Vijesti
13. 1. 2021.

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

Na zgradama općina Tivat i Kotor u Boki kotorskoj, u Zaljevu hrvatskih svetaca, danas vijore zastave RH. Nacionalni praznik Hrvata u Crnoj Gori obilježava se u spomen na 13. siječnja 809. - kada su otkupljene moći sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora.

U povodu Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, na zgradama općina Tivat i Kotor istaknute su zastave Republike Hrvatske. Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola u toj susjednoj nam državi, na zgradama općina u kojima po zadnjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava.

Očuvanje nacionalnog identiteta

Predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković, i sam bokeljski Hrvat, podsjetio je prigodom podizanja trobojnice da je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) prepoznato po brojnim projektima iz oblasti kulture te da je velik njegov doprinos očuvanju identiteta Hrvata Boke kotorske:

- Izražavam nadu u daljnji razvoj našeg grada, zasnovan na pravednom i poštenom odnosu prema interesima svih građana Tivta. 

Borimo se za iste vrijednosti s različitih pozicija i naš je zajednički posao rast naše zajednice. Međusobno uvažavanje i poštovanje polazna su osnova za dalji napredak - poručio je pak predsjednik HNV-a Zvonimir Deković.

HRVATSKA ZASTAVA POSLIJE 82 GODINE

Intoniranjem himni i postavljanjem zastava država Crne Gore i Republike Hrvatske na zgradi HNV-a Crne Gore u Tivtu - Donjoj Lastvi, u ponedjeljak, 11. siječnja, održana je svečanost uoči obilježavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. 

U Donjoj Lastvi se tako prvi put od 1939. - poslije 82 godine! - zavijorila hrvatska zastava, svjedočeći da nije izbrisano sjećanje koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori - istaknuo je tim povodom Deković:

- Upriličili smo ovu skromnu svečanost koja potvrđuje našu opstojnost na ovom prostoru, a siguran sam da dijelim stremljenja svih Hrvata iz Boke do Bara, i onih iz Podgorice, pa i onog jednog izjašnjenog iz Andrijevice, da ostanemo okupljeni oko ovih zajedničkih znamenja i da ne dopustimo da nas bilo što ili bilo tko dijeli. Za nas ova zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor na kojem želimo održati svoj identitet i svoje vrijednosti.

Ponos, dokaz zajedništva & opstojnosti Hrvata

HNV je odabrao 13. siječnja za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori u spomen na taj nadnevak 809. godine, kada su otkupljene moći svetog Tripuna, što predstavlja - kako je napomenuo Deković - nultu točku povijesnog dokumentiranog trajanja našeg naroda na ovom prostoru.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali svoj identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji, te je istaknuo da ovaj dan posvećuje njima:

- Današnji dan je velik za hrvatsku zajednicu, ali i za državu Crnu Goru, jer ona time dokazuje da poštuje prava svojih manjina. Ovim događajem Hrvati potvrđuju svoj vitalitet. Ovim prostorom smjenjivala su se mnoga državno-pravna uređenja, ali smo mi ostali ono što i jesmo - Hrvati!

Vratili smo hrvatsku trobojnicu!

Napomenuo je i da izraz „danas postavljamo hrvatsku zastavu“ nije najprecizniji:

- Preciznije je reći „vratili smo hrvatsku zastavu“, jer se naša trobojnica vijorila i 1851. godine, kada je nezaboravni ban Josip Jelačić došao u Kotor i bio egzaltirano dočekan od bokeškog puka. Naša je obveza nastaviti tradiciju koju su nam ostavili preci.

Prilikom podizanja zastava oglasila su se i zvona Crkve sv. Roka, nebeskog zaštitnika Donje Lastve.

A A A