Vijesti
4. 2. 2021.

Poštovani profesore, s ponosom ćemo Vas se sjećati. I naraštaji iza nas pamtit će Vaš doprinos obrani Domovine i stvaranju moderne Hrvatske!

Andrej Plenković u oproštajnom govoru na Mirogoju: Profesor Tuđman nikada nije sebe stavljao u prvi plan. Gledao je na druge i živio je Hrvatsku. Razgovori s njim bili su uvijek dojmljivi, svaki jako dobro pamtim. Kao mlađi kolega, puno sam od njega naučio. Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti. Čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Pamtit ćemo ga s velikim poštovanjem, kao čovjeka koji nas je sve zadužio.

Posljednji pozdrav koji je Hrvatska demokratska zajednica uputila dragom prijatelju, cijenjenom stranačkom kolegi i uvaženom saborskom zastupniku prenosimo u cijelosti:

Prof. dr. sc. MIROSLAV TUĐMAN

Poštovani profesore, od srca Vam hvala na velikom doprinosu obrani Domovine, stvaranju moderne hrvatske države, demokratizaciji Hrvatske te borbi za njenu samostalnost, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost.

S ponosom ćemo Vas se sjećati kao istinskog domoljuba koji je snažno pridonio ostvarenju državotvorne vizije svog oca dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika.

Nepokolebljivo zauzimanje za prava Hrvata u BiH

Hvala Vam na predanom angažmanu na izgradnji političkih, društvenih i znanstvenih institucija Republike Hrvatske, ali i na nepokolebljivom zauzimanju za prava i položaj Hrvata u BiH.

Zahvaljujemo i na Vašem doprinosu postignućima naše stranke te na uvijek argumentiranim, stručnim i razboritim raspravama u Hrvatskom saboru.

U našim mislima i molitvama

U ovim tužnim trenucima, duboko suosjećamo i dijelimo bol s Vašom ožalošćenom obitelji, koju još jednom molimo da primi izraze naše iskrene sućuti.

U vjeri o postojanju boljeg svijeta u vječnosti, uvijek ćete biti, poštovani profesore, u našim mislima i molitvama.

Neizbrisivi trag u novijoj hrvatskoj povijesti

Ostavili ste neizbrisivi trag u novijoj hrvatskoj povijesti - i naraštaji iza nas pamtit će Vas kao velikog čovjeka koji nikada nije ustuknuo u svojoj posvećenosti zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa.

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana

PLENKOVIĆ: Kao mlađi kolega puno sam od njega naučio

Uz najviše državne i vojne počasti na zagrebačkom groblju Mirogoju posljednji je put ispraćen prof. dr. sc. Miroslav Tuđman - ugledni saborski zastupnik, znanstvenik i general pobjedničke Hrvatske vojske. Sprovodni obred predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan koji je sućut obitelji izrazio i u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Živio je Hrvatsku!

U svom oproštajnom govoru predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da profesor Tuđman nikada nije sebe stavljao u prvi plan. „Gledao je na druge i živio je Hrvatsku“:

- Bio je sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedno s njim, zajedno sa svima koji su borili za slobodu, sudjelovao je u stvaranju moderne, samostalne Hrvatske - i kao dragovoljac Domovinskog rata i kao čovjek koji je stvarao hrvatski obavještajni sustav i kao političar i kao znanstvenik i kao publicist. Radio je to i kao član HDZ-a te smo mu zahvalni svi mi koji smo zajedno s njim težili da svakom svojom aktivnošću pridonesemo Hrvatskoj, njenom jačanju, izgradnji njenih institucija, gospodarskom napretku, socijalnoj jednakosti, brizi za hrvatski narod, kulturu, povijest, identitet.

Mudrost, staloženost, smirenost

Andrej Plenković se prisjetio kako su razgovori s Miroslavom Tuđmanom bili uvijek dojmljivi. "Svaki od tih razgovora jako dobro pamtim i kao njegov mlađi kolega puno sam od njega naučio":

- Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti. Čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Stoga smo ga svi poštovali i cijenili. Žao nam je što nas je ovako prerano napustio. Bio je naš aktivni saborski zastupnik koji je pridonosio i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske osobito kada je riječ o sigurnosnim, obrambenim temama. Nije se libio dati jasnu analizu situacije u BiH, zaštite prava hrvatskog naroda u njoj, pa i pitanja rada Haškog tribunala.

Veliki čovjek koji nas je sve zadužio

Istaknuo je da je djelo Miroslava Tuđmana, na sreću, ostalo u njegovim brojnim knjigama i publikacijama:

- Pamtit ćemo ga s velikim poštovanjem, kao velikog čovjeka koji nas je sve zadužio.

Želim u ime Vlade RH i HDZ-a izraziti suosjećanje cijeloj obitelji, njegovoj majci Ankici i svima vama koji ste ga voljeli. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine! - zaključio je u oproštajnom govoru predsjednik Andrej Plenković.   

A A A