Vijesti
16. 3. 2021.

Iz Daruvara: Izgradnja Veteranskog centra & otvorenje novih dijelova i Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića

(PHOTO) Andrej Plenković: Iz EU-a smo dobili 280 milijuna bespovratnih kuna za veteranske centre diljem Lijepe Naše! Pitamo se gdje bi samoproglašeni „suverenisti“ našli taj veliki novac za naše heroje - kojima dugujemo slobodu! * Ovaj vrtić i škola sjajan su primjer suradnje dviju prijateljskih država! Takvi projekti omogućavaju Česima da od malih nogu budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao ravnopravni građani, a da pritom njeguju svoju posebnost i nacionalni identitet.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (BBŽ) obilaskom, zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, gradilišta Veteranskog centra u Daruvaru - vrijednog 95 milijuna kuna.

Najveća investicija u zadnjih 40 godina!

Uz ovaj u Daruvaru - podsjetio je Andrej Plenković - veteranski centri grade se i u Petrinji, Sinju i Šibeniku:

- Za širi projekt izgradnje i opremanja centara diljem Lijepe Naše, u kojima će se hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama velikosrpske agresije pružati psihosocijalna podrška radi njihovog što snažnijeg uključivanja u društvo, iz EU-a smo dobili točno 279.473.229,07 kuna. Gotovo 280 milijuna bespovratnih sredstava! Pitamo se gdje bi samoproglašeni „suverenisti“ našli taj veliki novac za naše heroje - kojima dugujemo slobodu!

S trajnom zahvalnošću prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Domovine & herojskim činom ispisali nacionalnu povijest!

Ovaj centar - dodao je - bit će dovršen do sredine prosinca ove godine i predstavlja najveću investiciju u Daruvaru u proteklih 40 godina!

Sve mjere koje je naša Vlada provela za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Katalog je zbilja impresivan!

172 milijuna kuna za plaće radnika u BBŽ-u

Potom je Plenković obišao Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Daruvara, osnovanu prije 140 godina, te njenim pripadnicima zahvalio na iznimnoj požrtvovnosti i pomoći koju su pružili na područjima stradalima u potresu.

Susreo se i s gradonačelnikom Damirom Lneničekom (HDZ), s kojim je razgovarao o nastavku ulaganja u BBŽ i ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, a na sastanku s vodstvom županijskog HDZ-a dao je snažnu potporu našem kandidatu za župana Marko Marušić:

- U mandatu ove Vlade, u BBŽ-u je ugovoreno 1.6 milijardi kuna iz EU fondova. Također, iz proračuna je izravno dano 172 milijuna kuna poslodavcima za plaće 20.000 radnika u ovoj županiji, za očuvanje radnih mjesta u Covid krizi. Zahvaljujući pak reformi Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, županija je lani imala 115 milijuna kuna više prihoda.  

Podrška češkoj manjini kroz konkretne projekte

Nakon toga, zajedno s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom,  predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svečanom otvorenju novih dijelova Češke osnovne škole „Jan Amos Komensky“ i Češkog dječjeg vrtića „Ferda Mravenec“. Skupa su i položili vijence u Ivanovu Selu na spomenik žrtvama iz češke manjine za vrijeme Domovinskog rata.

- Vlada uvažava i podupire sve nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj, a ovaj projekt sjajan je primjer suradnje između Hrvatske i Češke. Projekti poput ovog omogućavaju pripadnicima češke manjine da od najranijih dana budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao ravnopravni građani, pritom njegujući svoju posebnost i svoj nacionalni identitet - poručio je Plenković.

Više od 500.000 čeških turista

Izdvojivši da oko 1.500 Hrvata živi u južnomoravskom kraju u Češkoj, naglasio je da želimo dodatno osnažiti prijateljstvo između RH i Češke Republike:

- Prijateljstvu naših dvaju naroda pridonose i mnogi češki turisti. Prošle sezone, unatoč koroni, došlo ih je više od 500.000, što je izraz povjerenja u Lijepu Našu. Siguran sam da će tako biti i ovog ljeta!

„Safe Stay in Croatia“, ohrabrujući broj rezervacija za Uskrs, produljenje sezone, cijepljenje turističkih djelatnika & pomoć poduzetnicima u turizmu!

A A A