Vijesti
28. 1. 2021.

Vrijeme je za signal optimizma, ali uz visoki stupanj opreza. Ako zadržimo pozitivni trend - 15. veljače iznova ćemo ublažiti mjere!

(VIDEO) Andrej Plenković na 40. sjednici Vlade RH: S obzirom na bolju epidemiološku sliku, od 1. veljače postupno ćemo popuštati zaštitne mjere, što uključuje povratak učenika od 5. do 8. razreda osnovne na školsku nastavu i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom. Mjere ćemo iznova revidirati sredinom veljače, a cilj je prebroditi zimu sa što manje negativnih zdravstvenih posljedica. Ako se stanje nastavi razvijati u povoljnom smjeru, bit ćemo u prilici poduzeti i daljnje korake!

Na samom početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.

Jučer je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a Andrej Plenković je poručio da se radilo o neizrecivom zločinu i najvećem moralnom ponoru u povijesti čovječanstva.

Najveće zlo u povijesti čovječanstva obvezuje nas da gradimo društvo koje se snažno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije & isključivosti

Epidemiološka situacija - povoljna

Govoreći o situaciji s pandemijom koronavirusa, kazao je da je u Hrvatskoj situacija i dalje povoljna, u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana:

- Zadnjih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja, a prosjek je 522 dnevno, što je čak 7 puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali više od 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada. No moramo nastaviti sa suzbijanjem zaraze i s osobnom odgovornošću.

Epidemiološka situacija je - ohrabrujuća. Ako ovako dobro nastavimo, moguće je i popuštanje pojedinih mjera!

Mjere će se revidirati sredinom veljače

Istaknuo je da je Hrvatska, zahvaljujući odgovornosti građana i mjerama koje su dosad poduzete, u poziciji da od 1. veljače popusti mjere, ali u samo dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovne škole, odnosno da učenici od 5. do 8. razreda krenu na nastavu u školu, a drugi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani.

Najavio je da će se mjere revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije:

- Cilj nam je prebroditi ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje naših sugrađana. S obzirom da su nastali određeni zastoji i usporavanja u distribuciji cjepiva, sada je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo, vrlo visoki stupanj opreza.

Konsenzus o izmjenama Zakona o obnovi?

Što se tiče aktivnosti nakon potresa koji je u prosincu pogodio središnju Hrvatsku, najavio je da će se sutra u Hrvatskom saboru glasovati o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi:

- Mislim da smo našli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i dio amandmana koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice.

Otvoreni smo za konsenzus - Želimo pomoći unesrećenima, omogućiti im kvalitetnu obnovu & povratak u normalan život!

Amandman? SDP bi se kitio tuđim perjem! Istražno povjerenstvo? Oporba ne mari za istinu! Žinić? „Zaboravljaju“ na svoju „slavnu“ županicu!

Još je jednom zahvalio svim službama i volonterima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa.

Pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu

Vezano za potres u Zagrebu, uoči sjednice Vlade održana je konferencija za medije u povodu objave poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Radi se o 683 milijuna eura, a Ministarstvo kulture, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo znanosti i obrazovanja kompletirali su javne pozive koji su danas objavljeni. Finaliziraju se i javni pozivi u nadležnosti Grada Zagreba.

683 milijuna € iz Fonda solidarnosti EU: Javni pozivi za obnovu škola, bolnica, kulturne baštine & vodoopskrbne i cestovne infrastrukture

- Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta nakon potresa na Banovini, pa će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU pripremiti novi zahtjev za Fond solidarnosti EU-a - najavio je Plenković.

Službeno puštanje u rad LNG terminala

Od ostalih tema izdvojio je Konferenciju o energetici u 2021. godini, na kojoj se raspravljalo o pravcu transformacije hrvatskog gospodarstva, osobito vezan za zelenu tranziciju.

Ovo je desetljeće digitalne i zelene transformacije - uz nikad veći iznos EU sredstava na raspolaganju Hrvatskoj!

Nastavno na tu temu, najavio je da će se sutra obilježiti službeno puštanje u rad LNG terminala na Krku, ocijenivši to važnim događajem za hrvatsku energetiku i diversifikaciju dobave plina:

- Realizirali smo projekt o kojem se govorilo dugi niz godina, a sada je Hrvatska u poziciji da ima veću i snažniju poziciju na energetskoj karti Europe. Zakup kapaciteta, koji će dovesti do smanjenja cijene plina, potvrđuje da je projekt bio isplativ, smislen i koristan.

Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.

Na kraju se osvrnuo i na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine.

4. desetljeće hrvatske samostalnosti bit će razdoblje ubrzanog razvoja, ulaska u Schengen i eurozonu & pristupanja OECD-u!

Istaknuvši da su i on i ministrica Tramišak jučer nastojali objasniti sve što je u tom dokumentu važno za razvoj Hrvatske u sljedećih deset godina, izrazio je žaljenje što oporba nije pokazala dovoljno razumijevanja za relevantnost toga dokumenta te dodao da smatra strateškom pogreškom to što ga, kako se sada čini, oporba neće podržati:

- Riječ je o uključivom dokumentu, a biti dio onih političkih opcija koje će ga propustiti podržati, po meni, nije osobito mudro. No svatko odabire svoj put i šalje svoje poruke.

MEĐU NAJLIBERALNIJIM MJERAMA U EU-u

PPVRH Davor Božinović kazao je da Hrvatska, uz Estoniju, ima najliberalnije mjere u cijeloj EU te da su one očito postigle željeni učinak.

- Popuštanja nisu velika, jer oprez je i dalje nužan. Svako naglije i obuhvatnije ublažavanje nosi nemali rizik. Pratit ćemo pozorno stanje kako bismo epidemiju držali pod nadzorom. Želimo zadržati ovaj pozitivni trend - nadamo se da ćemo u slučaju daljnjeg pada broja novozaraženih od 15. veljače biti u mogućnosti dodatno ublažiti mjere.

(NOVA) POMOĆ SMŽ-u NAKON POTRESA

PPVRH Zdravko Marić: S današnjim je danom na posebnom računu Državne riznice za pomoć Petrinji, Glini, Sisku i ostalim mjestima koja su nastradala u potresu prikupljeno više od 90 milijuna kuna. Hvala hrvatskim građanima na donacijama i solidarnosti, hvala na povjerenju!

PPVRH Tomo Medved: Samo u zadnja 4 dana postavljeno je 278 privremenih smještajnih objekata - sada ih je na pogođenom području 928. S obzirom na to da smo s terena, iz lokalnih stožera, dobili 880 prioritetnih zahtjeva za stambenim kontejnerima i mobilnim kućicama, možemo reći da je to pitanje u najvećoj mjeri riješeno.

Ministar Tomislav Ćorić: Nakon svih mjera pomoći - od dodatnih 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u SMŽ-u, preko isplate 50 milijuna za zbrinjavanje nagomilanog otpada, do otpisa računa za struju i plin - naša je Vlada danas dodijelila bespovratnih 10 milijuna kuna mikro subjektima malog gospodarstva na tom području kako bismo im osigurali osnovne uvjete za nastavak poslovanja.

A A A