Vijesti
22. 1. 2021.

Rezolucija o ublažavanju posljedica potresa: Hrvatskoj treba dodatno pomoći iz svih raspoloživih europskih instrumenata!

HRVATSKA NIJE SAMA! Velikom većinom (sa 677 glasova ZA, 5 protiv i 1 suzdržanim) Europski parlament prihvatio je dokument koji su zajedno izradili svi hrvatski zastupnici. Njime se ne samo iskazuje EU zajedništvo i solidarnost u ovoj teškoj situaciji za Hrvatsku te suosjećanje sa žrtvama potresa, nego se i poziva Europska komisija da u suradnji s Vladom RH osmisli još brži način isplate financijske pomoći kako bi se osigurali gospodarski oporavak i obnova pogođenih područja, vodeći računa o tome da se RH istodobno bori s pandemijom koronavirusa.

Nakon usvajanja Rezolucije, koja je u dnevni red plenarne sjednice EP-a uvrštena na prijedlog Europske pučke stranke (EPP) - najsnažnije političke obitelji Starog kontinenta, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - naši europarlamentarci Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Željana Zovko i Tomislav Sokol uglas su poručili:

- Zahvaljujemo kolegicama i kolegama što su ovih teških dana za Hrvatsku izrazili suosjećanje i pružili nam toliko potrebnu podršku. To pamtimo i cijenimo! U tome je konkretni, istinski smisao EU solidarnosti!

Hvala na pomoći! Hrvatska to nikada neće zaboraviti!

Duži rok za korištenje EU sredstava & prepuštanje cjepiva

U Rezoluciji - čiji je začetnik IDS-ov Valter Flego - poziva se Europska komisija, među ostalim, da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

U tekstu se također naglašava da prioritet u cijepljenju protiv covida-19 treba biti pogođeno područje te se potiče Vladu RH da provede najavljenu odluku o preusmjeravanju znatnog broj doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju.

Također, pozivaju se države članice Europske unije da dio svojih zaliha cjepiva prepuste Hrvatskoj.

Bespovratna EU sredstva za obnovu

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP-a u Bruxellesu, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica istaknula je da EK i dalje pruža podršku hrvatskim vlastima i lokalnom stanovništvu u oporavku osnovne infrastrukture, operacijama čišćenja, osiguranju privremenog smještaja te u zaštiti kulturne baštine:

- Fond solidarnosti EU-a mobiliziran je prošle godine nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu. Upravo je ovaj parlament odobrio 683 milijuna eura potpore Hrvatskoj, što predstavlja 1.26% hrvatskog BDP-a. RH iz tog fonda može očekivati bespovratna sredstva i za pomoć nakon potresa na Banovini i u Sisku.

Zajedništvo, solidarnost & financijska pomoć. Europska unija je uz Hrvatsku!

HRVATSKA NIJE SAMA!

HDZ-ovi zastupnici izrazili su sućut obiteljima svih žrtava te zahvalili na aktivaciji Mehanizma civilne zaštite EU-a čime se Hrvatskoj pokazalo da nije sama te da može računati na europsku solidarnost.

RESSLER: Veliko srce i zajedništvo cijele Hrvatske

Unatoč pandemiji i šoku, hrvatske vlasti, zdravstveni radnici, Crveni križ, policajci, vatrogasci, pripadnici HV-a i HGSS-a, tisuće i tisuće volontera pokazali su pravo lice Hrvatske – veliko srce i zajedništvo u najtežim situacijama. Slanjem najpotrebnije opreme kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a europske su države pokazale da Hrvatska nije sama. U tome je konkretni, istinski smisao europske solidarnosti.

SOKOL: Hvala europskim prijateljima na potpori!

Hrvatska je u ključnim trenucima ostala ujedinjena u solidarnosti. Zahvaljujem i našim europskim prijateljima na potpori koju su nam iskazali i svim državama koje su uputile pomoć na potresom pogođena područja. Vlada RH je unatoč teškom dobu pandemije brzo i na odgovarajući način reagirala, ponudivši ljudima koji su ostali bez krova nad glavom alternativni smještaj.

ZOVKO: Bjelodane koristi članstva u Europskoj uniji

Unaprijeđeni Mehanizam civilne zaštite na kojem sam radila u prošlom mandatu još je jednom našim građanima pokazao koristi članstva u Europskoj uniji. Nastavit ću promovirati druge nužne aspekte EU instrumenata: kroz „EU sljedeće generacije“ i nedavno predstavljenu inicijativu Bauhaus trebali bi se uspostaviti pilot projekti za sigurnu obnovu područja u Hrvatskoj koji su pogođeni potresom.

Članstvo u Europskoj uniji učinilo je Hrvatsku snažnijom zemljom!

GLAVAK: Obnova, ali i gospodarska i demografska revitalizacija

Svi akteri u sustavu civilne zaštite i domovinske sigurnosti bili su na licu mjesta te su odradili i nastavljaju odrađivati odličan posao. I dok govorimo o obnovi kuća, moramo na umu imati i gospodarsku i demografsku revitalizaciju, na čemu radi Vlada RH. To je ključno za budućnost ovog područja.

A A A