Vijesti
23. 2. 2021.

Novootvoreni Adriatic Business Centre, s najmodernijom tehnologijom, dat će veliki doprinos razvoju Šibensko-kninske županije!

Andrej Plenković: „Na mjestu napuštene zgrade bivše Prešaonice TLM-a danas imamo ovaj suvremeni poslovni centar koji je dobar primjer i revitalizacije neiskorištene industrijske infrastrukture i apsorpcije europskog novca!“. Projekt ABC-a, vrijedan 20 milijuna kuna, realiziran je sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Nakon Poduzetničko-inovatorskog centra Trokut, otvorenog u rujnu, radi se o 2. poslovnom centru koji je u Šibeniku niknuo u manje od pola godine.  

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je Šibensko-kninsku županiju. Po dolasku u Krešimirov grad, otvorio je Adriatic Business Centre (ABC), koji je realiziran zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa Europske unije „Konkurentnost i kohezija“:

- Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za pedesetak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja.

Suvremeni poslovni centar

Nakon Poduzetničko-inovatorskog centra Trokut, koji je otvoren u rujnu, radi se o drugom poslovnom centru koji je u Šibeniku otvoren u manje od pola godine. Namijenjen je podršci malim i srednjim poduzetnicima te javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i slično.

Centrom će upravljati županijska Razvojna agencija koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima, a za projekt ABC-a iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.

- Ovo je primjer uspješne revitalizacije neiskorištene infrastrukture i industrijske baštine - naglasio je Andrej Plenković, pojasnivši da je Šibensko-kninska županija za ovaj projekt kupila napuštenu zgradu nekadašnje Prešaonice Tvornice lakih metala (TLM).

Digitalna & zelena transformacija

ABC će generirati nove vrijednosti za ovu županiju, stvarati bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a te istaknuo da je Šibensko-kninskoj županiji dosad dodijeljeno 120 milijuna bespovratnih kuna.

Naglasio je da se ABC idealno uklapa u oba smjera kojima hrvatsko poduzetništvo teži:

- Digitalna i zelena transformacija. ABC je na tom tragu i u tom će smislu biti zamašnjak poduzetništva u ŠKŽ-u, Dalmaciji i cijelom hrvatskom priobalju. Ovdje, na prostoru bivšega TLM-a, umjesto jednog zapuštenog objekta industrijske arhitekture, danas imamo ovaj sjajan centar koji će omogućiti poduzetnicima i inovatorima - osobito u audiovizualnom sektoru, marketingu i dizajnu - da prionu svome poslu.

Ugovorenost 114%, isplaćenost - 47

Također, ABC je dobar primjer apsorpcije europskih sredstava, istaknuo je premijer i dodao da je aktualna financijska perspektiva ugovorena na razini od 114 posto, a isplaćeno je dosad 47 posto sredstava, odnosno 5 milijardi eura od ukupno 10:

- Ovim tempom idemo sigurno u kompletnu apsorpciju svih sredstava iz financijske perspektive 2014-2020, što je odlično zagrijavanje za 24 milijarde eura koje smo osigurali za Hrvatsku idućih deset godina.

IMPOL-TLM: NOVA RADNA MJESTA

Nakon otvorenja ABC-a, Plenković je obišao postrojenja tvrtke Impol-TLM te s članovima Uprave razgovarao o povećanju kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda:

- To smo podržali kao strateški projekt, čijom će se realizacijom otvoriti novih 80 radnih mjesta.

A A A