Vijesti
2. 2. 2021.

Najviše žalosti sramotno ponašanje SDP-a koji se upustio u provokaciju protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine: O nedopustivom pokušaju četvero EU socijalista, povezanih sa SDP-om, da ilegalno prijeđu granicu između RH i BiH upoznat ćemo Europski parlament i uložiti prosvjed. * U četvrtak na sjednici Vlade usvajamo odluku o dovršetku autoceste do Siska u roku dvije godine. * Most je demagoška, antieuropska i destruktivna stranka. Pogriješili smo što smo s njima pokušali surađivati - to ne bih nikome preporučio. To je najgore od najgoreg što bi se ikome moglo dogoditi!

Donosimo ključne poruke iz izjave za medije i odgovora na novinarska pitanja predsjednika HDZ-a i Vlade RH:

O SRAMOTI ZVANOJ SDP

Ne radi se o službenom izaslanstvu EP-a, već o privatnom posjetu četvero eurozastupnika iz kluba socijalista, povezanih s nekim nevladinim udrugama u BiH. Došli su s ciljem da kršeći hrvatske zakone ilegalno prijeđu granicu između RH i BiH. Nedopustivo! O toj provokaciji na granici upoznat ćemo predsjednika Europskog parlamenta i uložiti prosvjed jer je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

No najviše od svega žalosti sramotno ponašanje SDP-a. Očito su bili povezani i u dogovoru, što se vidi i iz činjenice da je SDP uputio prosvjedno priopćenje koju minutu nakon što je objavljena vijest da je hrvatska policija zaustavila provokatore. Moram priznati da mi nije jasno kako je uopće moguće da se SDP upusti u takav potez koji je protiv interesa Republike Hrvatske. Dosad još nije viđen takav pokušaj internacionalizacije nečeg što je protiv naših nacionalnih interesa.

O DOVRŠETKU AUTOCESTE DO SISKA

U četvrtak ćemo na sjednici Vlade RH usvojiti odluku o dovršetku autoceste do Siska. Dokumentacija je izrađena, HAC će izdvojiti oko 325 milijuna kuna za dionicu Lekenik-Sisak, a Hrvatske ceste 60 milijuna za brzu cestu od Čvora Sisak do gradskog središta. U sljedeće dvije godine, figurativno govoreći, naslonit ćemo Sisak na Zagreb. To će biti sjajno postignuće.

O REFORMI HGK-a & NEMORALNOJ OPORBI

Redoviti sastanci parlamentarne većine održavat će se svakog utorka između 12:00 i 15:00 sati. Danas smo prošli sve politički relevantne teme. Zatražit ćemo od Hrvatskog sabora da do kraja proljetnog zasjedanja usvoji zaključak o reformi Hrvatske gospodarske komore (HGK). Naravno, inicijative o HGK-u mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali je reformu nužno napraviti cjelovito, a ne samo jednokratnim mjerama.

HGK, uostalom, nije urgentna tema. Prošlog su petka ključne teme bili Zakon o obnovi, Isključivi gospodarski pojas i Nacionalna razvojna strategija Hrvatske, no ništa od toga nije moglo biti usvojeno zbog oporbe koja je nemoralno srušila kvorum. 

Oporba je bezobrazno okrenula leđa Sisku & Banovini!

O DEMAGOŠKOM, POPULISTIČKOM & ANTIEUROPSKOM MOST-u

Most je populistička, demagoška i antieuropska stranka. Ukidanje članarine u HGK uopće nije njihova ideja, već su je prepisali od konkurentske Udruge Glas poduzetnika, koja potiče ljude na prosvjede, neposluh, nepoštivanje propisa i kršenje mjera koje su namijenjene zaštiti zdravlja hrvatskih građana. Oni su prepisivači, jedan veliki lijevak u koji možete ubaciti što god hoćete - i onda će to sutra izreći kao svoje.

Pogriješio sam što sam s njima pokušao surađivati - to ne bih nikome preporučio, to je najgore od najgoreg što bi se ikome moglo dogoditi. U jednoj riječi - destruktivci.

O ISTODOBNOJ BORBI I ZA ZDRAVLJE I ZA GOSPODARSTVO

Sutrašnji prosvjed protiv zdravstveno-zaštitnih mjera? Gotovo godinu dana već traje pandemija, borimo se i za zdravlje i za gospodarstvo. U privatni smo sektor i radničke plaće usmjerili gotovo 9 milijardi kuna pomoći. Svjesni smo da je nekima situacija teška, ali nastojimo balansirati - i to bi napravio svatko imalo odgovoran. Razumijemo da neki žele i prosvjedovati - to je u redu. Samo ih molimo da se drže epidemioloških mjera.

Vrijeme je za signal optimizma, ali uz visoki stupanj opreza. Ako zadržimo pozitivni trend - 15. veljače iznova ćemo ublažiti mjere!

Nismo sretni što smo morali uvesti protuepidemijske mjere, no one su dale efekt - smanjen je intenzitet zaraze. Kad okolnosti to dopuste, naravno da ćemo ići u novo popuštanje. Zasigurno nećemo držati mjere duže nego što treba. A hoćemo li to biti 15. veljače, nisam prorok, dva tjedna je do tog datuma. Evo, portugalski premijer Antonio Costa danas mi je prenio da su kod njih redovi kola hitne pomoći koja čekaju da dovedu pacijente u bolnice. Brzo se situacija može promijeniti.

A A A