Vijesti
27. 2. 2021.

I u ožujku nastavljamo s mjerama za očuvanje radnih mjesta. Spriječili smo SDP-ov crni scenarij o „400.000 otkaza“!

(VIDEO) Andrej Plenković: Sredstva za nastavak mjera osigurat ćemo bez rebalansa proračuna. Dosad smo poduzetnicima samo za plaće radnika isplatili 9.3 milijardi kuna, i to bez oproštenih doprinosa i ostalih davanja. * Lanjski pad BDP-a od 8.4% manji je od procjene Europske komisije, a ohrabruju njezine prognoze da ćemo s rastom od 5.3% u 2021. biti među tri najbolje članice EU-a! * Uskoro će se konkretno osjetiti učinci porezne reforme: oko 250.000 mladih dobit će povrat poreza! * Uz iznimno povoljne uvjete koje smo postigli za novu obveznicu, refinanciranjem duga koji nam dospijeva u ožujku država će na kamatama uštedjeti više od 460 milijuna kuna!

Konferenciju za medije predsjednika Vlade RH i HDZ-a možete pogledati i poslušati u cijelosti, a u nastavku izdvajamo njegove ključne poruke o ekonomskim postignućima:

SDP JE ZLOGUKO PROGNOZIRAO DA ĆE ČETVRTINA SVIH HRVATSKIH RADNIKA DOBITI OTKAZ!

U odnosu na 2019. prošle je godine zabilježen pad zaposlenosti od tek 2.1%, a pritom je prosječna plaća porasla za 2.7%. Crni scenarij o tsunamiju otkaza, o „400.000 novih nezaposlenih“ koji su neki iz oporbe „najavljivali“, spriječili smo izdašnim potporama gospodarstvu i turističkom sezonom iznad svih očekivanja.

"Safe stay in Croatia": Hrvatska se pozicionira kao sigurna destinacija - Sezona već od Uskrsa!

Plaće su tu, mirovine su tu, država funkcionira

Samo kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ poduzetnicima smo isplatili 9.3 milijardi kuna za plaće njihovih zaposlenika, i to bez oproštenih doprinosa i ostalih davanja. Sve vrijeme smo iznalazili financijska sredstva za normalno funkcioniranje države. Plaće su tu, mirovine su tu, država funkcionira, zdravstvo funkcionira.

4.000 kuna neto za plaće & naknada fiksnih troškova

Nakon ublažavanja protuepidemijskih mjera, idemo prema normalizaciji života u Hrvatskoj, no država će i dalje pratiti sektore koji ne mogu raditi kao prije COVID krize - nastavljamo s potporom od 4.000 kuna neto za plaće i s naknadom fiksnih troškova. A ta ćemo sredstva osigurati na pozicijama ministarstava, dakle, bez ikakvih rebalansa.

Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i treninzi u zatvorenom

Ohrabrujuće prognoze

I lanjski pad BDP-a od 8.4% manji je od procjene Europske komisije - koja je najavljivala 9.1% - a ohrabruju njezine prognoze da će Hrvatska s rastom od 5.3% u 2021. biti, uz Španjolsku i Francusku, među tri najbolje članice Europske unije!

Ohrabrujuće prognoze Europske komisije: 2020. manji pad hrvatskog gospodarstva, a 2021. rast od 5.3% - koji nas svrstava u sami EU vrh!

POVRAT POREZA ZA 250.000 MLADIH

Uskoro će se konkretno osjetiti učinci porezne reforme, tj. oslobađanja svih mlađih od 25 god. poreza na dohodak, a onih između 25 i 30 plaćanja 50% tog poreza. Obuhvaćeno je oko 250.000 mladih ljudi. Ovo ulaganje u mlade možemo smatrati i demografskom mjerom.

NOVOM OBVEZNICOM RH ĆE UŠTEDJETI BLIZU POLA MILIJARDE

Za obveznicu od 2 milijarde kuna koju je RH danas izdala interes investitora bio je 3.2 puta veći od ponude, što dovoljno govori o dobroj hrvatskoj reputaciji na financijskim tržištima. To možemo zahvaliti činjenicama da je naša Vlada uspjela izvesti Hrvatsku iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, da smo ušli u Europski tečajni mehanizam II, osigurali investicijski kreditni rejting...

Uz iznimno povoljne uvjete koje smo postigli, refinanciranjem obveza koje nam dospijevaju u ožujku država će na kamatama uštedjeti više od 460 milijuna kuna!

Nova obveznica od 11 milijardi kn - najpovoljnija u povijesti! Refinanciranjem starog duga uštedjet će se 340 milijuna godišnje!

A A A