Vijesti
11. 1. 2021.

Hrvati izvan RH ujedinjeni u pomoći stradalima u potresu!

Zvonko Milas: Opet svjedočimo tome da mi nismo samo narod, već obitelj. Globalna hrvatska obitelj - u BiH, u iseljeništvu, u zemljama u kojima živi naša nacionalna manjina - stala je, u zajedništvu vrijednom divljenja, uz potresom pogođena područja, slala je i šalje dragocjenu pomoć. Jedan narod, jedno srce! Gordan Grlić Radman: Hrvatsko srce diše kao jedno. Iskazali smo zajedništvo kao u Domovinskom ratu!

Hrvati diljem svijeta od Švicarske, Italije, Austrije Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sve do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije organizirali su akcije prikupljanja novčanih sredstava i humanitarne pomoći za obnovu razorenih gradova Petrinje, Siska i Gline, svih mjesta stradalih u snažnom potresu.

Uključile su se globalne hrvatske organizacije, udruge, klubovi, gospodarstvenici, hrvatske katoličke misije, nemoguće je na jednom mjestu navesti sve koji su dali svojoj doprinos, i još uvijek ga daju: Vila Croatia Stuttgart, Kroatische Kulturgemeinschaft Esslingen, Hrvatski dom Beč, St. Nikola Tavelić church/ Croatian Catholic Centre/ St Johns Park, Hrvati Stuttgart, Livanjska zajednica u Švicarskoj, Asociacion Croata Ecuatoriana - Udruga Hrvata Ekvadora, Croatia Fund Inc. (New York), Hrvatski Centar Salzburg, Hrvatska humanitarna udruga u Švicarskoj, Udruženje hrvatskih američkih profesionalaca, Australsko-hrvatska gospodarska komora, Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zaklada Windsor, Hrvatski svjetski kongres, HAZUD - Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore, Nacionalna federacija kulturnih zaklada Amerikanaca Hrvatske…

Zajedništvo kao 1991.

Kako je istaknuo ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska i Hrvati izvan RH iskazali su zajedništvo kao u Domovinskom ratu:

- Jedinstveni, najjači kada je najteže! Tada hrvatsko srce diše kao jedno. Hrvati su u vrijeme potresa bili zajedno kao i 1991. godine. Naše udruge, organizacije i katoličke misije izvan zemlje u roku 24 sata otvorile su posebne račune, počele slati pomoć. Sada pak uplaćuju novčana sredstva na službeni račun Državne riznice za pomoć pogođenim područjima.

Velika je zahvalnost Vlade RH, ali i naša obveza da se odužimo Hrvatima izvan RH - zaključio je Grlić Radman.

Jedan narod, jedno srce!

„Hrvatsko iseljeništvo ujedinilo je snage u prikupljanju sredstava nakon razornog potresa. U mislima smo i molitvama s obiteljima poginulih i ozlijeđenih, sa svima unesrećenima, od kojih su mnogi teško propatili i tijekom velikosrpske agresije. Ujedinjeni smo s Domovinom!“ - naglasio je Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Jedan narod, jedno srce! Opet svjedočimo tome da mi nismo samo narod, već obitelj. Najljepša hvala svim Hrvatima diljem svijeta koji su se na bilo koji način uključili u pružanje pomoći nastradalima! - baš kako je poručio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a.

A A A