Vijesti
25. 1. 2021.

683 milijuna € iz Fonda solidarnosti EU: Javni pozivi za obnovu škola, bolnica, kulturne baštine & vodoopskrbne i cestovne infrastrukture

(VIDEO) Andrej Plenković predsjedao je sastankom Međuresorne radne skupine za korištenje sredstava namijenjenih obnovi iz FSEU-a: „Nakon što su doneseni nužni pravni okviri kako bi sve bilo po zakonu i transparentno, ovog tjedna kreću javni natječaji. Hrvatska je taj golemi novac dobila za sanaciju posljedica potresa koji je u ožujku 2020. pogodio Zagreb i okolicu, dok ćemo za onaj nedavni u Sisačko-moslavačkoj povući posve nova EU sredstva, također bespovratna“.

Nakon 4. sastanka - punim nazivom - Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je konferenciju za medije.

Rekordna sredstva za Zagreb i okolicu

Istaknuo je da su, nakon što su prošlog tjedna donesena zajednička nacionalna pravila za korištenje bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, svi uključeni resori pripremili javne pozive, a Ministarstvo graditeljstva će u sljedeća dva dana napraviti njihovu finalnu verifikaciju:

- Javni pozivi bit će objavljeni tijekom ovog tjedna kako bi se krenulo u konzumaciju tih 683 milijuna eura. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i konkretan s preciznim hodogramom daljnjih aktivnosti.

Europski parlament odobrio 683.7 milijuna eura bespovratnih sredstava za obnovu Zagreba i okolice!

Andrej Plenković je pojasnio da se ta sredstva odnose na štetu počinjenu potresom u ožujku u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji:

- Za Sisačko-moslavačku županiju te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije pogođene potresom u prosincu se radi nova procjena šteta i onda će Vlada uputiti novi zahtjev Europskoj komisiji. I tu ćemo dobiti nova sredstva. Dakle, svaka šteta svoj zahtjev i svoja sredstva.

Rezolucija o ublažavanju posljedica potresa: Hrvatskoj treba dodatno pomoći iz svih raspoloživih europskih instrumenata!

10 sekundi potresa - 10 godina obnove

Naglasio je da se s obnovom u Zagrebu i okolici ne kasni, da su sredstva stigla prije otprilike četiri tjedna te da je sve u vremenskim okvirima:

- Uvijek smo govorili da će taj proces trajati dugo. Deset sekundi potresa je minimalno deset godina obnove. To govore iskustva drugih potresa i kod nas i u drugim zemljama. Sve mora biti po pravilima i transparentno, to je izrazito važno.

Najavio je da će obnova Banovine zasigurno biti brža jer je lakše kada već postoje zakonski okviri i institucije - obzirom da je zadaća vrlo slična.

Više od 75 milijuna kuna donacija

Kazao je i da su resori napravili svojevrsne vodiče „kad, što i kako učiniti“, koji jako pojednostavljuju procese za podnositelje zahtjeva.

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković Izvijestio je da je, prema zadnjim podacima, na računu Državnice riznice prikupljeno više od 75 milijuna kuna za pomoć u obnovi nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

A A A