Vijesti
13. 1. 2021.

Očuvajmo duh zajedništva u pomoći nastradalim sugrađanima u potresu na Banovini

Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora: Čini mi se da se zadnjih dana pokušava prikazati kao da je s jedne strane država, a da su s druge volonteri. Sve je to jedna Hrvatska, svi su djelovali najbolje što su znali kako bi pomogli. A oporba? Naravno da će nas napadati! I u toj tvrdnji nema ničega „urotničkog“. Jasno je da želi iskoristiti situaciju kako bi ojačala svoju poziciju prije lokalnih izbora, a oslabila HDZ.

Boli me da se sada dijelimo, pa govorimo ja sam napravio ovo, a ovaj drugi nije; ja sam bolji, a ovaj je gori. To nam u ovom trenutku ne treba. Svatko sa svoje strane treba maksimalno pridonijeti tome da prevladamo ovu katastrofu, saniramo štete i sačuvamo duh zajedništva, koji je u ovakvim situacijama nužan, te da krene proces obnove - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Katastrofa bez presedana

Za razorni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju Gordan Jandroković je kazao da se radi o katastrofi s kakvom dosad nismo imali iskustva:

- Odmah su reagirali i država i volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva. I tako je trebalo i ostati, ali čini mi se da se zadnjih dana pokušalo prikazati kao da je s jedne strane država, a da su s druge volonteri. Sve je to jedna Hrvatska, svi su djelovali najbolje što su znali kako bi pomogli.

Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om - U najkraćem roku osigurat ćemo dodatne kontejnere!

Nabrojao je što su sve vlasti učinile nakon potresa, izvlačenje iz ruševina, ponovna opskrba vode, struja i plin, osiguranje sredstava za pomoć…. Poručio je da mu se čini da je sve napravljeno po protokolu i primjereno.

Zlonamjerne, besmislene teze o „uroti“

Otklonio je „interpretacije“ da se vrh HDZ-a na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća obrušio na „urotničke“ medije i oporbu te poručio da ništa s tog sastanka ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju:

- Teze o „uroti“ su besmislene, izmišljene, zlonamjerne. Kad sam vidio što su mediji objavili, postalo mi je jasno da je to plasirao netko od stranačkih kolega. Moj prvi zaključak je bio da se radi o nekome tko je jako zlonamjeran ili, ako je tako shvatio, politički priglup. Na sjednici je video vezom sudjelovalo više od sto ljudi, a rasprava je bila široka i demokratska.

Snaga države, očuvanje radnih mjesta, izmjene Zakona o obnovi, nove oporbene „inicijative“ & dobar odaziv za cijepljenje

Oporba bi željela ojačati svoju poziciju

Jandroković je komentirao i to što su mu mediji pripisali da je na dotičnoj sjednici rekao da će oporba napadati HDZ:

- To je zaista „urotnička“, neobična tvrdnja, pa naravno da će nas napadati! Ništa što se na sastanku događalo ne treba vas brinuti i neće ugroziti demokraciju. Jasno je da dio oporbe želi iskoristiti situaciju da ojača svoju poziciju prije lokalnih izbora, da udari HDZ i oslabi ga.

Škoro - šampion neostvarenih ucjena, izbornih poraza & neispunjenih najava

Poruka zastupnika - cjepivo je važno!

Izvijestio je da će se organizirano cijepljenje saborskih zastupnika protiv koronavirusa održati u ponedjeljak, 18. siječnja, i da će se moći cijepiti svi koji to žele:

- Time ćemo kao političke osobe poslati poruku da je cjepivo važno, da itekako može pomoći u borbi protiv Covida.

Potres & korona - istodobna borba na dvije fronte: Javno se cijepili ministri & poslali poruku povjerenja u znanost i medicinu!

Dodao je da će se sada cijepiti oni zastupnici koji nisu preboljeli Covid, naglasivši pritom važnost i ulogu Sabora kao tijela koje donosi zakone, a koji su temelj za djelovanje Vlade i državnih institucija:

- Odbacujem tvrdnju da je riječ o privilegiji. Dosad je 32-oje zastupnika preboljelo Covid ili ga trenutačno ima, što je više od 20 posto saziva. Osobno se sada neću cijepiti jer sam ga i sam prebolio. Sačekat ću šest mjeseci, dakle, do početka travnja.

Umjesto tableta, pomoć nastradalima

Najavio je da 6. sjednica Hrvatskog sabora počinje u utorak, 19. siječnja. Trajat će sedam tjedana, a po potrebi i duže. Na dnevnom redu su 102 točke, među prvima izmjene Zakona o obnovi, a očekuju se i nove sa sjednica Vlade RH.

Na kraju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je da će se suspendirati najavljena nabava tableta za zastupnike u vrijednosti oko 315.000 kuna, a ta će se sredstva preusmjeriti na područja stradala u potresu.

HDZ donirao milijun kuna za sanaciju šteta na područjima koja je pogodio razorni potres!

A A A