Vijesti
15. 2. 2021.

Pelješki most spojen s kopnom! U promet će biti pušten, skupa s pristupnim cestama, već od sredine 2022. godine!

(PHOTO) Andrej Plenković započeo je posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji obilaskom gradilišta Pelješkog mosta na Komarni, gdje je prvi stup mosta koji izvire iz mora spojen sa stupom s kopna. Potom je u Dubrovniku otvorio Studentski dom, čiju je izgradnju i opremanje sufinancirala Europska unija sa 151 milijunom kuna bespovratnih sredstava. „Poput Pelješkog mosta koji gradimo zahvaljujući europskom novcu, i ovaj je moderni, impresivni dom odličan primjer koristi našeg EU članstva“.

Povezivanje juga s ostatkom Lijepe Naše

Prilikom obilaska gradilišta u Komarni, predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će cjelokupna izgradnja mosta i pristupnih cesta biti završena do lipnja 2022. godine:

- Očekujemo da će sami most biti gotov do 31. prosinca, a sve pristupne ceste do lipnja 2022. godine. Otprilike smo godinu i pol dana do završetka cjelokupnog projekta prometnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom Lijepe Naše, vrijednog 550 milijuna eura, od čega EU financira 357 milijuna.

Do kraja mandata dovršetak autoceste do Siska! Do turističke sezone 2022. i Pelješki most i pristupne ceste!

Integritet državnog teritorija

Tim strateškim projektom osigurat ćemo i integritet državnog teritorija - dodao je Andrej Plenković:

- Presretni smo što će biti dovršen za samo godinu i pol dana. Taj projekt će zaista biti generacijski projekt svih nas.

Izgradnja Pelješkog mosta uspješno napreduje. Za godinu i pol otvorit ćemo most s pristupnim cestama!

Studentski dom - jedan od najmodernijih u Hrvatskoj

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer Plenković nastavio je u Dubrovniku, gdje je  otvorio Studentski dom s čak 253 smještajne jedinice (za oko 500 studenata):

- Sjajan projekt! Vrijedan je 219 milijuna kuna, a financiran je europskim novcem te sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada, Županije i Sveučilišta u Dubrovniku.

Premda se nastava trenutačno odvija online - nastavio je - već sada je u domu 170 studenata:

- Nakon proširenja dubrovačkog Dječjeg vrtića Palčica 2019. i izgradnje 2020. Osnovne škole na Montovjerni - prve nove škole u Dubrovniku još od 1975. godine! - i ovim domom potvrđujemo koliko ulažemo u školstvo i u mlade generacije na jugu Hrvatske. Obrazovanje i znanost jedan su od ključnih prioriteta naše Vlade.

Kontinuitet zajedničkog rada & partnerstva

I Pelješki most i Studentski dom, i Palčica i OŠ Montevjerna, i Zračna luka Dubrovnik i Centar za gospodarenje otpadom… To nije kampanja, to su činjenice i kontinuitet našeg rada! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Dan Grada Dubrovnika: Pelješki most se gradi, a Zračna luka obnavlja i proširuje zahvaljujući našem članstvu u EU-u!

SREDSTVA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA

Predsjednik Plenković potom je održao sastanak s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem:

- Razgovarali smo o nastavku ulaganja naše Vlade u gospodarstvo, prometnu povezanost i kulturnu baštinu DNŽ-a i Dubrovnika, kao i o pripremama za novu turističku sezonu. Dobro je podsjetiti da smo tijekom epidemije kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ samo u ovoj županiji poduzetnicima dosad isplatili 406 milijuna kuna.

Na kraju sadržajnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Plenković je nazočio potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014-2020.

A A A