Vijesti
25. 2. 2021.

Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i treninzi u zatvorenom

(VIDEO) Andrej Plenković na 45. sjednici Vlade RH: Hrvatska uz Dansku ima najmanju tjednu incidenciju u EU-u, ali moramo ostati oprezni - nakon što je broj novozaraženih 10 tjedana zaredom bio u padu, ovog tjedna imamo rast od 26%. Zasad je prerano govoriti o mogućim uzrocima. Na godišnjicu prvog COVID-19 slučaja u RH još jednom zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima i svima koji su uključeni u borbu protiv virusa, kao i našim sugrađanima jer su u velikoj većini iskazivali odgovornost.

Činili smo i činimo sve kako bismo zaštitili zdravlje građana te istodobno očuvali radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Ograničenja smo uvodili nerado - ne iz svoje volje, nego iz nužnosti - te uz želju da ih što prije ukinemo. Kroz ovu izazovnu godinu hospitalizirano je, uslijed epidemije, više od 28.000 osoba, ali je naš zdravstveni sustav zadržao stabilnost i adekvatno odgovorio na taj jedinstveni ispit - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu u Banskim dvorima.

Mnogobrojni projekti u cijeloj Dalmaciji

No krenimo od početka. Iznoseći svoj uobičajeni presjek aktualnih tema, Andrej Plenković prvo je izdvojio posjet Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, u kojima su mnogobrojni projekti - kazao je - pokazatelj snažnog angažmana u korištenju europskih sredstava.

U Šibeniku je tako otvoren Adriatic Business Centre, vrijedan 20 milijuna kuna, a 100 posto financiran europskim sredstvima.

Novootvoreni Adriatic Business Centre, s najmodernijom tehnologijom, dat će veliki doprinos razvoju Šibensko-kninske županije!

U Zadarskoj županiji također veliki projekti: navodnjavanje u Baštici, gradilište Ribarske luke Gaženica, II. faza izgradnje Ribarske luke u Kalima…

- I to jedan od potvrda koliko naša Vlada drži do hrvatskih otoka!

Iz Zadra: Snažna potpora naše Vlade razvoju hrvatskih otoka & priobalnih županija

Čuvajući prošlost, čuvamo svoj nacionalni identitet

Ovoga tjedna obilježen je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je, zahvaljujući angažmanu Vlade, prošle godine u cijelosti dovršena te je sada i konferencijski i kongresni centar, ali i dom sjednica Vlade zbog pandemije koronavirusa.

Važna uloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u očuvanju hrvatskog identiteta & oblikovanju kulturnog i intelektualnog života!

Prvi cjeloviti registar hrvatskih otoka

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pripremilo je prvi cjeloviti registar otoka.

Riječ je o jedinstvenom registru svih 1.244 hrvatska otoka, otočića i hridi, a nedavno je u Saboru održana rasprava o izmjenama Zakona o otocima, na kojoj je ministrica Tramišak pojasnila sve aktivnosti Vlade po tom pitanju.

Novi Zakon o otocima pomoći će boljim uvjetima života otočana te potaknuti demografsku i gospodarsku revitalizaciju!

Plenković je podsjetio da je Vlada održala sjednicu posvećenu otocima na Hvaru prije dvije i pol godine, kada je i predložen novi zakon, a kasnije je napravljen i program razvoja otoka:

- Potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja, što će biti dobro i za hrvatski turizam. A kad smo već kod turizma, upravo je u tijeku kampanja „Stay safe in Croatia“, koja će omogućiti posjetiteljima da unatoč pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj provedu godišnje odmore.

Popuštanje zaštitnih mjera uz daljnji oprez

Što se tiče epidemije koronavirusa, najavio je popuštanje određenih mjera od 1. ožujka, ali i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta. Istaknuo je da su u Hrvatskoj u proteklih 10 tjedana zaredom brojevi padali i smanjeni su 11 puta. No odnosu na prošli četvrtak ovaj se tjedan bilježi određeni porast brojeva novozaraženih.

Ako se nastave pozitivni trendovi, sa zadovoljstvom ćemo od 1. ožujka dodatno popustiti zdravstveno-zaštitne mjere!

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi koji su uzroci toga trenda - je li to bilo zbog vala hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu ponašanja:

- U svakom slučaju i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo, uz Dansku, zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u Europskoj uniji. Dobro je što je smanjen i broj novozaraženih i hospitaliziranih i onih na respiratoru i broj preminulih. Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Nakon niza konzultacija sa svim resorima, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima, uz propisane epidemiološke okvire - najavio je Plenković.

Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz određene specifičnosti s obzirom na kontakt sportove i kolektivne sportove:

- S druge strane, nastavit ćemo s odgovarajućim praćenjem našeg gospodarstva i naših poduzetnika. Ministri Marić, Aladrović, Ćorić i ministrica Brnjac nastavit će dijalog s predstavnicima gospodarstva. Nastojat ćemo izaći u susret što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, u okvirima onog što je u ovom trenutku moguće.

I dalje potreban oprez

Još je jednom apelirao na oprez i praćenje situacije u drugim zemljama:

- Imamo nekoliko manjih žarišta u nekoliko županija, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni. Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu donijeti restriktivnije mjere.

Nastojimo čuvati zdravlje, čuvati gospodarstvo, održati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta. Sve što radimo radimo u interesu hrvatskih građana s punom odgovornošću da to napravimo što je bolje moguće - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

100% DONIRANIH SREDSTAVA ZA 100% OBNOVU!

PVRH Andrej Plenković: Sva financijska sredstva uplaćena na račun Državnog proračuna RH “Pomoć za obnovu nakon potresa” bit će korištena, do posljednje lipe, za obnovu oštećenih objekata ili izgradnju novih na području koja je pogodio potres. Od srca hvala svim donatorima!

PPVRH Zdravko Marić: Do 24. veljače na službeni račun državnice riznice uplaćeno je 101.5 milijuna kuna. I svaka kuna ide za obnovu!

Glasnogovornik Vlade Marko Milić: Tvrdnja da će se za obnovu kuća utrošiti „samo 40% doniranih sredstava“ najobičnija je lažna vijest. No bombastična, po običaju. Točna je jedino informacija da će za obnovu ići - 100%!

Svih dosad prikupljenih 101,5 milijuna kuna ide za obnovu i stambeno zbrinjavanje

A A A