Vijesti
18. 2. 2021.

Ako se nastave pozitivni trendovi, sa zadovoljstvom ćemo od 1. ožujka dodatno popustiti zdravstveno-zaštitne mjere!

(VIDEO) Andrej Plenković na 44. sjednici Vlade RH: Zahvaljujući visokoj razini odgovornosti naših građana, epidemiološka slika je dobra - jedino Danska i Finska imaju bolji tjedni prosjek od nas u cijelom EU-u. Kako uspijevamo zauzdati zarazu, tako se i intenzivira dinamika cijepljenja u Hrvatskoj. Očekujemo da će nam do kraja ožujka stići još više od 700.00 doza, čime će se znatno povećati procijepljenost i omogućiti da turistička sezona započne možda već za Uskrs. Što se tiče ostalih cjepiva, osim ona četiri koja smo već naručili i platili, molimo za malo strpljenja - zbog sigurnosti želimo da sva budu odobrena, da su pouzdana i učinkovita.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a uobičajeno se osvrnuo na najvažnije teme u proteklom tjednu.

Trend pada 10. tjedan zaredom

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kazao je da broj novozaraženih koronavirusom i dalje pada, kao i broj hospitaliziranih i preminulih:

- Trend pada nastavlja se deseti tjedan zaredom. Danas je taj broj na razini 10 posto od onog broja koji je zabilježen 10. prosinca. Trenutačno je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika, što Hrvatsku stavlja na treće mjesto u Europskoj uniji, odmah iza Finske i Danske.

Izbor je jednostavan: ili će se epidemija pogoršati ili slijede puna normalizacija života, dobra turistička sezona, gospodarski oporavak & val zapošljavanja

Najavio je da će Vlada razmatrati situaciju i, ako se nastavi razvijati u dobrom smjeru, moguće je dodatno popuštanje protuepidemijskih mjera već od 1. ožujka:

- Učinit ćemo to rado, s ili bez poticaja županijskih stožera.

+700.000 doza do kraja ožujka

Istaknuo je da se, s druge strane, intenzivira dinamika cijepljenja te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno više od 700.000 doza, čime će se znatno povećati broj procijepljenih građana.

Podsjetio je da je Hrvatska naručila 1.9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina, 2.7 milijuna AstraZenecina i 900.000 proizvođača Johnson&Johnson. Rusiji su pak poslani upiti u svezi s cjepivom Sputnjik:

- Zbog sigurnosti naših građana i svih kriterija koji se uobičajeno primjenjuju u domeni javnog zdravstva želimo biti sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude verificirano, pouzdano, sigurno i učinkovito, kao što su učinkovita ova tri cjepiva koja su danas u uporabi.

Sva tri cjepiva su učinkovita

Kada je riječ o učinkovitosti cjepiva, ponovio je da nije dobro kada neki županijski zavodi za javno zdravstvo iznose informacije koje zbunjuju građane starije od 65 godina:

- Sva tri cjepiva su učinkovita: nema smrtnih posljedica, nema težih simptoma, nema respiratora i nema hospitalizacije. Takav je stav i Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Vlade.

Važno je da poruke budu konzistentne prema javnosti kako ne bismo dovodili naše sugrađane u situaciju da sumnjaju u pojedina cjepiva - dodao je Andrej Plenković.

Pelješki most u cijelosti gotov do sezone 2022.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je kvalitetne i sadržajne posjete Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izrazio je zadovoljstvo napretkom na gradilištu Pelješkog mosta, čiji su prvi stupovi spojeni s kopnom sa strane Komarne.

Pelješki most spojen s kopnom! U promet će biti pušten, skupa s pristupnim cestama, već od sredine 2022. godine!

Do kraja godine - najavio je - most bi fizički trebao biti spojen, a onda kreću finalni radovi, pregledi, dozvole i pristupne ceste:

- Sve skupa trebalo bi biti gotovo do ljetne sezone 2022. godine, što je strateški iskorak: fizički ćemo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Pelješki most, s obzirom da ga sufinancira EU s 357 milijuna eura, projekt je koji dominira u smislu koristi članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Studentski dom u Dubrovniku & dogradnja splitske luke

U Dubrovniku je pak otvoren Studentski dom za više od 500 studenata, građen po najsuvremenijim i najvišim standardima, a potpisan je ugovor i za izgradnju sigurne kuće, kao dio Vladine politike borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

U Splitu je obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Istočne obale, koja će dobiti sasvim novu dimenziju.

IZ SDŽ-a (2): Započela rekonstrukcija obale u splitskoj gradskoj luci - prva u zadnjih 150 godina!

Ispunjen ključni uvjet za ukidanje viza za SAD

Što se tiče vanjskopolitičkih tema, premijer Plenković izdvojio je potvrdu Sjedinjenih Američkih Država da je Hrvatska nakon niza godina ispunila jedan od ključnih uvjeta za priključivanje programu izuzeća od viza:

- Broj odbijenih zahtjeva za turističke i poslovne vize, naime, bio je samo 2.68%, a prag je 3%. Slijedi rješavanje još nekoliko pitanja u domeni Ministarstva unutarnjih poslova, vjerujemo da će se do ljeta završiti procedure na američkoj strani kako bi se ukinule vize za hrvatske građane.

PROGRAM MJERA OBNOVE: Jednostavnija procedura, produženo financiranje zamjenskog stana, brže uklanjanje opasnih objekata…

PPVRH Tomo Medved: Zahvaljujući danas donesenom Programu tako reći se ukida papirologija - građani će moći pokrenuti postupak obnove uz jedan jednostavan obrazac i osobnu iskaznicu. Uspostavljaju se mobilni uredi državne uprave povezani s katastrom i gruntovnicom, a na terenu su otprije stručni timovi koji će nastaviti pomagati pogođenim ljudima pri podnošenju zahtjeva.

Ministar Darko Horvat: Osim toga, Programom mjera utvrđuje se i djelotvorniji način uklanjanja uništenih zgrada čiji ostaci prijete sigurnosti, a država se obvezuje u nekretninama kojima raspolaže osigurati privremeni smještaj svim našim sugrađanima koji trenutačno ne mogu biti u svojim domovima. No to nije sve! Danas smo donijeli i Odluku da svima kojima su nekretnine stradale u potresima produžuje financiranje najamnine zamjenskog stana s 1. rujna 2021. na 1. ožujka 2022. - budući da su novi potresi uzrokovali i nove štete.

A A A