Vijesti
18. 1. 2021.

Otpis RTV pristojbe & računa za struju i plin za nastradale u potresu! Ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom!

(VIDEO) Andrej Plenković na 38. sjednici Vlade RH: Kućanstvima kojima su oštećeni stambeni objekti HEP će otpisati potraživanja za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak. Kako smo i bili poručili unesrećenim sugrađanima - Ne brinite za struju i grijanje! I RTV pretplata bit će besplatna prva tri mjeseca ove godine - s mogućnošću produženja. Činimo sve kako bismo ljudima olakšali život nakon razornog potresa. * Tjedni prosjek novozaraženih pao je na razinu od sredine listopada. Još nije vrijeme za opuštanje, ali ako ovako nastavimo, moći ćemo razmišljati i o popuštanju zaštitnih mjera.

HEP će otpisati i sva potraživanja za premještanje ili izgradnju priključaka na privremene zamjenske objekte, kao i na novoizgrađene objekte nakon obnove. Uputili smo poziv i ostalim opskrbljivačima energijom da se uključe u akciju otpisa računa. Nadamo se da će se pridružiti. Sukladno najavama, HAC će osigurati interventna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na potresom pogođenom području, a državne ceste se ionako saniraju iz proračuna RH - također je objavljeno na sjednici Vlade RH.

Besplatni plin, struja & RTV pretplata

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je da se danas donosi niz konkretnih odluka koje za cilj imaju olakšati život sugrađana na potresom pogođenim područjima.

Dodatnih 160 milijuna kuna za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ u SMŽ-u! Na javnim radovima sanacije zaposlit će se najmanje 500 ljudi!

Osobito je izdvojio Vladin zaključak koji se odnosi na HEP-ov otpis potraživanja za energiju kućanstvima kojima su oštećeni stambeni objekti:

- Tu govorimo o režijskim troškovima za struju i plin za siječanj, veljaču i ožujak. Kako smo i bili poručili unesrećenim sugrađanima - Ne brinite za grijanje! I RTV pretplata bit će besplatna prva tri mjeseca ove godine, s mogućnošću produženja.

Besplatna struja, grijanje i RTV pretplata za nastradale na potresom pogođenim područjima

Preokrenuli trend bez policijskog sata & strogog zatvaranja

Andrej Plenković osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj:

- Imamo ohrabrujući silazni trend novozaraženih. Dobro je da nam je tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao na razinu od sredine listopada. Time Hrvatska bilježi treći najveći dvotjedni pad u Europskoj uniji. Ako nastavimo s ovim trendom, u dogovoru sa stručnjacima moći ćemo promišljati o postupnom popuštanju mjera.

Potres & korona - istodobna borba na dvije fronte: Javno se cijepili ministri & poslali poruku povjerenja u znanost i medicinu!

U padu je i broj preminulih - nastavio je - a broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu prve polovice studenog:

- To su dobri pokazatelji, što znači da su mjere koje smo uveli krajem studenog i odgovorno ponašanje naših građana doveli do toga da smo preokrenuli trendove. A to smo uspjeli, za razliku od mnogih europskih zemalja, bez policijskog sata i strogog zatvaranja.

Cijepilo se 46.000 Hrvata, čeka se Oxfordovo cjepiva

Izvijestio je i da je dosad u Hrvatskoj cijepljeno 46.000 ljudi:

- Danas su stigle nove doze Pfizerova cjepiva, a čeka se odluka Europske agencije za lijekove (EMA) o odobrenju Oxfordova/AstraZenecina cjepiva, čime će se broj doza naglo povećati.

To bi nam omogućilo da do početka svibnja procijepimo oko milijun ljudi te da naši najugroženiji i najizloženiji sugrađani budu u potpunosti zaštićeni uoči turističke sezone - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A