Vijesti
12. 2. 2021.

Izbor je jednostavan: ili će se epidemija pogoršati ili slijede puna normalizacija života, dobra turistička sezona, gospodarski oporavak & val zapošljavanja

Predsjednik Andrej Plenković: Idemo korak po korak. Još jednom apeliram na strpljivost i razumijevanje za okolnosti u kojima se nalaze svijet, Europa i Hrvatska. Što manje bude zaraze, to će se prije u potpunosti normalizirati život uoči toplijih dana i turističke sezone od kojih svi puno očekujemo. I ponovit ću: potpore gospodarstvu ostaju za cijelu veljaču. Bude li potrebno, i nakon 1. ožujka nastavit ćemo s njima.

ALADROVIĆ: Znatno raste potražnja za radnom snagom u turizmu, IT-u i građevinarstvu

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a iznio je podatak da Hrvatska danas ima samo 7.000 zaposlenih manje nego početkom veljače 2020. godine:

- Naravno da je koronavirus morao ostaviti traga, ali RH bilježi pad zaposlenosti od svega 7.000 osiguranika u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što potvrđuje da su ekonomske mjere naše Vlade postigle svoj cilj. Ohrabruje i činjenica da u zadnja tri tjedna znatno raste potražnja za radnom snagom, i to u turizmu, IT-u i građevinarstvu. Ako se epidemiološka situacija ne pogorša, pred nama je val zapošljavanja.

ĆORIĆ: Spriječili smo masovne otkaze koje je s toliko strasti „proricao“ SDP!

I ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, gostujući na RTL-u, osvrnuo se na najnovije podatke o zaposlenosti u Hrvatskoj:

- Unatoč zatvaranjima diljem Europe, mi se postupno otvara. Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da smo adekvatnim mjerama uspjeli spriječiti masovne otkaze - koje je s toliko strasti „proricao“ SDP. No stanje u drugim državama i pojava novih sojeva virusa pozivaju na oprez - vjerujem da nitko ne želi da se zdravstveno-zaštitne mjere moraju ponovno pooštravati i da se ugrozi nadolazeća, prema svim najavama, dobra turistička sezona.

MARIĆ: Europske prognoze - poruka optimizma

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić komentirao je u Dnevniku Nove TV nove ekonomske procjene Europske komisije:

- Nisam epidemiološki stručnjak, ali nije teško zaključiti da će se povećanje procijepljenosti u Hrvatskoj pozitivno odraziti na turizam te biti jasan signal za trgovinske partnere. A tu poruku optimizma svakako će osnažiti i prognoze Europske komisije da će RH 2021. imati 3. najveći gospodarski rast u cijelom EU-u!

Ohrabrujuće prognoze Europske komisije: 2020. manji pad hrvatskog gospodarstva, a 2021. rast od 5.3% - koji nas svrstava u sami EU vrh!

POTPORE PODUZETNICIMA & RADNICIMA NAJMANJE DO OŽUJKA

Ministar Aladrović imao je potrebu ponoviti („radi onih koji nisu čuli ili koji ne žele čuti“) da sve potpore poduzetnicima - ostaju:

- Bez obzira na popuštanje dijela zdravstveno-zaštitnih mjera od 15. veljače, bez obzira tko će u ponedjeljak otvoriti ili neće svoja vrata, sve potpore poduzetnicima u pandemiji ostaju na snazi najmanje do kraja mjeseca - od financiranja plaća iz državnog proračuna do fiksnih troškova.

Za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ za siječanj obrađeno je 19.000 od 29.000 zahtjeva, a dosad smo isplatili 250 milijuna kuna. U roku 10-ak dana svima će sve naknade biti isplaćene - najavio je.

A A A