Vijesti
21. 1. 2021.

Epidemiološka situacija je - ohrabrujuća. Ako ovako dobro nastavimo, moguće je i popuštanje pojedinih mjera!

(VIDEO) Andrej Plenković na 39. sjednici Vlade RH: Uz postojeće mjere koje su očito urodile plodom i odgovorno ponašanje naših sugrađana, izbjegli smo potpuno zatvaranje i policijski sat. Trendovi su pozitivni: pada broj i oboljelih i novozaraženih i hospitaliziranih. Ali, ponovno apeliram: s obzirom na novi soj koronavirusa i mogući 3. val, moramo ostati vrlo oprezni i odgovorni. Uz istodobno procjepljivanje što više građana, to je jedini način da se počnemo vraćati normalnijem životu.

Na samom početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Nadamo se konsenzusu o Zakonu o obnovi

Andrej Plenković jučer je u Hrvatskom saboru predstavio izmjene i dopune Zakona o obnovi, koje su donesene nakon razornog potresa koji je krajem prosinca pogodio središnju Hrvatsku, posebno Sisačko-moslavačku županiju.

Otvoreni smo za konsenzus - Želimo pomoći unesrećenima, omogućiti im kvalitetnu obnovu & povratak u normalan život!

Sve je rasprave ocijenio važnima i korisnima te ponovno izrazio nadu da će se o ključnim aspektima zakonskih izmjena postići konsenzus.

ZAKON O OBNOVI (2): Konsenzus - DA! Floskule, hajke, demagogija & mađioničarska „rješenja“ - NE!

Silazni trend novozaraženih

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, konstatirao je da je ona i dalje ohrabrujuća s obzirom da se nastavlja silazni trend novozaraženih koronavirusom:

- Imamo pozitivne trendove: pada broj i oboljelih i novozaraženih i hospitaliziranih. Hrvatska je zadnjih 7 dana ostala ispod 1.000 potvrđenih slučajeva zaraze, prosječno 604 dnevno, što je 6 puta manje nego prije 6 tjedana. A u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32% manje novozaraženih.

Otpis RTV pristojbe & računa za struju i plin za nastradale u potresu! Ohrabrujući silazni trend novozaraženih koronavirusom!

Dodao je da je 14-dnevna incidencija pala na 258 na 100.000 stanovnika, što je dvaput manje nego prije tri tjedna.

I dalje moramo biti oprezni

Trenutačno smo na 5. najboljem mjestu u Europskoj uniji po tjednom prosjeku broja slučajeva na milijun stanovnika - iza Finske, Grčke, Bugarske i Belgije:

- Uz postojeće mjere koje su očito urodile plodom i odgovorno ponašanje naših sugrađana, RH je izbjegla potpuno zatvaranje i policijski sat. Ali, ponovno apeliram: s obzirom na novi soj koronavirusa i mogući 3. val, moramo ostati vrlo oprezni i odgovorni. Uz istodobno procjepljivanje što više građana, to je jedini način da se počnemo vraćati normalnijem životu.

Cjepivo je važan korak prema normalizaciji života, reaktivaciji gospodarstva & uspješnoj turističkoj sezoni - Vjerujmo medicini!

Najavio je da će se tijekom vikenda održati sastanak Stožera, epidemiologa i ekonomskog tima Vlade kako bi se vidjelo što se može učiniti od 1. veljače:

- Ako ovako dobro nastavimo, razmotrit ćemo mogu li se ublažiti pojedine zdravstveno-zaštitne mjere.

Hrvatska & SAD - prijatelji & partneri

Od globalnih tema izdvojio je pak jučerašnju inauguraciju u Sjedinjenim Američkim Državama:

- Čestitamo još jednom novom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris. Veselimo se dinamici suradnje i u pogledu bilateralnih odnosa, odnosa Europske unije i SAD-a te, naravno, suradnji u okviru Sjevernoatlantskoga saveza.

VRLO DOBAR ODAZIV NA CIJEPLJENJE

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je odaziv na cijepljenje vrlo dobar:

- Do 20. siječnja cijepilo se 60.958 Hrvata, od kojih je 7.843 primilo obje doze cjepiva - najviše u zdravstvenom sustavu te u domovima za starije i nemoćne. Zabilježene nuspojave, njih samo 215, isključivo su blage naravi.

A A A