Vijesti
18. 3. 2021.

Zahtjev Europskoj komisiji za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a. Za hitne mjere obnove tražimo 319.19 milijuna eura!

Šteta od potresa koji su u prosincu pogodili središnju Hrvatsku procijenjena je na 41.6 milijardu kuna, tj. 5.5 milijardi eura, što čini 10.2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske. Na temelju te verificirane procjene Hrvatska će iz Fonda solidarnosti EU-a zatražiti isplatu više od 2.4 milijardi kuna - najavljeno je na sjednici naše Vlade. Andrej Plenković: Siguran sam da ćemo iz EU-a, kao i nakon potresa u Zagrebu i okolici, dobiti snažnu financijsku potporu za obnovu!

Na otvorenom dijelu sjednice, Vlada RH je raspravila 16 točaka, među kojima i Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).

10.2% bruto nacionalnog dohotka

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom, sukladno pravilima Europske unije i utvrđene po metodologiji Svjetske banke, iznosi 41.6 milijardi kuna, odnosno 5.5 milijardi eura, što čini 10.2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske.

To je daleko više je od 0.6 posto bruto nacionalnog dohotka RH, tj. minimalne vrijednosti izravne štete kako bi se ona mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera - izvijestio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Procjena se odnosi i na nove štete u Zagrebu i okolici

Ujedno je Horvat izdvojio da se te štete odnose na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, ali i na nove i progresivne štete u Gradu Zagreb i Krapinsko-zagorskoj županiji te štete na pojedinačnim objektima u Bjelovarko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska će prijaviti doprinos iz Europskog fonda solidarnosti od 319.19 milijuna eura - otkrila je pak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Siguran u snažnu potporu Europe!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je još prošlog tjedna razgovarao s nadležnima u EU-u i najavio da će Hrvatska ovih dana uputiti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti:

- Siguran sam da ćemo, kao i nakon potresa u Zagrebu i okolici, dobiti snažnu financijsku potporu za obnovu!

Za 10-ak dana upućujemo Zahtjev Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a radi sanacije šteta od potresa potkraj 2020.

ZA ŠTO SE MOGU DOBITI SREDSTVA IZ FSEU-a

Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz FSEU-a su vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru te u područjima vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja.

Također se tim bespovratnim sredstvima mogu financirati pružanje privremenog smještaja i službe spašavanja radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva, a tu su i osiguravanje preventivne infrastrukture i zaštita kulturne baštine.

Novac se može dobiti i za čišćenje područja pogođenih katastrofom te za hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja - kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

A A A