Vijesti
3. 3. 2021.

300.000 mladih dobit će 700 milijuna kuna povrata poreza!

(VIDEO) Ivan Celjak: Mladi će konkretne učinke porezne reforme naše Vlade osjetiti već na ljeto, kada na njihove račune legne povrat poreza. S pravom to možemo nazvati i demografskom mjerom: svi zaposleni do 25 godina potpuno su oslobođeni poreza na dohodak, a oni od 26 do 30 godina plaćaju samo 50 posto tog poreza. Podsjetit ću i da je Vlada učinila iskorak za mlade i po pitanju stambenog zbrinjavanja - nastavljeno je subvencioniranje stambenih kredita sve do kraja 2023. godine.

Izlaganje našeg saborskog zastupnika iz Sisačko-moslavačke županije prenosimo uz neznatna skraćivanja:

Ostanak u Hrvatskoj

Ovogodišnji povrat poreza pozitivno će utjecati na mlade ljude jer je država uvela mjeru vezanu uz porezni status mladih radnika. Cilj je porezne izmjene bio da se mlade zadrži u Hrvatskoj i da privređuju u svojoj domovini.

Vlada RH mladima je omogućila nove mjere čije će učinke vidjeti na svojim računima već na ljeto. I zato se danas ovdje osvrćem na mjeru za mlade, jer su svi zaposleni mladi starosti do 25 godina oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, a oni koji su u dobnoj skupini od 26 do 30 godina plaćaju samo 50% tog poreza.

Ukupni povrat više uplaćenog poreza na dohodak iznosit će oko 2 milijarde kuna. A ovom mjerom koja se odnosi na porezno rasterećenje mladih, 300.000 mladih dobit će 700 milijuna kuna povrata poreza. Za mlade osobe to će značiti brojne uštede, a koje se onda mogu preusmjeriti na druge potrebe.

Subvencionirani stambeni krediti

A podsjetit ću i da je naša Vlada učinila korak naprijed za mlade i po pitanju stambenog zbrinjavanja, nastavljeno je subvencioniranje stambenih kredita za mlade sve do 31. prosinca 2023. - za svaku kalendarsku, odnosno proračunsku godinu.

Ova mjera obuhvaća osobe do 45 godina starosti. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, i kreće se od 30 do 51%, a dodjeljuje se u prvih pet godina otplate stambenog kredita. Ova mjera ujedno je i demografska mjera jer se za svako rođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita subvencija produžuje dvije godine.

Novi modeli za mlade u SMŽ-u

Vlada je ovim mjerama za dobrobit mladih poduzela konkretne korake, a vjerujem da ćemo uz ove mjere pronaći i još neke modele za mlade, posebice s područja iz kojeg ja dolazim, iz Sisačko-moslavačke županije, gdje mladi žive u uvjetima katastrofe koja nas je pogodila krajem prošle godine.

Moramo učiniti sve da zadržimo mlade u našem kraju, prije svega obnoviti škole, razvijati srednjoškolske i visokoškolske obrazovne programe koji će mladima osigurati da budu konkurentniji na tržištu rada.

Kampus za gaming industriju & regionalni centar kompetentnosti

Ponosni smo i na projekt koji se razvija u Novskoj, na regionalni centar za razvoj videoigara u najbrže rastućoj industriji u svijetu. Idući korak je kampus za gaming industriju, koji će među ostalim sadržavati fakultet, smještaj za učenike i studente, akcelerator gaming industrije i poduzetnički inkubator za eSport.

U mom Sisku uskoro kreće uređenje bivše Domobranske vojarne koja će zapuštenom i neuređenom dijelu grada dati ne samo novi izgled, već dovesti mlade da kroz regionalni centar kompetentnosti uče, razvijaju nove vještine i da ih se potiče na inovativnost. Time će Sisak kao sjedište Sisačko-moslavačke županije postati centrom obrazovanja i inovativnosti.

Svi ovi veliki projekti ne bi bili mogući bez potpore države i sredstava iz europskih fondova.

Konkretne mjere naše Vlade

Upravo je naglasak na obrazovanje, zapošljavanje mladih, njihova konkurentnost na tržištu rada, zasnivanje obitelji u našoj Domovini, subvencioniranje kupnje kuće ili stana te porezne olakšice - dio konkretnih mjera koje Vlada RH provodi, a koje onda gradovi, općine i županije mogu dodatno proširiti, primjerice kroz naknade za novorođenu djecu, oslobađanje plaćanja vrtića, školske prehrane i slično.

Cilj je da informiramo što više mladih o njihovim pravima i mjerama koje za njih donosi država kako bi ih mogli koristiti i poboljšati svoju kvalitetu života.

A A A