Vijesti
18. 1. 2021.

O ravnopravnosti konstitutivnih naroda, potpori europskom putu BiH & izborima u Mostaru

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković održao je u Zagrebu radni sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. „Nastavit ćemo unaprjeđivati suradnju s predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda ne bi dovodili u pitanje“.

Predsjednici Plenković i Čović tom su prilikom razgovarali o poticajima razvoju BiH, njenom europskom putu, kao i zaštiti prava Hrvata u BiH te posljedicama razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Hrvati iz BiH obnovit će zgradu jedne institucije na Banovini & graditi obiteljske kuće koje su srušene u potresu

Također - kako se navodi u priopćenju HDZ-a BiH - govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. siječnja.

Snažna posvećenost HDZ-a zaštiti Hrvata u BiH

Dr. Čović istaknuo je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, dodavši da cijeni ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u BiH i aktualizaciju njenog euroatlantskog puta.

Kazao je da svakim danom sve jača suradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskog naroda u BiH i njegovih prava.

Plenković je pitanje neravnopravnog položaja Hrvata u BiH stavio u fokus na najvišoj međunarodnoj sceni!

Kompromitiranje izbora u Mostaru

Također, dr. Čović je kazao - nastavlja se u priopćenju - da je, usprkos višestrukim pravodobnim upozorenjima, došlo do kompromitiranja lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio veliku potporu biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informirao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Podrška očuvanju prava Hrvata u BiH

Andrej Plenković iskazao je podršku očuvanju prava Hrvata u BiH te kazao da će Vlada RH nastaviti unaprjeđivati suradnju s predstavnicima hrvatskog naroda kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda ne bi dovodili u pitanje.

Iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši da će se nastaviti raditi na postizanju ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH te gospodarskom i socijalnom boljitku cijele zemlje - zaključuje se u priopćenju HDZ-a BiH.

A A A