Vijesti
2. 2. 2021.

Zaštita interesa dužnika & države! Sa 6 banaka dogovorena obustava arbitražnih postupaka protiv Hrvatske zbog „švicaraca“!

(VIDEO) Dr. sc. Zdravko Marić: Izvansudskim rješenjem otklanjaju se potencijalne obveze od najmanje 2.5 milijarde kuna za naš državni proračun. Važno je naglasiti i da dogovor pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu ne donosi nikakve nove obveze za RH. Njime banke ujedno odustaju od mogućih budućih sporova - jasno je da dugotrajnost i financijski teret postupaka nisu nikome u interesu. Ovo je i znatan reputacijski iskorak za Hrvatsku budući da nestaju 4 od 13 postupaka pred ICSID-om.

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima, PPVRH i ministar financija Zdravko Marić kazao je da pravosudni postupci banaka protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim sudovima dugo traju, izazivaju znatne financijske efekte, visoke troškove pravnika i vještaka:

- S druge strane, ti procesi imaju neizvjestan ishod, bez obzira na sve argumente koje jedna i druga strana podnose. Arbitražni postupci imaju i reputacijski efekt.

Dijalog & konstruktivan pristup

Na Međunarodnom sudu za rješavanje arbitražnih postupaka u Washingtonu, naime, protiv Hrvatske je pokrenuto 13 postupaka:

- Sve ovo vrijeme nas zastupa Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i imaju konstruktivan pristup. Taj dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka. Tako smo otvorili put za razgovor s bankama o načinu i pronalaženja izvansudskog rješenja sporova.

Dodao je da dugotrajnost i financijski efekti takvih sporova nikome nisu u interesu:

- Otvorili smo put za kvalitetan dijalog koji je trajao svih ovih godina. Događali su se, u međuvremenu, neki efekti koji nisu u potpunosti bili niti predvidivi niti željeni, poput koronakrize ili dva razorna potresa u Hrvatskoj. Bilo je nekih stvari koje smo priželjkivali i radili na njima, poput daljnje uskladbe s europskom direktivom i proces prema uvođenju eura.

U četiri postupka odmah nastupa suspenzija

Ministar Marić izvijestio je da je postignut dogovor sa šest banaka koje vode postupke pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, pred domaćim sudovima te onim koje još nisu pokrenule takve postupke:

- Bitno je reći da, temeljem ovog postignutog dogovora, u četiri postupka odmah nastupa suspenzija, dakle zaustavljanje svih postupaka i procesa. Međunarodni sud ima svoje procedure, koje traju određeno vrijeme, unutar kojeg je potrebno ispuniti sve korake, a nakon čega dolazi do trajnog odustajanja od arbitražnih postupaka i eventualnih budućih sporova. Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva da od tog trenutka nema nikakvih radnji i aktivnosti, stoga ni dodatnih troškova.

Otklonjena potencijalna obveza od najmanje 2.5 mlrd kuna

Govoreći o samom procesu, Marić je rekao da se ovom dogovorom otklonila potencijalna obveza državnog proračuna u iznosu od najmanje 2.5 milijarde kuna.

Dosad je pak Hrvatska u četiri slučaja pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova za troškove suda, odvjetnika i vještaka platila 127 milijuna kuna:

- S ovim dogovorom sve to staje, odnosno nema više nikakvih dodatnih radnji po osnovi ovih procesa što se tiče šest banaka. Za dvije banke postupci se nastavljaju dalje, nastavit ćemo dijalog i s tim bankama te vidjeti hoćemo li u razdoblju ispred nas moći sklopiti ovakvu vrstu dogovora.

Nema financijskih obveza za proračun

Novinare je zanimalo zašto su banke pristale na dogovor. Marić je odgovorio da su prepoznati napori na stvaranju i unaprjeđenju poslovnog okruženja kroz različite vidove horizontalnog pristupa:

- Paralelno s time i daljnju uskladbu našeg zakonodavstva s pravilima, direktivama i općenito standardima Europske unije, kao i korak dalje što se tiče uvođenja eura. Banke su prepoznale da su u okviru naših mogućnosti i svega onoga što smo učinili unaprijeđeni uvjeti i poslovno okruženje i da smo poslali jasan signal da su investicije svih vrsta  u Hrvatsku više nego dobrodošle.

Vezano za banke s kojima je postignut dogovor, Marić je naveo da su to Zagrebačka banka, PBZ, Sberbank, Erste, Raiffeisen i OTP banka:

- Dogovor, ponavljam, ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku.

Reputacijski iskorak za Hrvatsku

Na pitanje novinara s kojim dvjema bankama nije postignut dogovor, Marić je odgovorio da su to Addiko bank i Societe Generale:

- Postupci se nastavljaju, ali i dalje smo otvoreni za razgovor.

Prisnažio je da je dogovor s bankama značajan reputacijski iskorak za Hrvatsku, kao i potvrda vladavine prava, odnosa prema investitoru te dobra pozivnica investicijama u Hrvatsku.

A A A