Vijesti
11. 2. 2021.

Ohrabrujuće prognoze Europske komisije: 2020. manji pad hrvatskog gospodarstva, a 2021. rast od 5.3% - koji nas svrstava u sami EU vrh!

(VIDEO) Andrej Plenković na 43. sjednici Vlade RH: Ove godine, uz Francusku i Španjolsku, očekujemo najveći rast među državama Europske unije. A jasno je da je na manji pad u 2020. utjecao 3. kvartal u kojem smo pravodobno otvorili zemlju i osigurali bolju turističku sezonu! * Nastavlja se trend pada broja novozaraženih. Stoga smo u prilici popustiti neke mjere, ali i dalje uz veliki oprez. Ugostiteljima se omogućava prodaja „kave za vani“, otvaraju se teretane i fitness-centri, u školama za strane jezike vraća se nastava. Idući korak planiramo 1. ožujka. No ako se stanje pogorša, morat ćemo se vratiti ograničenjima. A to nitko ne želi.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a po običaju se osvrnuo na aktualne teme, posebno na epidemiološku situaciju te procjenu Europske komisije o kretanju hrvatskog gospodarstva.

Nastavljaju se pozitivni trendovi

Istaknuvši da se nastavlja trend pada novozaraženih koronavirusom, kao i preminulih, Andrej Plenković je kazao da je Hrvatska treća najbolja država u EU-u po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika:

- Bilježimo i peti najveći dvotjedni pad broja preminulih. Istodobno, i dalje smo u zimskim mjesecima, a još je najavljen i snažni val zahlađenja te je identificiran i britanski soj virusa u Hrvatskoj. Mnoge europske zemlje, koje imaju znatno strože mjere, produžuju ih ili postrožavaju. S druge strane, nakon početnih zastoja u isporukama, do kraja ožujka očekujemo veće količine cjepiva, što će nam omogućiti znatno bržu dinamiku cijepljenja.

Do kraja ožujka više od 600.000 doza cjepiva

Izvijestio je da je Hrvatska dosada dobila nešto više od 150.000 doza cjepiva, a da ih se do kraja ožujka očekuje više od 600.000:

- To znači da ćemo moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosad.

Do početka travnja mogli bismo imati oko 400.000 procijepljenih građana - 10 puta više nego danas!

Plenković je hrvatskim građanima starije dobi, nakon razgovora i s predstavnicima umirovljenika, ali i epidemiolozima, poručio da su sva tri cjepiva – Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino - sto posto učinkovita protiv i smrtnog ishoda bolesti i težih kliničkih slika:

- Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece. Dapače. U ovim okolnostima što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkog zdravlja i starije dobi trebaju biti procijepljeni.

Popuštanje mjera, ali uz veliku dozu opreza

Govoreći potom o mjerama protiv širenja epidemije, kazao je da je Vlada pomno pratila situaciju te nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatra da može donijeti nekoliko odluka o popuštanju, ali i dalje uz veliku dozu opreza:

- Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti smijemo prestati odgovorno se ponašati.

Nećemo oklijevati da popustimo zaštitne mjere ako se nastavi s dobrim trendovima, no još uvijek su potrebni oprez & strpljenje

Tako se - najavio je Plenković - od 15. veljače ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme i usluživanja jela, pića, napitaka i slastica omogućuje prodaja „kave za vani“. Pritom će mjere potpore poduzetnicima i očuvanja radnih mjesta koje su na snazi vrijediti za cijelu veljaču:

- Osim toga, zbog važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje, otvaraju se teretane i fitness-centri - uz strogo poštivanje mjera. Također, djeci se omogućuje nastava u školama za strane jezike. Na kraju, uz novi epidemiološki okvir, otvorit će se kladionice, kasina i automat-klubovi.

Iduće „prolazno vrijeme“ bit će 1. ožujka. Vidjet ćemo što će se zbivati s novim sojevima virusa, kretanjem broja novozaraženih, te i dalje donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, ali i gospodarstva i poslovnih aktivnosti - zaključio je.

Gospodarski rast u vrhu EU-a!

Osvrnuo se potom na ekonomske prognoze Europske komisije. Istaknuo je da je procjena rasta na razini cijele Unije podignuta za 1.1 posto:

- Prognoza BDP-a 2020. za Hrvatsku poboljšana je za 0.7 posto, odnosno s -9,6 na - 8,9. Jasno je da je na to utjecao treći kvartal u kojem smo uslijed pravodobnog otvaranja osigurali puno bolju turističku sezonu, osobito kada je riječ o priljevu stranih gostiju u odnosu na druga turistička tržišta unutar Europske unije.

Unija bi, prema procjenama Komisije, u 2021. trebala rasti 3.7 posto, a Hrvatska 5.3 posto. Dodao je da se Hrvatska, uz Francusku i Španjolsku, svrstava među države članice koje očekuju najveći rast:

- To je ohrabrujuća poruka. Dakle, manji pad od očekivanog u prošloj godini i Hrvatska među tri zemlje s projiciranim najvećim rastom u 2021. godini!

Vrlo dobra suradnja Hrvatske i Kine

Od ostalih je aktivnosti izdvojio sastanak na vrhu Kina+17, koji je održan prije nekoliko dana. U tom je kontekstu istaknuo tri najvažnija aspekta za Hrvatsku.

Prvi je projekt Pelješkog mosta, koji je ocijenio amblematičnim primjerom suradnje Hrvatske i Kine. Drugi je suradnja u području poljoprivrede, osobito kada je riječ o izvozu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište. Treći je element kontinuirana suradnja u pogledu medicinske zaštitne opreme koja je bila presudna za sve naše službe koje su je trebale tijekom pandemije.

U okviru inicijative Kina+17 nastavljamo razvijati dobru međudržavnu suradnju, gospodarske odnose & zajedničku borbu protiv koronavirusa!

224 milijuna kuna za sport u olimpijskoj godini

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je na Odluku o dodjeli financijskih sredstava krovnim hrvatskim sportskim udruženjima, na temelju koje su potpisani ugovori u vrijednosti od 224 milijuna kuna, kojima će Ministarstvo turizma i sporta u 2021. financirati javne potrebe u sportu.

- Hrvatski vaterpolisti već će u nedjelju prvi imati priliku izboriti sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

A A A