Vijesti
9. 3. 2021.

„Reformator“ Milanović & „zaboravni“ SDP svjesno krše zakon pri izboru predsjednika Vrhovnog suda!

(VIDEO) Plenković: Očito se želi izazvati nekakav polusukob - za kojim nema potrebe. Podsjećam da je bivši ministar pravosuđa, a aktualni predstojnik Ureda PRH Orsat Miljenić hvalio novu proceduru, kao i na to da je upravo SDP oštro kritizirao dotadašnji sustav. A sad napadaju rješenje koje su i sami tražili!? Jandroković: Milanović ne želi argumentiranu raspravu, nego kavgu u kojoj ćemo se vrijeđati kako građani ne bi vidjeli meritum. A meritum je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva. Sve je jasno: prekršio bih zakon da u dnevni red uvrstim prijedlog o kandidatu koji se nije javio na javni poziv.

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća & Kluba zastupnika HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković komentirao je i najnovije Milanovićeve protuzakonite eskapade.

Na verbalne nasrtaje i čudnovati tok svijesti Zorana Milanovića osvrnuo se i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ali prije sjednice.

Prljave kampanje neće nas zaustaviti! Najbolji programi & naši kvalitetni kandidati dobit će povjerenje hrvatskih ljudi!

Donosimo Plenkovićeve i Jandrokovićeve ključne poruke na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda:

PLENKOVIĆ: Ne shvaćam u čemu je problem da se poštuje zakon!

Predsjednik RH može imati stav o bilo kojoj temi, no o ustavnosti odlučuje Ustavni sud. Ne shvaćam u čemu je problem da se pri izboru predsjednika Vrhovnog suda poštuje zakon. No očito se želi izazvati nekakav polusukob - za kojim nema potrebe.

Podsjetit ću da je bivši ministar pravosuđa, a aktualni predstojnik Ureda PRH Orsat Miljenić hvalio novu proceduru, kao i na to da je upravo SDP oštro kritizirao dotadašnji sustav. Sad kad imamo ono što su i sami tražili, ispada da je to nevažno.

Svi su se mogli prijaviti na poziv

Procedura izbora je transparentna, bolja od prijašnje, omogućuje većem broju kandidata da se jave, a o njima, nakon što predstave program, odlučuje Hrvatski sabor. Svi su se mogli prijaviti na poziv, pa tako i profesorica Zlata Đurđević. Ne vidim zašto nije.

A Milanović se sada nastoji predstaviti kao „reformator“ Vrhovnog suda, a prikazati Vladu kao zagovornika statusa quo. I jedno i drugo je - netočno. Podjednaka je neistina tvrdnja da je kod parlamentarne većine riječ o nekakvoj „trgovine“ ili da ona inzistiranja na osobi "a", "b" ili "c" za predsjednika Vrhovnog suda.

JANDROKOVIĆ: Milanović se voli valjati u blatu

Zoran Milanović ne želi argumentiranu raspravu o izboru predsjednika Vrhovnog suda, nego kavgu u kojoj ćemo se vrijeđati kako građani ne bi vidjeli meritum. A meritum je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva.

Sve je pravno jasno: Zakon o sudovima propisuje proceduru izbora i ja ću kao predsjednik Hrvatskog sabora to i poštivati. Prekršio bih zakon da u dnevni red uvrstim prijedlog predsjednika RH o kandidatu koji se nije javio na javni poziv.

Bori se kao za ugled pravosuđa, a prvi krši zakon

Ne znam je li se to ikad dogodilo da PRH svjesno, namjerno ne želi poštovati zakon. Kao bori se za ugled pravosuđa, a prvi krši zakon. To je štetno - nema šanse da promijenim svoje stajalište.

Očekujem da će nakon ovog mog istupa nastaviti s uvredama. S njime sam znao polemizirati u Hrvatskom saboru u mandatu 2011-2015 i nakon svake takve „rasprave“ osjećate se prljavo. Meni to nije fino, njemu jest. Voli biti u blatu, voli biti prljav.

I inače je karakteristika primitivaca da, kada nemaju argumente, vrijeđaju i lažu.

A A A