Vijesti
18. 1. 2021.

Više je nego jasna dobra volja Vlade da maksimalno pomogne svima kojima je potres promijenio život - To potvrđuje i odluka o besplatnoj struji & grijanju!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a: Darka Puljašića će u Hrvatskom saboru zamijeniti Nikola Mažar - predsjednik HDZ-a Vukovara. S njim imamo velike ambicije na izborima u Gradu Heroju, očekujemo - pobjedu. * Svjedočili smo medijskoj histeriji da su uništene tako reći sve kuće koje su bile obnovljene nakon Domovinskog rata. Ali sada - kako dolaze realni podaci - shvaćamo da je puno, puno manji broj takvih objekata. Pričekat ćemo očitovanje nadležnih tijela o slučaju Ive Žinića i tada donijeti odluku.

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održanoj putem video linka, predsjednik naše stranke i naše Vlade predstavio je nove mjere pomoći građanima koje je pogodio potres, ali i uspješne rezultate u borbi protiv Covida-19.

Otpis RTV pristojbe & računa za struju i plin za nastradale u potresu! Ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom!

Osvrnuo se i na vrlo dobar odaziv ljudi na cijepljenje te aktualnu političku situaciju, a na sjednici su se razmatrali i aktivnosti naših zastupnika na novom zasjedanju Hrvatskog sabora - od aktualnog prijepodneva pa do rasprave o izmjenama Zakona o obnovi.

Nakon završetka sjednice, Andrej Plenković dao je izjavu za medije te odgovarao na pitanja novinara.

Donosimo njegove ključne poruke:

O NOVOM ZASTUPNIKU NIKOLI MAŽARU

Donijeli smo odluku da zastupnika Darka Puljašića, koji je podnio ostavku na svoj mandat u Hrvatskom saboru, zamijeni Nikola Mažar - predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Vukovara. S njim imamo velike ambicije na lokalnim izborima u Gradu Heroju, očekujemo - pobjedu. Vlada bi ga u četvrtak trebala razriješiti dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tako da će HDZ odmah popuniti ispražnjeno mjesto u Saboru.

Požeško-slavonski Županijski odbor HDZ-a dobio je nalog da u što hitnijem roku razriješi situaciju u gradskoj organizaciji HDZ-a u Požegi.

O MANIPULACIJAMA IKIĆ BANIČEK

Ne, ne radi se o „svađi“, već o pokušaju SDP-ove gradonačelnice Siska da naš prijedlog izmjena Zakona obnovi predstavi na nepotpuni način. Još ću jednom pojasniti da je ono što predlažemo za Sisačko-moslavačku županiju više i jače nego za Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju.

Umjesto da surađuje, Ikić Baniček vrijeđa & nastoji skupiti jeftine poene za lokalne izbore!

Cijela SMŽ, izuzev samog Grada Siska, po stupnju razvijenosti je potpomognuto područje, i ona nema toliki financijski kapacitet kao Grad Zagreb. Stoga smo, što se tiče distribucije sredstava po modelu 60-20-20, u prijedlog stavili članak koji Vladi daje mogućnost preraspodjele dodatnih sredstava na tu županiju. Tu već dolazimo do 80 posto pomoći od strane države. Nadalje, država nastupa i u slučaju svih vlasnika objekata u Sisku koji zbog svog imovinskog stanja i socijalnog kriterija nisu u mogućnosti sudjelovati u obnovi. Dakle, jasno je da će postotak pomoći države doći blizu 100 posto.

O POMOĆI UNESREĆENIMA

I više je nego jasna dobra volja naše Vlade da se maksimalno pomogne ljudima kojima je potres promijenio život. To potvrđuje i današnja odluka kojom smo ih oslobodili plaćanja struje, plina, grijanja i RTV pretplate za siječanj, veljaču i ožujak.

O MEDIJSKOJ HISTERIJI

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na sjednici je iznio vlastiti pogled na okolnosti svog slučaja od 1995. do danas. S obzirom na razne teze koje kolaju, od svih nadležnih tijela zatražili smo cjelovite informacije kako bismo mogli zauzeti politički stav. Kad sve budemo pouzdano znali, onda ćemo nastaviti raspravu o toj temi. U ovom trenutku ima previše detalja za koje nismo do kraja sigurni.

Primjerice, imali smo medijsku histeriju da su praktički sve kuće koje je uništio nedavni potres bile obnovljene poslije Domovinskog rata, ali sada - kako dolaze objektivni podaci - shvaćamo da je puno, puno manji broj takvih objekata. Temeljem i tog iskustva, provjerit ćemo sve navode i za slučaj g. Žinića te tada donijeti odluku. Ne pristajemo na sličnu histeriju, već ćemo pričekati očitovanje nadležnih tijela.

A A A