Vijesti
3. 2. 2021.

Oštar prosvjed predsjedniku Europskog parlamenta zbog provokacije četvero ljevičarskih zastupnika na granici s BiH!

Cilj posjeta talijanskih socijalista bio je izazvati incident i narušiti međunarodni ugled RH, uz nepoštivanje njenih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila ih na prelazak na zakonit način na službenom graničnom prijelazu. No oni su to ignorirali - kazao je Andrej Plenković predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju. U video razgovoru obostrano je potvrđen privatni karakter posjeta socijalističkih eurozastupnika i činjenica da to ni na koji način nije bilo ni organizirano ni odobreno od EP-a.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a prosvjedovao je zbog privatnog posjeta četvero talijanskih zastupnika (Klub Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu) zelenoj granici Hrvatske i BiH 30. siječnja na području Sisačko-moslavačke županije.

Pokušaj narušavanja međunarodnog ugleda RH

Naglasio je da je cilj posjeta talijanskih socijalista bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštivanje njezinih zakona i institucija.

Najviše žalosti sramotno ponašanje SDP-a koji se upustio u provokaciju protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

Hrvatska je diplomatskim putem upozorila dotične zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila ih je na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Predsjednik Plenković izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

Sprječavanje nezakonitih migracija

Upoznao je predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih eurozastupnika i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Sassolijeva potpora ulasku Hrvatske u Schengen

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković također potvrdio.

A A A