Vijesti
28. 1. 2021.

Epidemiološke mjere donosile su se pravodobno u svrhu zaštite zdravlja građana

Vili Beroš je istaknuo, podnoseći Hrvatskom saboru Izvješće o provedbi mjera tijekom epidemije, da su Vlada RH i nadležna tijela učinkovito odgovorili na posebne okolnosti uzrokovane Covidom-19. Uspijevali smo smanjivati prijenos virusa i opterećenje na zdravstveni sustav, uz istodobno odražavanje gospodarstva i zaposlenosti.

Ministar zdravstva naveo je sve aktivnosti koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite poduzimali u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 15. siječnja 2021. godine:

- Stožer je pravodobno donosio mjere, a ublažavao ih kada je to epidemiološka situacija dopuštala. Uspijevali smo smanjivati mogućnost prijenosa virusa i opterećenje na zdravstveni sustav, uz istodobno odražavanje gospodarstva i zaposlenosti. No još ću jednom naglasiti: nema čarobnog štapića ni univerzalnog recepta. Nije moguće prepisivati mjere, niz je specifičnih okolnosti svake zemlje koji utječu na rezultate.

Dva vala - proljetni & jesenski

Suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obilježila su dva vala: prvi val u proljeće 2020. godine, a drugi dolaskom jeseni, koji je trajao do sredine prosinca - kada se uslijed uvođenja novih mjera situacija počinje smirivati:

- Današnja incidencija je 119.5 novozaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika, po čemu smo na 7. mjestu uspješnosti u EU-u. Od početka epidemije, u Hrvatskoj je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 4.943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe, od toga 466 u zadnja 24 sata.

Koronakriza stajala nas je 2.5 milijarde kuna

Vili Beroš izvijestio je da nas je covid-kriza, ako promatramo samo zdravstveni sustav, do sada stajala više od 2.5 milijarde kuna:

- Na testove je potrošeno više od 685 milijuna kuna, na liječenje 450 milijuna, na bolovanje 115 milijuna itd. Ne znam što bi mogli donijeti novi virusi, no do sada smo dobro odgovarali na ugrozu. Koliko znam, nikad nitko nije ostao zakinut za pružanje neke zdravstvene usluge. Sve poduzete mjere, ponavljam, bile su razmjerne i usmjerene na zaštitu zdravlja.

Prebroditi zimu bez većih negativnih posljedica

Na oporbene kritike zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, opetovao je da su oni „apsolutno izvor širenja virusa":

- Ljudi ne dolaze po kavu, nego prvenstveno družiti se. I zato je epidemiološka struka i preporučila da se još ne otvore kafići i restorani. Moramo prebroditi zimu bez većih negativnih posljedica i kako bismo mogli pripremiti uspješnu turističku sezonu.

NIJE BILO REALNO OČEKIVATI VELIKA POPUŠTANJA

Tijekom rasprave o Izvješću, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner najčešće je polemizirao s oporbom koja je kritizirala odluku Vlade RH i Stožera o nastavku većeg dijela zdravstveno-zaštitnih mjera:

- Govorim vam i kao zastupnik i kao liječnik koji je svaki dan u bolnici. Epidemija ni u kojem slučaju nije bezazlena, kao što to neki pokušavaju predočiti javnosti. Nadam se da je bagateliziraju iz neznanja, a ne zloće. Nije ni bilo realno sada očekivati velika popuštanja, posebni jer su novi sojevi mutiranih virusa iz Velike Britanije, Brazila i Južnoafričke Republike zabilježeni i u našem susjedstvu.

Vrijeme je za signal optimizma, ali uz visoki stupanj opreza. Ako zadržimo pozitivni trend - 15. veljače iznova ćemo ublažiti mjere!

Kako ističe i čelnik Stožera Davor Božinović, Hrvatska i sada ima, uz Estoniju, najliberalnije protuepidemijske mjere. I Španjolska i Francuska imaju policijski sat, Njemačka i Nizozemska drastični lockdown, Portugal, Danska i Irska također su se „zatvorile“ - naveo je još akademik Reiner.

A A A