Vijesti
13. 3. 2021.

Sigurnost hrvatskih građana najvažnija je i prva briga - Hrvatska je naručila dovoljno cjepiva, tražimo da se isporuči!

Andrej Plenković u emisiji „Talking Europe“ TV postaje France 24: Već sam davno poručio da imam povjerenja u struku i znanost. Prema svim podacima s kojima raspolažemo, nema nikakvog razloga obustaviti cijepljenje AstraZenecom. Ruski Sputnjik V? Nabavit ćemo ga kada i ako bude odobreno. Bez odobrenja i europske i nacionalne agencije za lijekove ne možemo biti sigurni da bilo koje cjepivo zadovoljava sve potrebne standarde.

Gostujući na francuskoj državnoj televizijskoj mreži, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u razgovoru s voditeljicom Catherine Nicholson komentirao je pritužbe na račun Bruxellesa zbog sporog procjepljivanja stanovništva u EU-u, odnosno nedostatnu isporuku cjepiva i nedoumice nekih zemalja u odnosu na cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford:

- Naručili smo više nego dovoljno, no cjepiva se distribuiraju 'pro rata', tj. koliko ste cjepiva naručili od koje kompanije.

Covid-19 vaccine producers 'should respect what has been signed': Croatian PM

Andrej Plenkovic: "Nous faisons tout pour que les touristes puissent venir en Croatie cet été"

Inzistiram da se isporuči ono što smo potpisali i naručili

Upozorio je, međutim, da se Hrvatska suočava s kašnjenjima u isporuci cjepiva te je stoga i došao u Bruxelles:

- Inzistiram da se ono što smo potpisali, što smo naručili, i isporuči. O tome sam razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i njezinim timom. Cjepivo smo naručili putem centraliziranog sustava koji je uspostavila Komisija.

Snažna podrška našem ulasku u Schengen, gospodarskom oporavku & očuvanju slobode kretanja uoči turističke sezone!

Plenković se, vezano uz cjepivo AstraZenece/Oxforda, složio s odlukom Rima da blokira isporuku 250.000 doza tog cjepiva Australiji. Kazao je da podržava potez talijanskih vlasti da pošalju „konkretan signal“ AstraZeneci da „mora poštivati ono što je potpisano“:

- To nikako nije usmjereno protiv Australije, već je nužno podsjetiti kompanije da se moraju pridržavati potpisanih ugovora.

Zdravlje & sigurnost građana na prvom mjestu

Kako je Hrvatska dosad procijepila tek pet posto stanovništva te je uz Francusku među najgorima u EU-u po tom pitanju, upitan je je li spreman učiniti isto što i Mađarska - koja je kupila rusko cjepivo Sputnjik V ne mareći za odobrenje Europske agencije za lijekove:

- Svaka vlada mora s najvećim oprezom pristupiti pitanjima vezanima uz javno zdravlje, sigurnost građana i cijepljenje. EMA i hrvatska agencija za lijekove su filteri, a stručnjaci moraju pomoći vladama da donesu mudre odluke. Meni će kao premijeru javno zdravlje, sigurnost i zaštita naših građana uvijek biti na prvom mjestu.

Razmotrit ćemo nabavu Sputnjika V kada i ako bude odobreno.

Do 1. svibnja u Hrvatsku će stići ukupno oko milijun doza cjepiva

Nastavit ćemo koristi cjepivo AstraZenece

Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak su „iz opreza“ obustavili cijepljenje AstraZenecom zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos tvrdnjama proizvođača i europskog regulatora da je cjepivo sigurno te da informacije kojima raspolaže EMA pokazuju da učestalost tromboembolijskih incidenata među cijepljenima nije veća nego u općoj populaciji.

Premijer je istaknuo da u Hrvatskoj nisu uočeni takvi slučajevi:

- Nismo uočili nikakve popratne pojave nakon primjene cjepiva AstraZenece/Oxforda do kojih je možda došlo u ostalim zemljama. Naprotiv, od samog početka smatramo da je to cjepivo također dobro i za naše građane starije od 65 godina. U ovom trenutku nemamo razloga ili temelja da posegnemo za tom mjerom te ćemo nastaviti koristi cjepivo AstraZenece.

Covid putovnice & turizam

Osvrnuvši se na prijedlog Europske komisije o uvođenju tzv. „covid putovnica“ kojima bi putnici dokazivali jesu li cijepljeni ili imaju li negativan PCR test, Plenković je rekao kako bi to mogao biti dio strategije za povratak turista u Hrvatsku:

- Mislim kako bi to moglo poslužiti kao pomoćno sredstvo kako bi se omogućilo slobodno putovanje. To je, naravno, nešto što bismo trebali razmotriti.

"Safe stay in Croatia": Hrvatska se pozicionira kao sigurna destinacija - Sezona već od Uskrsa!

A A A