Vijesti
23. 3. 2021.

POTVRDA STABILNOSTI: Svjetska agencija Standard & Poor's zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini!

Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije S&P (BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda), osobito u okolnostima pandemije kada je naša Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima: „U budućnosti ćemo koristiti sredstva iz različitih europskih izvora - uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, ​ Fond solidarnosti EU-a i Višegodišnji financijski okvir -zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u idućem desetljeću“.

Komentirajući odluku S&P-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je da su u Hrvatskoj napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja. 

Europodručje & reformski zamah

U izvješću te svjetske agencije naglašeno je da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah.

Stoga je Andrej Plenković podsjetio i da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

Očekujemo pristupanje Hrvatske eurozoni i Schengenu do polovice 2024. godine!

Ponovni trend smanjivanja javnog duga

S&P očekuje da će Hrvatska 2021. imati proračunski deficit od 2.9% BDP-a. Ali, očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80% BDP-a.

Marić: Potvrda kreditnog rejtinga potvrđuje Vladino odgovorno vođenje javnih financija za vrijeme pandemije Covida-19

U izvješću je istaknut i pozitivni utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

Agencija Moody's podigla kreditni rejting Hrvatske - Potvrda kvalitetnog rada Vlade te uspješnog upravljanja koronakrizom!

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga - potvrda kvalitetne reakcije naše Vlade na koronakrizu!

A A A