Vijesti
10. 1. 2021.

Sustav pružanja pomoći je čvrst - Na prvoj sjednici Vlada RH donosi prijedlog izmjena Zakona o obnovi

Andrej Plenković iz Grada svetog Kvirina: Hvala našim vatrogascima koji su uspješno okončali složenu operaciju skidanja 14 metara visoke kape s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale! Hvala svim službama na terenu i volonterima koji neumorno rade! Zahvaljujem i kuharima koji su pripremili na tisuće obroka, najviše u Petrinji, a od ponedjeljka će tvrtka Pleter dijelom preuzeti njihovu podjelu. Svi koji trebaju topli obrok, oni će ga i dobivati!

Nabavlja se više od 600 stambenih kontejnera hrvatskih proizvođača, a s hotelijerima dogovorili smo otkup 250 mobilnih kućica. Za sve koji žele, dostupan je i alternativni smještaj. Cijelu prvu pošiljku cjepiva Moderne šaljemo u Sisačko-moslavačku županiju - također je izdvojio predsjednik Vlade RH i HDZ-a tijekom posjeta Sisku.

- Želim još jednom zahvaliti mnogim ugostiteljima i kuharima koji su nesebično, solidarno, pripremili i podijelili na tisuće obroka, najviše u Petrinji. To je sjajna gesta. Dogovoreno je da oni još neko vrijeme nastave s aktivnostima, dok će na distribuciji hrane od ponedjeljka biti angažirana i tvrtka Pleter, koja će putem Crvenog križa na pogođenom području organizirati prehranu za sve kojima je to potrebno. Hrana će se pripremati dijelom na terenu, a dijelom će se dovoziti iz Zagreba, gdje su kapaciteti veći - kazao je Andrej Plenković.

Logistički centri Crvenog križa u Sisku, Petrinji i Glini

Komentirajući primjedbe da sustav nije od početka dovoljno učinkovito funkcionirao, istaknuo je da je pomoć potrebitima pružana od samog početka:

- Ako ste bili u logističkim centrima Crvenog križa u Sisku, Petrinji i Glini, onda znate da rade od prvog dana. Vidjeli ste tu količinu hrane i prikupljenih potrepština. Paketi koji imaju i po desetak kilograma dostavljani su zahvaljujući volonterima Crvenog križa i Civilne zaštite. Cijeli proces pružanja pomoći je konsolidiran, čvrst.

Dogovoreno više od 600 kontejnera & 250 mobilnih kućica

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima za ljude koji su ostali bez krova nad glavom i odlučili ostati uz oštećenu imovinu, naglasio je da je s nekoliko hrvatskih tvrtki dogovorena narudžba više od 600 stambenih kontejnera:

- Bit će proizvedeni u najkraćem mogućem roku, a imat će kuhinju, stolove, krevete i sanitarni čvor te biti spremni da se na njih priključi struja i voda. Također, s hotelskim je kućama dogovoren otkup 250 mobilnih kućica, koje već od ponedjeljka kreću za SMŽ. Na taj ćemo način vrlo brzo pokriti sve potrebe za alternativnim smještajem.

Rasvijetliti sve o poslijeratnoj obnovi

Na novinarsko pitanje da su u potresu teško stradale i kuće obnovljene nakon Domovinskog rata, Andrej Plenković je odgovorio da je "pozicija Vlade apsolutno jasna“:

- Sve se treba rasvijetliti. Dokumentacija o obnovi postoji, zna se tko je radio projekte, tko je izvodio radove, tko je bio nadzor, tko je davao dozvole. Država će svu dokumentaciju dati na raspolaganje policiji i DORH-u - ako je i kada je zatraže.

Obnova privatnih kuća & kulturne baštine u Zagrebu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će Vlada u četvrtak izaći s prijedlogom izmjena Zakona o obnovi, nakon što ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat dovrši konzultacije sa stručnjacima:

- Za koji tjedan kreću i natječaji za obnovu kulturne baštine oštećene u zagrebačkom potresu u ožujku prošle godine, a koji će obuhvaćati zgrade institucija, škola, bolnica i prometnu infrastrukturu, dok postojeći, već funkcionalni Fond kreće u proces obnove privatnih kuća.

A A A