Vijesti
28. 2. 2021.

Andrej Plenković: Na početku 4. desetljeća samostalnosti, HDZ je i dalje ključna i najodgovornija stranka koja nastavlja graditi bolju Hrvatsku

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH čestitao je 32. obljetnicu povijesnog skupa u ondašnjem DKH, na kojem je prvi put predstavljen državotvorni program HDZ-a, središnjeg nacionalno-demokratskog pokreta koji će predvođen dr. Franjom Tuđmanom povesti Hrvate u obranu od agresije i oslobođenje Domovine te ostvariti suverenost RH i dodatno je osnažiti članstvom u NATO-u i EU-u. „Od prvog dana ustrajni smo u stvaranju osnove za svehrvatsko zajedništvo, pa i danas nastojimo smanjiti podjele i isključivosti u društvu. Prisjećajući se početaka suvremene Hrvatske, s ponosom ističemo da je upravo HDZ predvodio rađanje demokracije u Lijepoj Našoj“.

Čestitku predsjednika Andreja Plenkovića donosimo u cijelosti:

Nezaustavljiva snaga budućeg izbornog pobjednika

Drage članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice, drage prijateljice i prijatelji!

Na današnji su dan prije trideset i dvije godine pred prepunom dvoranom nekadašnjeg Društva književnika Hrvatske u Zagrebu javno predstavljene Hrvatska demokratska zajednica i njezin program. Taj je događaj nedvojbeno pokazao da se na tadašnjoj političkoj pozornici rađa središnji hrvatski nacionalno-demokratski pokret kojem će na čelo ubrzo doći dr. Franjo Tuđman.

Doista, u lipnju te povijesne 1989. utemeljitelji će osnovati HDZ i izabrati dr. Tuđmana za njegovog predsjednika, a gotovo godinu dana kasnije, u veljači 1990. godine, više od dvije tisuće izaslanika u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svjedočit će nezaustavljivoj snazi budućeg izbornog pobjednika.

Vizija samostalne države, utemeljene u izvornom suverenitetu hrvatskog naroda

Dana 28. veljače 1989. naši su utemeljitelji predstavili središnje programske točke nastajućeg HDZ-a. Tada je predstavljena vizija samostalne hrvatske države, utemeljene u izvornom i nedjeljivom suverenitetu hrvatskog naroda te demokratskim nastojanjima. Ta se vizija ostvarila sredinom 1991. u okolnostima nametnutog rata i agresije - nasuprot miroljubivim očekivanjima hrvatskog naroda.

Na temelju programa koji je predstavljen prije 32 godine ostvarili smo suverenost Hrvatske i dodatno je osnažili članstvom u EU-u i NATO-u.

Stvaranje osnove za svehrvatsko zajedništvo

Od prvog dana ustrajni smo u stvaranju osnove za svehrvatsko zajedništvo pa i danas nastojimo smanjiti podjele i isključivosti unutar hrvatskog društva. Danas, prisjećajući se početaka stvaranja suvremene Hrvatske, s ponosom ističemo da je upravo HDZ na čelu s prvim predsjednikom dr. Tuđmanom predvodio rađanje demokracije u našoj domovini.

Još jednom čestitam svim sudionicima prvog javnog predstavljanja HDZ-a, kao i svim članicama i članovima HDZ-a, jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti naše stranke!

Nastavljamo zajedno & odvažno!

Na početku 4. desetljeća hrvatske samostalnosti, HDZ je i dalje ključna i najodgovornija politička stranka koja nastavlja graditi bolju Hrvatsku, a u svom radu inspirirani smo izvornim programskim odrednicama i vrijednostima naših utemeljitelja.

I u ožujku nastavljamo s mjerama za očuvanje radnih mjesta. Spriječili smo SDP-ov crni scenarij o „400.000 otkaza“!

A A A