Vijesti
9. 2. 2021.

U okviru inicijative Kina+17 nastavljamo razvijati dobru međudržavnu suradnju, gospodarske odnose & zajedničku borbu protiv koronavirusa!

„Zahvaljujući kvalitetnim odnosima s Kinom, RH je osigurala redovitu nabavu zaštitne medicinske opreme. Globalna suradnja pomogla nam je u zaustavljanju COVID-a i razvijanju učinkovitog cjepiva. Uvjeren sam da nam ta suradnja nudi privilegirani okvir za ubrzani oporavak i Europe i Kine“ - poručio je Andrej Plenković na video summitu Kina+17. Na ove riječi dodajmo da kineski izvođači, unatoč koroni, grade Pelješki most u zadanim rokovima, bez kašnjenja. I mostom i pristupnim cestama vozit ćemo se do turističke sezone 2022. godine!

Obraćanje predsjednika Vlade i HDZ-a na sastanku na vrhu Kina+17 donosimo u cijelosti:

Povijesni summit u Dubrovniku

Dragi predsjedniče Xi, poštovani predsjednici i premijeri, ekscelencije, dragi prijatelji, prije dvije godine - 2019. - održao se posljednji fizički summit 17+1 u hrvatskom gradu Dubrovniku.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

Summit je uistinu bio povijesni, budući da smo proširili suradnju i u nju uključili Grčku.

Summit Kine i Srednje i Istočne Europe u Dubrovniku dio je kontinuiranog jačanja hrvatskog vanjskopolitičkoga položaja

Svi smo s veseljem očekivali naš sastanak u Pekingu 2020. godine, ali pandemija je nažalost promijenila našu stvarnost. Danas se sastajemo virtualno kako bismo otišli korak dalje u jačanju naše suradnje započete prije jednog desetljeća.

Globalna kriza izazvana koronavirusom stavila nas je pred izazove bez presedana koji su nas prisilili na ubrzanje promjena. Ovaj izazov moramo vidjeti i kao priliku za bolje upravljanje digitalnom i zelenom tranzicijom.

Važnost globalne suradnje

Pandemija je pokazala važnost i dobrog upravljanja i multilateralne suradnje. Globalna suradnja pomogla nam je svima u zaustavljanju bolesti, u razvijanju učinkovitog cjepiva i u nabavci dovoljno medicinske i zaštitne opreme.

Uz to, zajednički napor i solidarnost bit će nam presudni kako bismo cjepivo isporučili svima, što je glavni preduvjet za okončanje pandemije.

S tim u vezi, Hrvatska će surađivati ​​sa svim svojim partnerima koji su predani:

- učinkovitom multilateralizmu,

- slobodnoj trgovini temeljenoj na jednakim pravilima,

- reciprocitetu i jednakom pristupu tržištu,

- programu održivog razvoja

- i jačanju klimatske otpornosti i ugljične neutralnosti.

Zajednički rad na postpandemijskom oporavku

Po mom mišljenju, Kina + 17 jedinstvena je inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije, nadopunjavajući tako vlastite napore unutar Europske unije. Uvjeren sam da nam naša suradnja kroz razmjenu dobrih praksi nudi privilegirani okvir za pojačani i brzi oporavak i Europe i Kine u narednom razdoblju. Zbog toga smo otvoreni za zajednički rad na postpandemijskom oporavku naših društava i gospodarstava.

Hrvatska se zalaže za praktičnu suradnju radi povećanja ulaganja i poticanja uravnotežene trgovinske razmjene. S tim u vezi, Hrvatska je posebno usmjerena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i na turizam, mobilnost te mala i srednja poduzeća.

Konkretan primjer - Pelješki most

Projekt Pelješkog mosta - koji financira EU, a gradi ga kineska tvrtka - vodeći je primjer vrste konkretnih i opipljivih projekata na koje bi se Hrvatska htjela usredotočiti. Sljedeći značajan projekt je hrvatsko-kineski vjetropark NORINCO, najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen ove godine.

Ne mogu zaboraviti spomenuti u kojoj je mjeri okvir suradnje 17+1 bio od koristi i kad je počela pandemija. Naša suradnja omogućila je nabavu dovoljnih količina medicinske zaštitne opreme. To je osiguralo pravodobnu i zadovoljavajuću opskrbu i zahvalni smo na podršci premijera Lija ovim naporima koji su spasili mnoge živote.

Razvoj u turizmu, sportu, obrazovanju, trgovini…

Gledajući prema ovoj godini, drago mi je što ćemo zaključiti sporazum između Hrvatske i Slovenije s Kinom o uspostavi Sportskog centra 17 + 1, tako da će Hrvatska postati centar za ljetne sportove, a Slovenija za zimske sportove.

Osim toga potpisat ćemo Memorandum o uzajamnom priznavanju diploma u visokom obrazovanju. U turizmu smo uspostavili nagradu Marko Polo, kako bismo odali priznanje najboljim turističkim proizvodima koji uključuju najmanje tri zemlje sudionice suradnje 17+1.

Nakon našeg uspješnog sporazuma koji dopušta izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu, nadamo se sličnom napretku i za naše proizvođače mesa, ribe i meda.

Iz Šangaja: Poziv hrvatskim tvrtkama da se okušaju na kineskom tržištu, a kineskim da investiraju u Hrvatsku!

Zahvala na solidarnosti nakon dva razorna potresa

Želim još jednom zahvaliti svima na vašoj solidarnosti i pomoći nakon dva velika potresa koja su Hrvatsku pogodila prošle godine, u ožujku i prosincu.

Na kraju, želio bih zahvaliti predsjedniku Xiju na pruženoj prilici da se ponovno sretnemo i nastavimo produbljivati ​​našu suradnju.

Našim kineskim prijateljima želim sretan proljetni festival.

Neka Godina vola svima nama donese prosperitet, zdravlje i zadovoljstvo!

A A A