Vijesti
11. 3. 2021.

Nakon popuštanja mjera važno je zadržati oprez kako bismo osigurali uspješnu turističku sezonu već od Uskrsa & punu gospodarsku aktivnost!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Epidemiološka slika je dobra, situacija stabilna, ali države u okruženju imaju visoki rast broja novozaraženih. Stoga je važno je da osobna odgovornost i dalje prati društveni život. * Izmjenama Kaznenog zakona cjelovito ćemo redefinirati djelo spolnog uznemiravanja, koje će se goniti po službenoj dužnosti. Također, propisat ćemo nezastarijevanje progona i izvršenja zatvorske kazne za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Donijet ćemo sveobuhvatne, a ne parcijalne izmjene zakona!

Na početku današnje sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na više aktualnih tema.

Relativno dobra epidemiološka situacija

Govoreći o epidemiji koronavirusa, kazao je da je u Hrvatskoj situacija i dalje relativno dobra premda se u zadnja tri tjedna broj novozaraženih nešto i povećao:

- Šesti smo najniži po tjednoj incidenciji u Europskoj uniji, osmi najniži po stopi tjedne smrtnosti. Kad povučemo crtu, imamo najnižu tjednu incidenciju u Srednjoj Europi i mediteranskoj Europi.

Važnost osobne odgovornosti

S obzirom da je u našem okruženju - u Italiji, Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji - dosta visoki rast, Andrej Plenković je poručio da nas to mora voditi ka većem oprezu, posebno jer smo popustili dio zdravstveno-zaštitnih mjere:

- Izrazito je važno da novi kontekst društvenog života prati i veća osobna odgovornost. Oprez je potreban i kako bismo osigurali uspješnu turističku sezonu, nadamo se već od Uskrsa, i pune gospodarske aktivnosti. Važno je da se i dalje pridržavamo svih epidemioloških preporuka i mjera.

Spolno uznemiravanje - progon po službenoj dužnosti

Od ostalih tema izdvojio je jučerašnji sastanak s predstavnicama Ženske sobe:

- Dogovorili smo da idemo u izradu Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja. Nositelj dokumenta bit će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike - uz participaciju svih ostalih resora. U sklopu izmjena Kaznenog zakona ići ćemo ka redefiniranju procesuiranju kaznenog djela spolnog uznemiravanja, ono će biti gonjeno po službenoj dužnosti.

Plenković s predstavnicama Ženske sobe o mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama

Također - nastavio je Plenković - propisat će se nezastarijevanje progona i izvršenja zatvorske kazne za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta:

- Prijedlogom Vlade RH osigurat će se sveobuhvatne, a ne parcijalne izmjene zakona!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nove sigurne kuće, 0-24 SOS telefon, oštrije kazne & snažniji položaj žrtava!

Međunarodni sastanci na najvišoj razini

Predsjednik Plenković danas je nakon sjednice Vlade otputovao u Bruxelles, gdje se sastaje sa svim čelnicima europskih institucija i NATO-a te s belgijskim premijerom.

U manje od 24 sata 8 sastanaka na najvišoj razini! Von der Leyen, Michel, Stoltenberg, Sassoli…

Najavio je da će glavne teme svih sastanaka one koje su u ovom trenutku najvažnije i za Europu i za Hrvatsku: Covid, distribucija cjepiva, dogovori o pravnim okvirima koji će slobodu kretanja učiniti što sigurnijom, Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulazak Hrvatske u euro i Schengen te šire sigurnosne i političke teme.

A A A