiže međunarodna pomoć, što putem Mehanizma civilne zaštite EU-a, što bilateralno. Hvala im na iskazanoj solidarnosti.

Međunarodna zajednica iskazala je solidarnost i empatiju. Posebna zahvala hrvatskom iseljeništvu!

Zahvalio je ponovno svim službama, inženjerima koji rade na procjenama šteta i statici, Crvenom križu, Caritasu…

- Od srca zahvaljujem svim volonterima koji su pokazali zajedništvo vrijedno divljenja. Važno je da se sva pomoć koordinira i kanalizira onima kojima je najpotrebnija.

Donacije će predstavljati porezne olakšice

Predsjednik Vlade i HDZ-a, na kraju tog dijela obraćanja, najavio je i izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojih će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost osloboditi plaćanja PDV-a za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom:

- Ovo je još jedna važna gesta i na taj način donacije roba i usluga neće kasnije biti opterećene ni porezom na dobit ni porezom na dohodak. Predstavljat će porezne olakšice. A novčane donacije još otprije su oslobođene plaćanja PDV-a.

OSUDA NASILJA U SAD-u

Andrej Plenković dotakao se i zbivanja u Washingtonu:

- Osuđujemo nasilje. To je bio i napad na američku demokraciju i na poštivanje izbornih rezultata. Dobro je da se to u nekoliko sati primirilo. Vjerujemo da će se primopredaja vlasti odviti u skladu s američkim ustavom i zakonima.

Dodao je da je danas u oproštajni posjet primio američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, kojem je zahvalio na suradnji u prošle tri godine i na svemu što je učinio na unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i SAD-a.

A A A