Vijesti
20. 1. 2021.

Otvoreni smo za konsenzus - Želimo pomoći unesrećenima, omogućiti im kvalitetnu obnovu & povratak u normalan život!

(VIDEO) Andrej Plenković predstavio je Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o obnovi: Naša je ambicija postići suglasje kao i u srpnju, doći do rješenja iza kojeg bi stali - svi. Hoćemo li ga osigurati amandmanima Vlade, pozicije, opozicije, to je nebitno. No zakonske izmjene trebaju biti pravedne, obranjive i održive. Stoga molim da prijedlozi budu konkretni, precizni i ostvarivi, bez demagoških floskula ili mađioničarskih „rješenja“. Razmotrit ćemo svaku kvalitetnu zamisao. Ovo je i prilika za revitalizaciju dijela Hrvatske koji je pogođen potresom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, predstavljajući zastupnicama i zastupnicima prijedlog proširenja Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku te dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije koje je 28. i 29. prosinca pogodio potres, istaknuo je da je pri donošenju prvotnog zakona u srpnju postignut dobar konsenzus:

- Pozivam vas na dogovor i o zakonskim izmjenama kako bismo pomogli unesrećenim sugrađanima. Cilj je na temelju njih poduzeti mjere koje će što prije omogućiti povratak u normalni život na tom području, što podrazumijeva i dodatnu revitalizaciju gospodarstva, za što je Vlada osnovala i posebnu radnu skupinu.

Pritom je upozorio da se još ne zna konačni razmjer šteta iako je očito da su - goleme:

- U SMŽ-u su prijavljene štete na 36.617 objekata, a dosad ih je pregledano 20.370: od toga je 2.575 neupotrebljivo, a 4.212 privremeno neupotrebljivo.

Još je jednom zahvalio svima, pripadnicima Civilne zaštite i HGSS-a, vatrogascima, policajcima, vojnicima, liječnicima, volonterima Crvenog križa, kuharima i ugostiteljima, statičarima, građevinskim inženjerima… brojnim građanima koji su došli pomagati nakon potresa. „Cijenimo i poštujemo taj izraz društvene solidarnosti“.

U ime Vlade još je jednom izrazio sućut obiteljima poginulih.

Hitne mjere & stambeno zbrinjavanje

Podsjetio je da su predstavnici svih institucija bili na mjestu događaja praktički odmah nakon potresa te da je Vlada poduzela više hitnih mjera:

- Donesena je odluka o 120 milijuna kuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje šteta. Suspendiran je sustav e-propusnica, građani su oslobođeni plaćanja cestarine na tom području, otpisano im je plaćanje električne energije, plina i toplinske energije, oslobođene su poreznih davanja sve donacije Sisačko-moslavačkoj županiji... 

Otpis RTV pristojbe & računa za struju i plin za nastradale u potresu! Ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom!

Nakon samog potresa, napomenuo je, prioritet je bilo stambeno zbrinjavanje obitelji:

- Svima onima koji su ga željeli osiguran je alternativni smještaj, a onima koji nisu htjeli napustiti svoje posjede nabavljamo mobilne kućice i stambene kontejnere kao privremeni smještaj. Od hrvatskih proizvođača naručili smo dodatnih 428 kontejnera i 264 kućica. HEP je na elektroenergetsku mrežu priključio više 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući i one iz privatnih donacija.

Specifičnosti Sisačko-moslavačke županije

Što se tiče samih izmjena Zakona, Andrej Plenković je napomenuo da treba imati na umu nekoliko stvari:

- Prvo, razmjeri štete su toliko da je proglašena katastrofa. Drugo, riječ je o pretežito ruralnom kraju, koje je teško propatilo u Domovinskom ratu. Osim samog Grada Siska, cijela Sisačko-moslavačka županija potpomognuto je područje. Treće, stradale su u najvećoj mjeri obiteljske kuće. Stoga je prilagodba Zakona o obnovi išla u nekoliko pravaca.

Dodatnih 160 milijuna kuna za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ u SMŽ-u! Na javnim radovima sanacije zaposlit će se najmanje 500 ljudi!

Jedan je da se, s obzirom na razmjere šteta i ekonomsko-socijalno stanje u SMŽ-u, izađe više u susret nego što je modelom 60-20-20 predviđeno za prvi potres:

- Potpomognuta područja i građani na njima u potpunosti su izuzeti od financiranja obnove. Što se tiče županije, ovim je zakonskim prijedlogom predviđeno da će država dati i njenih 20 posto ako ih SMŽ ne bude imao. Ako i vlasnik ne može uplatiti 20 posto, opet će platiti država i obnoviti objekt, a upisati založno pravo na tih 20 posto. Ono što je važno za naše građane - nitko ne mora participirati odmah ništa.

Očekujem konstruktivnu raspravu!

S obzirom na osjetljivost teme, premijer je ponovno iskazao želju Vlade za političkim konsenzusom koji će biti pravičan u odnosu na realno stanje na područjima pogođenim potresom:

- Moramo imati zakon koji je svojom arhitekturom branjiv, koji dugoročno može opstati i ne dovesti neki drugi kraj u nepovoljni položaj. Očekujem kvalitetnu raspravu - Vlada je otvorena za konsenzus. No podsjetit ću vas na dojučerašnju hajku koja je trebala ostaviti dojam da su se u nedavnom potresu srušile sve kuće koje su bile obnovljene nakon rata. A zasad je samo 69 takvih kuća dobilo crvenu naljepnicu. Stoga vas molim da prijedlozi budu konkretni, precizni i ostvarivi, bez demagoških floskula, mađioničarskih „rješenja“ ili lamentiranja lišenog sadržaja.

Razmotrit ćemo svaku kvalitetnu zamisao - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

AKTUALAC (2): Od obnovljenih kuća u kategorijama 4-6 neupotrebljivo ih je samo - 1.83%. Toliko o oporbenoj hajci na poslijeratnu obnovu!

A A A