Vijesti
23. 1. 2021.

Suglasni smo da EU mora inzistirati na dogovorenoj i količini cjepiva i dinamici isporuke kako bi se stanovništvo što prije cijepilo

PVRH Andrej Plenković o sastanku Europskog vijeća: Konsenzualno smo zatražili od Europske komisije da u razgovorima s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i Moderna, a nadamo se uskoro i AstraZeneca, ustraje na prije postignutom dogovoru kako bi se osigurala što brža i veća distribucija svim članicama Europske unije. Moramo paziti da cjepivo prije reda ne dobiju zemlje koje bi platile veći iznos po dozi. Hrvatska se stoga zalaže za usklađeni EU pristup prema svim proizvođačima.

Europsko vijeće suglasno je da Europska unija mora inzistirati na postignutim dogovorima s farmaceutskim kompanijama o količini i rokovima isporuke cjepiva protiv koronavirusa - otkrio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon virtualnog sastanka premijera i šefova država članica EU-a na temu zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa.

„Moramo paziti da cjepiva ne dobiju zemlje koje bi platile veći iznos po dozi, bit je da nam stignu dogovorene količine. Najvažnija poruka sastanka jest upravo ta da smo se u tome svi usuglasili“ - dodao je Andrej Plenković, podsjetivši da je Europska komisija u ime svih članica EU-a sklapala ugovore s tvrtkama koje su zajedno sa znanstvenicima radile na cjepivu:

- Fascinantno je da su procesi, koji inače traju i po desetljeće, bili gotovi unutar jedne jedine godine te da ne samo Hrvatska, ne samo EU, nego i sve zemlje svijeta već imaju cjepivo za novu bolest.

Cijepljenje se ne zaustavlja

Hrvatska je nakon Božića počela cijepiti cjepivom Pfizera/BioNTecha, dok je cjepivo Moderne stiglo prošli tjedan, a prva pošiljka poslana je u područje pogođeno potresom krajem prošle godine. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove (EMA) 29. siječnja odobriti i cjepivo AstraZenece.

S obzirom na trenutačni zastoj u distribuciji cjepiva, koji je i zabrinuo članice EU-a, Plenković je na pitanja novinara odgovorio da se u Hrvatskoj cijepljenje neće zaustaviti:

- 21 dan nakon što primite prvu dozu trebali biste primiti i drugu. U skladu s dinamikom isporuke cjepiva, Pfizerovih doza npr. pristiže 17.500-18.00 tjedno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodit će računa o kalendaru, tj. da u tom razdoblju od 21 dana svi oni koji su primili prvu dozu prime i drugu, da se docijepe.

Što prije 70 posto populacije

S obzirom na mali zastoj, idealno bi bilo do 1. svibnja procijepiti sve najizloženije i najugroženije sugrađane, a onda ići što šire do ambicije da se što prije procijepi 70 posto populacije - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Cjepivo je važan korak prema normalizaciji života, reaktivaciji gospodarstva & uspješnoj turističkoj sezoni - Vjerujmo medicini!

ZA RAZLIKU OD MNOGIH DRŽAVA, NISMO UVELI POLICIJSKI SAT

Andrej Plenković je najavio i nedjeljni sastanak Vlade sa Stožerom civilne zaštiteRH o zdravstveno-zaštitnim mjerama:

- Sve ćemo prijedloge staviti na stol i vidjeti što bi se moglo popustiti od 1. veljače. Objektivno je epidemiološka situacija dosta bolja, no opasnost nije nestala. Moramo biti realni i shodno tome, kao i dosad, balansirati između zdravstvenog, ekonomskog i društvenog aspekta. Virus se prenosi tako da prelazi s jednog čovjeka na drugog. Kontakt je ključ: što je manje kontakata, to je manje zaraze. Prošao sam COVID-19, nije ugodna bolest.

Epidemiološka situacija je - ohrabrujuća. Ako ovako dobro nastavimo, moguće je i popuštanje pojedinih mjera!

Mislim da smo dobro odvozili „slalom“ oko božićnih i novogodišnjih blagdana, a da za razliku od mnogih EU zemalja nismo uveli oštrija ograničenja poput policijskog sata - također je napomenuo.

A A A